2024.július.17. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Szlovákiában az EU-ra hivatkozva megszűnik a személyi/születési szám

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/95447"><img class="image image-preview" src="/files/images/hn_0.jpg" border="0" width="300" height="208" /></a></span>Szlovákiában adatvédelmi okokból hamarosan egy véletlenszerű számsorból álló személyi kódra cserélik a lakosság személyi azonosító számát, az úgynevezett születési számot - jelentette a Hospodárské Noviny (HN)  <a href="http://hnonline.sk/">http://hnonline.sk/</a>  című pozsonyi gazdasági-közéleti napilap kedden belügyi forrásokra hivatkozva. <p> 

hn 0Szlovákiában adatvédelmi okokból hamarosan egy véletlenszerű számsorból álló személyi kódra cserélik a lakosság személyi azonosító számát, az úgynevezett születési számot – jelentette a Hospodárské Noviny (HN)  http://hnonline.sk/  című pozsonyi gazdasági-közéleti napilap kedden belügyi forrásokra hivatkozva.

 

hn 0Szlovákiában adatvédelmi okokból hamarosan egy véletlenszerű számsorból álló személyi kódra cserélik a lakosság személyi azonosító számát, az úgynevezett születési számot – jelentette a Hospodárské Noviny (HN)  http://hnonline.sk/  című pozsonyi gazdasági-közéleti napilap kedden belügyi forrásokra hivatkozva.

 

Szlovákiában a lakosság – az összes személyi okmányban és hivatalos kapcsolattartásban használt – személyi azonosító számának szerepét jelenleg egy tízjegyű, a születési dátumból illetve négy másik számból álló, úgynevezett születési szám tölti be.

 

A születési számból az adott személy életkora mellett a neme is kiolvasható, mivel míg a férfiak esetében a számsorban a születési dátum hónapja helyén annak számmegjelölése szerepel, addig a nőknél a hónapot jelző kétjegyű szám első számjegyéhez ötöt hozzászámolnak.

 

A HN szerint a változtatás hátterében éppen ez áll, pontosabban az, hogy az Európai Unió (EU) a személyi adatok védelmére hivatkozva kifogásolta, hogy a jelenlegi azonosítóból több személyes információ is kiolvasható. Erre reagálva állt elő a szlovák belügyminisztérium a véletlenszerű számok ugyancsak tíz számjegyű sorából álló, úgynevezett BIFO személyi kódok bevezetésének tervével.

 

Az újítást, mely az összes állami fenntartású, illetve más közintézmény adatbázisában is rendszerszintű változtatást igényel, tízéves átmeneti időszak alatt folyamatosan vezetik majd be. Az ezzel járó költségek végső nagyságáról egyelőre még becslés sincs, ez idáig annyit lehet tudni, hogy a szlovák belügy e célra 8,4 millió eurós uniós támogatást kaphat, ám ez várhatóan csak a költségek egy részét fedezi majd.

 

Forrás:

http://hn.hnonline.sk/slovensko-119/na-rodne-cislo-zabudnite-prichadza-kod-937573

 

Megjegyzendő Magyarországon a személyi számot hatósági célra még mindig alkalmazzák, amiből a szlovák születési számnál lényegesen több adat olvasható ki. Hasonlóan a Tb szám esetében is, ahol a születési dátumot a kiegyezés óta eltelt napok száma kódolja. Korábban a magyar Alkotmánybíróság megtiltotta, hogy egyetemes nyilvántartási alapnak használják a személyi számot, és igy született az adó, a tbszám is, de úgy tűnik ez mára túlhaladottá válik,  hiszen az egységes informatikai alapokon nyugvó ügyintézés egységes azonosító alkalmazását teszi szükségessé Az USA-ban például ez a Social Security Number azaz a mai tb számnak megfelelő azonosító, ami minden nyilvántartást összekapcsol. Ennek fényében az EU döntésének ilyen interpretációja kissé idejét múltnak tűnik, és nem szolgálja az állampolgárok bürokráciájának csökkentését. Ellenben újabb pénzpazarló fejlesztésekre és beszerzésekre ösztönöz. Ugyanakkor a jelenlegi születési szám sem fog megszűnni (legalábbis ha hivatalosan megszűnik akkor is alkalmazni fogják), mert az állam klasszikus szabálya, ha egy nyilvántartás létrejött, akkor azt soha nem fogják törölni. Legfeljebb titkosítják.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.