2024.július.17. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Sulix kilépett a világba az ITU Telecom World kiállításon

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/95455"><img class="image image-preview" src="/files/images/sulix.jpg" border="0" width="471" height="453" /></a></span>A hazai fejlesztések sokkal jobban szerepeltek az idei Telecom World Kiállításon a Hungexpo területén, mint a külföldiek. Míg a külföldi kiállítók elsősorban a reprezentációt helyezték előtérbe. Addig nagyon sok hazai kisebb nagyobb vállalkozás inkább fejlesztéseiket vagy éppen termékeiket mutatta be. <p> 

A hazai fejlesztések sokkal jobban szerepeltek az idei Telecom World Kiállításon a Hungexpo területén, mint a külföldiek. Míg a külföldi kiállítók elsősorban a reprezentációt helyezték előtérbe. Addig nagyon sok hazai kisebb nagyobb vállalkozás inkább fejlesztéseiket vagy éppen termékeiket mutatta be.

 

A hazai fejlesztések sokkal jobban szerepeltek az idei Telecom World Kiállításon a Hungexpo területén, mint a külföldiek. Míg a külföldi kiállítók elsősorban a reprezentációt helyezték előtérbe. Addig nagyon sok hazai kisebb nagyobb vállalkozás inkább fejlesztéseiket vagy éppen termékeiket mutatta be.

 

Ilyen volt a Sulix is, ami a ULX Nyílt Forráskódú Tanácsadó és Disztribúciós Kft. terméke, és elsősorban a hazai iskolai oktatás számára szánt Linux disztribúció. A kiállításon konkrétan a Sulix Cloud fejlesztésüket mutatták be, amely a felhő techológiát ülteti át az oktatási környezetbe.

 

A cél ezzel, hogy legyen lehetőség olyan, az oktatási igényeknek is megfelelő, jogtiszta operációs rendszer létrehozása, amely mind technológiai mint biztonsági, mind pedig az oktatási követelményeknek megfelel. Ugyanakkor arra is tekintettel kellett lenniük, hogy a gépigényeket tekintve hazai iskoláink nem éppen a kibocsátott technológia élvonalában járnak. Ez az ellentmondás szülte a disztribúció létrejötték, de ez is az ami lehetőséged ad, hogy a fejlődő világ országaiba elvigyék az informatika és az informatikai oktatás lehetőségét.

 

A továbblépéshez nem kell mást tenni, mint megfelelő piacokat keresni, hiszen a szoftverek nagyobbik része a magyar mellett angol nyelven is rendelkezésre áll. A szoftvercsalád a Sulix szerverből,  a Sulix Office Box-ból, ami egy komplett desktop megoldás valamint a Sulix managerből, amely a rendszergazdai feladatokat könnyíti meg és a most a kiállításon bemutatott Sulix Cloud-ból áll, mely a felhő technológiát is elviszi erre a szintre.

 

A SuliXerver olyan kulcsrakész szervermegoldás, amellyel komolyabb informatikai ismere­tek nélkül felépíthető és bizton­ságosan üzemeltethető egy isko­la vagy oktatási intézmény teljes informatikai rendszere. Lehetőséget nyújt a központi informatikai erőforrások biztosítására, a szá­mítógépek termekbe szervezésé­re és adminisztrálására, a tanárok és tanulók központi beléptetésén és közös levelezésén túl a vizs­gáztatásra és érettségiztetésre. Letölhető SuliXerver leírás (PDF)

 

A Sulix Office boksz komplett desttop megoldás, amely az irodai és oktatási munkához szüksésges szoftverelemeket például a Libre Offce programcsomagot is tartalmazza. A szerverrel ellentétben nem kerül önálló forgalomba, de a nagyobb OEM és iskolai projecteknél ez a desktop megoldás, hogy meg lehessen valósítani a tiszta szabad szoftveres környezetet.

 

Természetesen a szoftverek mellett a forgalmazó az ehhez kapcsolódó tapasztalatát, oktatási anyagait is kínálja az érdeklődőknek bel és külföldön egyaránt. A rendszer előnye, hogy az iskolában elsajátitott tudás nem annyira rendszerspecifikus, mint a Microsoft által kínált alternatíva, hanem a teljes Linux világra kinyitja a kaput és bármely Linux disztribúción alkalmazható. Igy a szabad szoftveres világban széles körű és egyetemesen alkalmazható ismereteket kínál, ami oktatási alkalmazását kifejezetten előnyössé teszi.

 

http://www.sulix.hu/

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.