2024.október.28. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

ARANYTÓ most már a Belvárosi Színház műsorán

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><strong><span class="inline inline-left"><a href="/node/95570"><img class="image image-preview" src="/files/images/KULTKIKOTOmusorA3_aranyto.preview.jpg" border="0" width="480" height="675" /></a></span>Ernest Thompson </strong>sikeres<strong> vígjátékát <em>Aranytó</em> címmel</strong> <strong>Zöldi Gergely új fordításában már nyáron bemutatták</strong> a Szentendrei Teátrumban. Az őszi-téli évad pesti előadásaira a Szentendrei Teátrum és az Orlai Produkciós Iroda közösen vállalkozott a Belvárosi Színházban. <p> 

kultkikotomusora3 aranyto.previewErnest Thompson sikeres vígjátékát Aranytó címmel Zöldi Gergely új fordításában már nyáron bemutatták a Szentendrei Teátrumban. Az őszi-téli évad pesti előadásaira a Szentendrei Teátrum és az Orlai Produkciós Iroda közösen vállalkozott a Belvárosi Színházban.

 

kultkikotomusora3 aranyto.previewErnest Thompson sikeres vígjátékát Aranytó címmel Zöldi Gergely új fordításában már nyáron bemutatták a Szentendrei Teátrumban. Az őszi-téli évad pesti előadásaira a Szentendrei Teátrum és az Orlai Produkciós Iroda közösen vállalkozott a Belvárosi Színházban.

 

Ernest Thompson amerikai író, drámaíró, színigazgató, költő és tanár 1949-ben született „On Golden Pond" című 1981-es darabjából Az aranytó címmel 1982-ben nagyszabású film készült Katharina Hepburn, Henry Fonda és Jane Fonda főszereplésével, majd az amerikai színházak is műsorra tűzték a hasonló című darabot. Nálunk a feledhetetlen Mensáros László és Tolnay Klári játszotta a házaspárt.

 

A film és a színház mindig lehetőséget kínált az idősödni kezdő nagy színészeknek a „jutalomjátékra". Ez tipikusan ilyen darab. A Belvárosi Színházban is hitelesen alakítja két sztár a vakációzó házaspárt: Vári Éva és Benedek Miklós. Norman Thayer nyugalmazott egyetemi tanárt és feleségét, Ethelt évente visszavárja kényelmes kis nyaralója az Aranytó partján. A férj már gyakran felejt, zsörtölődik, a feleség gyerekkori néger babájával osztja meg apró örömeit és bosszúságait. Együttlétüket humorral sikerül felvidítaniuk. Idén azonban a szokásos nyaralás különös helyzetbe sodorja őket. Megérkezik évek óta nem látott lányuk (Bertalan Ágnes) a vőlegényével (Vasvári Csaba) és annak kamasz fiával (Bábel Vilmos/Szekeres Máté).

 

Az apa hűvös felsőbbséggel fogadja a jövevényeket, s ahogy szokott, kellemetlenkedik egy sort, az anya pedig igyekszik mindenkinek a kedvére tenni. Tudja, hogy a lányuk a sok gyerekkori kudarc miatt tart távolságot tőlük. A kamasz fiút ráadásul otthagyják egész nyárra az idős házaspárnál. A fiú eleinte magába vonul, aztán belátja, hogy az idős ember társaságában a tópart izgalmas kalandokat is kínálhat számára. Gálffi László rendezésében szellemes jelenetek tanúi lehetünk, mint például a két férfi a színpadról a nézőtérre veti a horgászbotját.

 

Amikor a lány visszaérkezik európai nászútjáról, döbbenten látja apja és a számára idegen fiú boldog összhangját, aminek ő ifjúságában sohasem lehetett részese. A darab persze végül érzelmessé válik, a párbeszédekben akad humor, ahogyan az amerikai bulvárműfajhoz illik. Az ügyes díszlet (Csanádi Judit munkája) és a jelmez (Tordai Hajnal) sok mindent megold ezen az apró színpadon.

 

A néző jutalma a két nagy színész összjátéka. Nem is marad el a vastaps.

Újabb sikeres Orlai Produkció tanúi lehetünk november folyamán is: 5-én, 20-án és 23-án.

 

DOBI ILDIKÓ

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.