2024.szeptember.01. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Egyperces közgazdaságtan

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/95788"><img class="image image-preview" src="/files/images/fig_ek_14_560.png" border="0" width="469" height="288" /></a></span>Örkény István Egyperces novellák c. könyvének bevezetőjében elmagyarázza, milyen előnyei vannak bonyolult témák egy percben való megfogalmazásának. Igaza van. Vaskos tankönyvek, fárasztó tanulási folyamatok, idegőrlő vizsgák és szigorlatok, unalmas szakmai továbbképzések, kétesélyes alkalmassági vizsgák helyett elegendő, ha néhány tanulságos történetet állítok össze a közgazdaságtanról, az életből ellesve.

fig ek 14 560Örkény István Egyperces novellák c. könyvének bevezetőjében elmagyarázza, milyen előnyei vannak bonyolult témák egy percben való megfogalmazásának. Igaza van. Vaskos tankönyvek, fárasztó tanulási folyamatok, idegőrlő vizsgák és szigorlatok, unalmas szakmai továbbképzések, kétesélyes alkalmassági vizsgák helyett elegendő, ha néhány tanulságos történetet állítok össze a közgazdaságtanról, az életből ellesve.

fig ek 14 560Örkény István Egyperces novellák c. könyvének bevezetőjében elmagyarázza, milyen előnyei vannak bonyolult témák egy percben való megfogalmazásának. Igaza van. Vaskos tankönyvek, fárasztó tanulási folyamatok, idegőrlő vizsgák és szigorlatok, unalmas szakmai továbbképzések, kétesélyes alkalmassági vizsgák helyett elegendő, ha néhány tanulságos történetet állítok össze a közgazdaságtanról, az életből ellesve.

Nyereség

   A nyereséget a gazdaság résztvevői szemérmesen titkolják. Ha vállalkozókkal beszél az ember, ki nem fogynak a panaszokból. Üzletem tiszta ráfizetés, szomorkodnak, ha pedig egy kis nyereségem akadna véletlenül, azt elviszik az adók és a járulékok.

   Azért vannak kivételek. A kaszinók üzemeltetői büszkén hirdetik cégtábláikon, hirdetéseikben: Nyerőgépek. Vagyis a gépek nyernek. Persze pontosabban fogalmazva a tulajdonosaik nyernek. Még egyetlen ilyen feliratot sem láttam: „Látogasson el játéktermünkbe. Vesztő gépeink csak Önre várnak. Nálunk a játékosok nyerők, az automata mindig alul marad." De nem! A gépek: nyerőgépek.

   Büszke vagyok arra, hogy gazdasági életünk szereplői közül legalább egy szűk csoport akad, aki nem titkolja a vállalat stratégiáját.

Önállóság

   Belvíz? Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, sürgős segítséget kérünk! Aszály? Földművelésügyi Minisztérium, sürgős segítséget kérünk! Viharkár? Polgármesteri Hivatal, sürgős segítséget kérünk! Béremelés? Nemzetgazdasági Minisztérium, sürgős segítséget kérünk! Munkahely teremtés? Emberi Erőforrások Minisztériuma, sürgős segítséget kérünk! Munkahelyek megszüntetése, karcsúsítás, leépítés? Nemzeti Munkaügyi Hivatal, sürgős segítséget kérünk! Csatornázás? Európai Unió, sürgős segítséget kérünk!

   Környezetbarát szemétégető építése a falutól 10 kilométerre? Tiltakozunk! Élőlánccal védjük meg szuverenitásunkat a bürokrácia és az állami túlhatalom ellen!

 

Hihetetlen

   Nézem a plakátot és nem hiszek a szememnek. Egy szállítmányozó cég hirdet. „Forduljon hozzánk bizalommal. Garantáljuk, hogy a feladott küldeményt átutaljuk a címzettnek, vagy ha ez nem lehetséges, visszahozzuk a feladónak." Gáláns ajánlat. A hirdető azt sugallja, mintha másként is járhatnának el, de szívjóságból nem teszik. Nem sikkasztják el a küldeményt, nem a címzettnek, hanem a szomszédjának, névrokonának szállítják le a küldeményt.

   Azért ha alaposabban utána gondolok, igazuk lehet. Annyi szélhámosság, csalás, sikkasztás. hamis csőd van a mai világban. Ebből a szemszögből már az is valami, hogy egy vállalkozás garantálja azt, ami elemi kötelessége lenne.  

 

                                                            Pénz

   Írtam egy kis cikket a bulvárlapnak a pénzről. Nem akarok dicsekedni, de nagyon jól sikerült. Azt bizonyítom be röviden és határozottan, hogy az egész társadalmat ez az átkozott pénz mozgatja. Az emberek mindenre képesek egy jól fizető állásért. A pénz megrontja a barátságot, elhamvasztja a szerelmet, megbénítja a mindennapi életet. Minden a pénz körül táncol, emberi kapcsolatok, szeretet, megértés, minden. Szaladok az újság szerkesztőségéhez a cikkel. A dolog sürgős. Ugyanis azonnal szükségem lenne pénzre.

Az év embere 

A TOP 105-ben is szereplő nagyvállalkozó kétévenként megduplázta a vagyonát. Kárpótlási jegyért részvény, zártkertből összközműves építési telek, csődbe ment vállalkozásból sikeres tőkebevonás, reménytelennek induló beruházásból győztes EU-pályázat, szinte teljesen mindegy, valamennyi ügylete, üzlete sikeres és nyereséges. Egyszer volt csak életében balszerencséje. Új szállodája építésénél fejére esett egy jókora beton darab. Vagyis váratlanul elhunyt. De valami homályos ösztöntől vezérelve a másfél millió forintos, osztályon felüli temetése díját a halála előtt költségként még elszámolta.

 

Láng Róbert

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.