2024.július.21. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

ELŐADÁSOKKAL ÉS KIÁLLÍTÁSSAL EMLÉKEZTEK A ZSIDÓ SZÁRMAZÁSÚ MAGYAR LABDARÚGÓKRA A BUKARESTI MAGYAR INTÉZETBEN

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/95352"><img class="image image-preview" src="/files/images/AurelVainer.preview.jpg" border="0" alt="Aurel Vainer" title="Aurel Vainer" width="464" height="312" /></a><span style="width: 638px" class="caption"><strong>Aurel Vainer</strong></span></span>Magyarország a Nemzetközi Holokauszt-emlékezési Szövetség (IHRA) soros elnökségét látja el 2015 márciusától, melynek keretében Magyarország Bukaresti Nagykövetsége, a Balassi Intézet - Bukaresti Magyar Intézet és a Zsidó Közösségi Központ Bukarestben is bemutatta 2015. október 8-án a <em>Futballm</em><em>águsok </em><em>és labdazsongl</em><em>őr</em><em>ök itthon </em><em>és a nagyvil</em><em>ágban | Magyar-zsid</em><em>ó labdar</em><em>úg</em><em>ók, edz</em><em>ők </em><em>és az elit futball </em>című interaktív kiállítást, a MAZSIKE és az MTK közös projektjét.

aurel vainerAurel VainerMagyarország a Nemzetközi Holokauszt-emlékezési Szövetség (IHRA) soros elnökségét látja el 2015 márciusától, melynek keretében Magyarország Bukaresti Nagykövetsége, a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet és a Zsidó Közösségi Központ Bukarestben is bemutatta 2015. október 8-án a Futballmágusok és labdazsonglőrök itthon és a nagyvilágban | Magyar-zsidó labdarúgók, edzők és az elit futball című interaktív kiállítást, a MAZSIKE és az MTK közös projektjét.

aurel vainerAurel VainerMagyarország a Nemzetközi Holokauszt-emlékezési Szövetség (IHRA) soros elnökségét látja el 2015 márciusától, melynek keretében Magyarország Bukaresti Nagykövetsége, a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet és a Zsidó Közösségi Központ Bukarestben is bemutatta 2015. október 8-án a Futballmágusok és labdazsonglőrök itthon és a nagyvilágban | Magyar-zsidó labdarúgók, edzők és az elit futball című interaktív kiállítást, a MAZSIKE és az MTK közös projektjét.

A házigazda Zsidó Közösségi Központ nevében Adrian Gueron igazgató köszöntötte a vendégeket, majd a kiállítás romániai bemutatását vállaló Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet igazgatója, Kósa András László kiemelte, hogy a 2013-ban megvalósított Történelem a pályán. Magyarország – Románia labdarúgómérkőzés nagy sikerrel mindkét országban bemutatott kiállítás után újra egy olyan sport-kultúrához kapcsolódó tárlatot mutatnak be a román fővárosban, amelyen olyan zsidó származású labdarúgók is felbukkannak, akik a román labdarúgás történelemkönyvébe is beírták nevüket.

A tárlat megnyitóján Takács Szabolcs miniszteri biztos, magyar IHRA-elnök kiemelte, nagyon fon-tosnak tartja, hogy az eseményre a Romániai Holokauszt Emléknapjának előestéjén került sor, ezzel is jelezve a Közép-Kelet-európai országok közös történelmi örökségét, hiszen a bemutatott 11 já­tékos között ketten erdélyi futballklubok élén is megfordultak. A kiállításon olyan zsidó származású magyar labdarúgókra, edzőkre emlékeztek, akik Magyarországnak sok dicsőséget hoztak, ennek ellenére egy részüket meggyilkolta az esztelen terror a második világháború idején. Úgy vélte, hogy a   „Futballmágusok   és  labdazsonglőrök   itthon   és   a   nagyvilágban.   Magyar-zsidó   labdarúgók,   edzők és az elit futball" című interaktív kiállítás közel áll az emberekhez és könnyen értelmezhető.

Mihnea Constantinescu, román IHRA-elnök hangsúlyozta, hogy a jövő év márciusában kezdődő ro­mán IHRA elnökség során feltétlenül építeni szeretne a Magyarország által elindított projektekre. A kiállításhoz kapcsolódóan kiemelte, hogy Románia történelmében a nemzeti kisebbségi sportolók mindig is kiemelt szerepet töltöttek be, s a mostani kiállítás kiváló példája az együttműködésnek, egy olyan területen, amely hidat jelent a történelem és a jövőbeli közös terveink között.

A kiállítás-megnyitón Izrael Állam bukaresti nagykövete, illetve több IHRA tagország nagykövete, államtitkárok, a Román Labdarúgó Szövetség és a Román Hivatásos Labdarúgó Liga képviselői is jelen voltak.

Aurel Vainer, a Romániai Zsidó Közösségek Szövetségének elnöke személyes hangvételű hozzászó­lásában kiemelte, hogy gyorsan sikerült megtalálni a magyar féllel a közös hangot a kiállításnak a Zsidó Közösségi Központban történő bemutatása kapcsán, illetve a további együttműködés lehető­ségei mellett saját egyesülete számára is követendő példaként említette a MAZSIKE és az MTK közös tárlatát.

Pompiliu-Nicolae Constantin, történész sportújságíró a romániai nemzetiségi sportolók 20. századi történelméről szóló előadásában kiemelte, hogy mint a régió minden országában, Romániában is a városi közegben induló sporttevékenységek elsősorban a városok életét meghatározó nemzeti ki­sebbségek körében volt jelentős, illetve a nyugati sportolási minta is kifejezetten a nemzetiségek kapcsán jelent meg a román társadalomban. Különválasztotta a két világháború közötti, az etnikai és nemzeti kisebbségekre építő szakaszt a kommunista időszak nemzetiségeket elnyomó, a kisebb-ségi sportolókat emigrálásra vagy az elnyomó intézményekkel együttműködésre kényszerítő idő­szakától.

Andreides Gábor, a kiállítás egyik szakmai előkészítője Weisz Árpádról tartott előadásában a Ma­gyarországról induló és Olaszországban fantasztikus sikereket elérő edzővé váló sportoló életútjáról beszélt. A fasiszta Olaszországból menekülő Weisz Árpádot Hollandiából hurcolták el a nácik, 1944. január 30-án Auschwitzban lelte halálát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.