2024.szeptember.03. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A per

2 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/95717"><img class="image image-preview" src="/files/images/1_729.jpg" border="0" width="250" height="405" /></a></span>-  A Szent Korona nevében elkezdem a tárgyalást. Vádlott, álljon fel! Neve?

1 729–  A Szent Korona nevében elkezdem a tárgyalást. Vádlott, álljon fel! Neve?

1 729–  A Szent Korona nevében elkezdem a tárgyalást. Vádlott, álljon fel! Neve?

–  Toldi Miklós.

–  Hol született és mikor?

–  Nagyszalontán, Bihar vármegyében, Anno Domini 1342. December havának hatodik napján.

–  Megértette a vádat?

–  Igenis, tekintetes bíró uram.

–  Bűnösnek érzi magát?

–  Részben.

–  Mondja el, mi történt.

–  A dolog úgy kezdődék, hogy vala nekem egy bátyóm, György. Aki igencsak lenéz engem, mert pór valék, ő peniglen hetvenkedő harcos, jó Nagy Lajos királyunk testőrségében. Egysze' csak, tán tíz napja, megjelent bátyóm, darabont cimboráival. Nagy hejehuját csaptak, követelték édes anyánktól, vágjon gyesznyót, libát, nyulat. Lakoma után bé is rúgtak alaposan. Aztán a bátyóm gyalázni kezdett, ölebnek, fajakónak hívott és arcul is csapott. Nem adtam vissza, mert részint a tezsvérem, részint, ha viszaadám, legott kipurcanna.

–  Vádlott, ne használjon XX. századbeli szavakat, mert nem értjük. Még csak a XIV. században vagyunk. Értve vagyok?

–  Igenis, tekintetes bíró uram.

–  Aztán elvonultam a nagy bikkfa alá, egy malomkűre ülvén. De ekkor a darabontok elkezdtek bosszantani, dobáltak hüvelyknyi fadarabokkal, el is találtak, de én meg sem moccanék. Hitvány cenkek! De az egyik a dárdáját dobá' felém, eltalálván a vállamat, vérem folyt. Ezt nem hagyhattam. Fölugrottam, fölkaptam a malomkűt és közéjük vágtam. Sajna az egyik himpellért hókonyon találtam, legott kilehelte a lelkét. De ez nem volt szándékomban, Isten látja lelkemet.

*

Kérem, álljanak fel. A Szent Korona nevében kihirdetem az ítéletet. A bíróság Toldi Mikós, húsz éves, nagyszalontai lakost bűnösnek találta egyrendbeli önbíráskodás és egyrendbeli gondatlanságból elkövetett emberölés bűntettében. Ezért a vádlottat három év végrehajtandó szabadságvesztésre ítéli. Fellebbezésnek helye nincs. Amíg nem kap idézést a tömlöcbe vonulására, házi őrizetét rendelem el. Tekintettel arra, hogy bűnismétlés, bűnjelek eltüntetése, szökés, vagy elrejtőzés veszélye nem forog fenn.

*

Ami azt illeti, ez utóbbiban a bíró tévedett.

Láng Róbert

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

HÍRMORZSA

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.