2024.július.20. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Újdonságokkal indulnak az idei Astellas-díj pályázatok

6 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/96017"><img class="image image-preview" src="/files/images/astellas.preview.jpg" border="0" width="470" height="324" /></a></span>A betegtörténettel felterjesztett orvosok pályázati esélyeit ez évtől a korábbi években érkezett jelölések és az idei történetek száma egyaránt növelni fogja - fogalmazott a kilencedik alkalommal elindított Astellas-díj - Az év orvosa 2015 pályázat sajtótájékoztatóján Dr. Kókai-Nagy Ákos az Astellas-díjat alapító Astellas Pharma ügyvezető igazgatója</p> <p> 

astellas.previewA betegtörténettel felterjesztett orvosok pályázati esélyeit ez évtől a korábbi években érkezett jelölések és az idei történetek száma egyaránt növelni fogja – fogalmazott a kilencedik alkalommal elindított Astellas-díj – Az év orvosa 2015 pályázat sajtótájékoztatóján Dr. Kókai-Nagy Ákos az Astellas-díjat alapító Astellas Pharma ügyvezető igazgatója

 

astellas.previewA betegtörténettel felterjesztett orvosok pályázati esélyeit ez évtől a korábbi években érkezett jelölések és az idei történetek száma egyaránt növelni fogja – fogalmazott a kilencedik alkalommal elindított Astellas-díj – Az év orvosa 2015 pályázat sajtótájékoztatóján Dr. Kókai-Nagy Ákos az Astellas-díjat alapító Astellas Pharma ügyvezető igazgatója

 

Az elmúlt nyolc esztendőben sok olyan orvost ismerhettünk meg, akiket betegeik – emberségük és példás hivatásszeretetük alapján – évről-évre a legjobbak közé emeltek. Fontos jelzés ez számunkra, mondta Dr. Kókai-Nagy Ákos, amely a jelöltek hosszú távon is bizonyított kiválóságát és a betegek töretlen bizalmát egyaránt tükrözi. Méltányos, hogy ezt a példás együttállást az értékelés során figyelembe vegyük.

 

Kilencedik alkalommal indul útjára a kiemelkedő emberi és szakmai teljesítményeket bemutató Astellas-díj – Az év orvosa pályázat. Az elmúlt nyolc esztendő során beérkezett, kétezernél is több betegtörténet, a közel másfél ezer felterjesztett orvos és a negyven

díjazott továbbra is megerősíti, hogy a 2006-ban elindított kezdeményezés mára igazi összefogássá érett. A betegtörténeteken és a szakmai felterjesztéseken keresztül olyan kiválóságokat ismerhettünk meg, akik teljesítményük, elkötelezettségük, betegszeretetük és hivatástudatuk okán a gyakorló orvosok, valamint a ma még csak pályára készülő medikusok példaképeivé váltak.

 

A legkiválóbb és legemberségesebb hazai orvosok felkutatására és elismerésére létrehozott Év orvosa pályázatot az alapító Astellas Pharma, a MOTESZ, a Magyar Kórházszövetség és a négy hazai orvosképző egyetemi klinikai központja idén is közösen hirdette meg. A pályázaton – immár hagyományosan – a páciensek hálája, és a szakma elismerése egyformán kitüntetett szerepet kap. A közönségdíjra a betegek saját kezelőorvosaikat, illetve a gyógyulásuk során megismert osztályt történetük megírásával és beküldésével jelölhetik. Szakmai jelölést az egészségügyi intézmények, a gyógyító és ápoló tevékenységet folytató szervezetek, a kompetens civil szervezetek, az országos és regionális szakfelügyelő főorvosok, valamint a korábban szakmai Astellas-díjat nyert orvosok kezdeményezhetnek.

