2024.október.21. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A közszolgáltatás köztulajdonban kell, hogy legyen

2 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/95556"><img class="image image-preview" src="/files/images/IMG_6847.JPG" border="0" width="482" height="321" /></a></span>„Közszolgáltatások a nagyvárosokban" címmel tartott előadást Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke az Állami Számvevőszék „Jó Gyakorlatok - Fókuszban a közszolgáltatás" című konferenciáján.

img 6847„Közszolgáltatások a nagyvárosokban" címmel tartott előadást Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke az Állami Számvevőszék „Jó Gyakorlatok – Fókuszban a közszolgáltatás" című konferenciáján.

img 6847„Közszolgáltatások a nagyvárosokban" címmel tartott előadást Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke az Állami Számvevőszék „Jó Gyakorlatok – Fókuszban a közszolgáltatás" című konferenciáján.

A nagyvárosok az elmúlt 25 év során célul tűzték ki, hogy a lehető legnagyobb mértékben függetlenítsék magunkat, ez a törekvés pedig leginkább a közszolgáltatások tekintetében volt tapintható – nyitotta előadását Szita Károly.

 

A Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke rövid történeti áttekintést adott az önkormányzati közszolgáltatások elmúlt negyed századáról: megszorítások és privatizáció is érintették a városi önkormányzatok többségét, megjelent a helyi magántőke a közszolgáltatásokban is – fogalmazott. Szita Károly leszögezte: álláspontja szerint a közszolgáltatás csak közösségi tulajdonban lehet. Azok az önkormányzatok pedig, amelyek az elmúlt 25 év során megtartották a közszolgáltató cégeiket, már évekkel ezelőtt elkezdték a rezsicsökkentést – tette hozzá.

 

Szita Károly felhívta a figyelmet arra, hogy a megyei jogú városokban jelentős az eltérés az egyes közszolgáltatások díjai közt, pedig a jogi hátteret tekintve azonos feladataik és kötelezettségeik vannak, a szolgáltatás tartalma lényegében azonos és a technikai felszereltségben sincsenek lényegi eltérések, az alkalmazott modellek mégis eltérők.

 

Mi a holding struktúrát választottuk Kaposváron – mondta Szita Károly – és ezzel olyan szinergiákat tudunk kihasználni, amelyek jelentős megtakarításokat eredményeznek az önkormányzat számára.

 

Az elnök úgy fogalmazott: „a költségcsökkentés legnagyobb lehetősége a távfűtésben van, ezért álláspontom szerint nincsenek jó helyzetben azok a városok, amelyekben nincs távfűtés". Az ilyen szolgáltatást nyújtó cégeknél olyan költségcsökkentési lehetőségek is kínálkoznak, mint például a megújuló energia részesedésének növelése, vagy az új fogyasztók bekapcsolása a hálózatba – tette hozzá a legnagyobb országos önkormányzati szövetség elnöke.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.