2024.július.21. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Kiállítás a kiállításban

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/95345"><img class="image image-preview" src="/files/images/Balkan-1.preview.jpg" border="0" width="481" height="337" /></a></span>Mintegy hatezer négyzetméteren, huszonöt országból, közel ötszáz művész több ezer alkotását láthatta a közönség az Art Market Budapest elnevezésű kortárs képzőművészeti kiállításon és vásáron, a budapesti Millenárison.

balkan 1.previewMintegy hatezer négyzetméteren, huszonöt országból, közel ötszáz művész több ezer alkotását láthatta a közönség az Art Market Budapest elnevezésű kortárs képzőművészeti kiállításon és vásáron, a budapesti Millenárison.

balkan 1.previewMintegy hatezer négyzetméteren, huszonöt országból, közel ötszáz művész több ezer alkotását láthatta a közönség az Art Market Budapest elnevezésű kortárs képzőművészeti kiállításon és vásáron, a budapesti Millenárison.

balkan 2.thumbnail Az idei év egyik különlegessége a Nyugat-Balkán országainak szentelt Guest Balkan vendégprogram volt. A nagy nemzetközi kavalkádban itt némi egységesség is mutatkozott, különösen a szlovén művészek csoportját illetően. Három művész például egy, közös – Made in China – cím alatt mutatkozott be. Jože Barši szobrász az olvasást, a sétát, a gondolkodást – még a beszélgetést is alapanyagként használja munkáihoz. Alen Ožbolt, aki szobrász, de ugyanakkor festő is, döntő részt vállalt egy szlovén, posztmodern művészeti csoport, a V.S.S.D. létrehozásában 1984. és 1995. között. Festészetét szinte az űrbe terjesztette ki, megteremtve ezzel a „totális hangulatot". A Veli Et Amos, svájci-szlovén művész páros Ljubljanaban és Zürichben dolgozik. A nyelvek, a kódok és a grafitti energiáját használják. Olyan nyilvános helyeket, tüntetéseket keresnek, ahol felhasználhatják a tudásukat, egyfajta helyspecifikus művészeti gyakorlatban.

balkan 3.thumbnail A Made in China sokszoros hatást igyekszik kelteni az által, hogy tranzakciók segítségével próbál behatolni a gazdaság nem művészeti tereibe, kiterjesztve a kommunikációt a vásárlókig. Magába foglalja a kapitalista valóságot, azzal a szociális megjegyzéssel, hogy a művészet mindenki számára elérhető. Sok olyan bukkan fel a művészek gyakorlatában, ami nem igazodik a piachoz. Éppen ellenkezőleg: arra bátorítja a művészt, hogy tükrözze a piacképesség feltételeit. A Made in China egy együttműködő művészeti program, mely a művészet és a gazdaság keresztútján keletkezetett olyan országban, ahol nincs is művészeti piac.

ledenyi.thumbnailA Guest Balkan kapcsán Ledényi Attila, az Art Market Budapest igazgatója kiemelte, egészen csodálatos összkép jelenik meg az egykori Jugoszlávia művészeinek bemutatkozásakor. Korábban ők meglehetősen alulreprezentáltak voltak a művészeti életben. Egyetértés alakult ki abban, hogy a Nyugat-Balkán, bár nem egységes ország, művészeinek alkotásai tartalmukban sok rokon vonást mutatnak. A bemutatott mintegy ötszáz műtárgy jól reprezentálja azt a közeget, ahonnan származnak és sikeresen illeszkedik az Art Market Budapest szemléletéhez is. Felhívja a figyelmet a különböző országok közötti, valamint az eltérő hagyományok és a kortárs művészet kapcsolatára. Egyfajta sajátos érzést tolmácsol a nézők számára is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.