2024.július.17. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

STIHL Timbersports Világbajnokság Poznan

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/96693"><img class="image image-preview" src="/files/images/favágó_0.preview.jpg" border="0" width="477" height="319" /></a></span>22 ország favágói vettek részt a STIHL Timbersports világbajnokságon Poznanban. A STIHL Timbersports Series Világbajnokság gyökerei Kanadába, az Egyesült Államokba és Új-Zélandra nyúlnak vissza. Ezekben az országokban ugyanis, az erdei munkások a szakmájuk legjobbjának kiválasztásához helyi favágó-versenyeket rendeztek. Ezekből nőtte ki magát egy magas sportszínvonalú, professzionális viadallá a sorozat, amelyet 1985. óta a STIHL felkarolásával világbajnokságot is rendeznek.</p> <p> 

favágó 0.preview22 ország favágói vettek részt a STIHL Timbersports világbajnokságon Poznanban. A STIHL Timbersports Series Világbajnokság gyökerei Kanadába, az Egyesült Államokba és Új-Zélandra nyúlnak vissza. Ezekben az országokban ugyanis, az erdei munkások a szakmájuk legjobbjának kiválasztásához helyi favágó-versenyeket rendeztek. Ezekből nőtte ki magát egy magas sportszínvonalú, professzionális viadallá a sorozat, amelyet 1985. óta a STIHL felkarolásával világbajnokságot is rendeznek.

 

favágó 0.preview22 ország favágói vettek részt a STIHL Timbersports világbajnokságon Poznanban. A STIHL Timbersports Series Világbajnokság gyökerei Kanadába, az Egyesült Államokba és Új-Zélandra nyúlnak vissza. Ezekben az országokban ugyanis, az erdei munkások a szakmájuk legjobbjának kiválasztásához helyi favágó-versenyeket rendeztek. Ezekből nőtte ki magát egy magas sportszínvonalú, professzionális viadallá a sorozat, amelyet 1985. óta a STIHL felkarolásával világbajnokságot is rendeznek.

 

Juhász István 12. a világ legkeményebb férfijai között.

Minden idők egyik legnehezebb diadalát hozta a hétvégi poznani STIHL Timbersports Series Világbajnokság, amelyen a világ legjobb favágói vettek részt. A magyar csapat hősiesen helyt állt a 22 ország indulói között, az igazi bravúrt azonban Juhász István érte el, aki két számban nemzeti rekordot döntött és végül a 12. helyen végzett a résztvevő 100 atléta között.

 

A világ egyik legnehezebb versenyén, a legkeményebb férfiak vesznek részt minden évben a STIHL Timbersports világbajnokságon. Erőt, kifogástalan erőnlétet, dinamikát, gyors reakciót igényel ez a sportág, miközben a versenyszámok során használt technikai eszközöket is kiválóan kell tudni kezelni. A lengyelországi világbajnokságon a favágóknak hat számban (hármat baltával, kettőt motoros fűrésszel, egyet pedig kézi vonófűrésszel rendeztek) kellett próbára tenniük magukat.

 

A poznani világbajnokságon – a széria történetében ötödjére – részt vett a Juhász István, Rittlinger Róbert, Bozsó Zoltán, Strubel József és az idei ifjúsági Timbersports világbajnokságon ezüstérmes Bakó Norbert – összeállítású magyar csapat is. Az együttes végül a 22 ország közül a 11. helyen végzett, míg egyéniben Juhász István főtáblára, vagyis a legjobb 12 közé jutott, majd végül a 12. helyet szerezte meg.

 

Bár 2013-ban már végeztem ennél jobb, hetedik helyen is a stuttgarti világbajnokságon, mégis elégedett vagyok az idei szereplésemmel – fogalmazott Juhász István. – Az idei verseny nagyon szoros volt, négy világrekord született és jól mutatja a kiélezett küzdelmet, hogy volt olyan motoros fűrészes szám, amelyben mind a 12 versenyző 2 másodpercen belüli eredménnyel végzett. Századok döntöttek a helyezésekről. Magyarország nem olyan régóta vehet részt a világbajnoki sorozatban, a csapatunk tagjai munka mellett hódolnak ennek a sportágnak, így az ellenfelek is elismerik a teljesítményünket. Sok nemzet sportolói ugyanis profi szinten, főállásban űzik ezt a sportágat. Jómagam favágóként kezdtem 1987-ben, 1994 óta saját cégem van, de a versenyeken kívül is szoktam fát vágni a mai napig.

 

A világbajnokság komoly felkészülést igényel, Juhász István – a csapat többi tagjához hasonlóan -, rendszeresen edzőtáborozik külföldön, olykor neves nemzetközi trénereket kér fel a fejlődés érdekében. Juhász elmondta, ebben a sportágban nagy jelentősége van az állóképességnek, a gyors reflexnek, a 60 lőerős motoros fűrészek kompromisszumok nélküli uralásának. Előfordul azonban, hogy csak a technikai tudás tudja ellensúlyozni a fizikális előnyöket: a hétvégi egyéni verseny győztese például 196 centi magas és 130 kg, szemben például Juhász Istvánnal, aki 180 cm és 90 kiló.

 

A világbajnokságot az egyéni versenyszámban az új-zélandi Jason Wynyard nyerte – ez volt a hetedik világbajnoki címe -, míg a csapatok között Ausztrália diadalmaskodott.

 

http://www.stihl-timbersports.com

https://www.facebook.com/STIHLTIMBERSPORTS

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.