 

Idei újdonság, hogy szakmai jelölésre az alapellátás, az orvosi diagnosztika, a sebészeti jellegű területek, a konzervatív területek, a rehabilitáció és krónikus ellátás, valamint a klinikai gyermekgyógyászat mellett mostantól a (helyszíni és klinikai) sürgősségi ellátás területén is lehetőség nyílik. Az Astellas-közönségdíj sorsáról – a közönségdíjas orvosokból álló zsűri értékelését követően – ezúttal is internetes közönségszavazás dönt. Az Astellas szakmai díjakról a hazai orvosszakma kiválóságaiból álló bíráló bizottság tagjai határoznak. Az aktuális pályázati felhívások és egyéb információk idekattintva érhetők el.

 

Tavalytól – a De Châtel Rudolf-emlékdíj alapításának köszönhetően – a pályázat lehetővé teszi, hogy a betegek saját történetük megírásával és beküldésével már ne csak egy konkrét orvost, hanem akár egy teljes osztályt, vagy részleget is felterjesszenek.

Idei újdonság, hogy a közönségjelöltek értékelése során a jelölt orvosok korábbi jelöléseinek száma, valamint az egy jelölthöz köthető betegtörténetek száma egyaránt nagyobb hangsúlyt kap. Így betegek által több éve elismert, hálás betegkörrel rendelkező orvosokat a betegközösségek mostantól még nagyobb eséllyel segíthetik a díjazottak közé.

 

A tavalyi pályázat egyik újdonsága volt a csoportos közönségjelölés bevezetése, amely az emberséggel végzett csoportmunkára, a betegekért tett közös erőfeszítések legszebb példáira irányította rá a figyelmet – mondta Dr. Oberfrank Ferenc, a MOTESZ ügyvezetője. A De Chatel Rudolf-emlékdíjra a csoportokat idén is saját történetük beküldésével terjeszthetik fel a betegek. Ugyancsak tavaly került először meghirdetésre a MOTESZ Ifjú Kiválóság Díj, amely az alapítói szándék szerint a jövő orvos generációinak elhivatottságát, az áldozatos munka és a jó teljesítmény méltó elismerését kívánja erősíteni. A díjjal elismertek közé minden évben olyan 35 év alatti fiatal orvosok kerülhetnek, akik emberségük, hivatásszeretetük, szakmai felkészültségük, valamint a betegek és a szakmai környezetük által megtapasztalt tevékenységük alapján a gyógyítói pályára készülők, és az orvosi hivatást aktívan gyakorló szakemberek számára egyaránt követendő példaként állíthatók.

 

Az Év orvosa pályázathoz kötődő rangos elismerések sorát gazdagítja a szintén tavaly ősszel alapított Magyar Kórházszövetség Csoportos Szakmai Díj, amellyel a Szövetség évről-évre a kiemelkedő emberi és szakmai teljesítményről tanúságot tevő szakmai munkaközösségek példaértékű tevékenységét kívánja elismerni.

 

A pályázatindító sajtótájékoztatón hirdették meg az orvosi hivatás társadalmi megbecsülésének erősítését, a nagyszerű teljesítmények fokozottabb elismerését, valamint a hangsúlyosan pozitív hangvételű publicitás elősegítését szolgáló 2015-ös Astellas-díj – Média az orvosokért pályázatot is. A MÚOSZ szakmai együttműködésével zajló médiapályázatra saját készítésű, egészségügyi témájú anyagaikkal bármilyen magyar nyelvű médium (online vagy nyomtatott, írott vagy rádiós, televíziós) képviselői jelentkezhetnek.

 

A hazai gyermekorvosok áldozatkész munkája, helytállása, valamint hivatás- és gyermekszeretete előtt tisztelgő Astellas Gyermekrajz Pályázat idén immár negyedik alkalommal indult útjára. Vas Katalin, a Móra Könyvkiadó vezetője tájékoztatása szerint a nemes megmérettetés keretében az 5-12 éves korosztályba tartozó gyermekek doktor nénijükkel, doktor bácsijukkal kapcsolatos kedvenc történeteiket mutatják be, sőt saját közös fotót is mellékelhetnek. E pályázatra az elmúlt évek során közel négyezer alkotás érkezett, amelyeken keresztül eddig 315 gyermekorvos áldozatos munkájába pillanthattunk bele.

 

www.astellasdij.hu

www.facebook.com/astellas.azevorvosa

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.