2024.július.26. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Bocuse d’Or a METRO támogatásával

8 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/98956"><img class="image image-preview" src="/files/images/bocuse.preview.jpg" border="0" width="485" height="277" /></a></span>A 2016-ban Magyarországon megrendezésre kerülő Bocuse d'Or magyar és Európai Döntőjének alkalmából a METRO Kereskedelmi Kft. lett a Magyar Bocuse d'Or Akadémia arany fokozatú pártoló tagja" és a „Magyar Bocuse d'Or Akadémia hivatalos alapanyag beszállítója".</p> <p> 

bocuse.previewA 2016-ban Magyarországon megrendezésre kerülő Bocuse d'Or magyar és Európai Döntőjének alkalmából a METRO Kereskedelmi Kft. lett a Magyar Bocuse d'Or Akadémia arany fokozatú pártoló tagja" és a „Magyar Bocuse d'Or Akadémia hivatalos alapanyag beszállítója".

 

bocuse.previewA 2016-ban Magyarországon megrendezésre kerülő Bocuse d'Or magyar és Európai Döntőjének alkalmából a METRO Kereskedelmi Kft. lett a Magyar Bocuse d'Or Akadémia arany fokozatú pártoló tagja" és a „Magyar Bocuse d'Or Akadémia hivatalos alapanyag beszállítója".

 

A hazai gasztronómia elkötelezett támogatójaként a Metro közel 10 éve segíti a Magyar Bocuse d'Or Akadémia működését és támogatja a Bocuse d'Or magyarországi indulóinak felkészülését. A METRO termékek kiemelt minősége és megbízhatósága, továbbá a nagykereskedelmi áruházlánc nemzetközi jelenléte es gondosan ellenőrzött beszállítói bázisa biztosítja a Bocuse d'Or magyarországi és európai döntőjének szakmai hátterét.

 

2016-ban a METRO Kereskedelmi Kft. biztosítja a Bocuse d'Or magyar és európai döntőjének alapanyag szükségletét, és számos módon segíti a magyar csapat felkészülését is.  A csapat felkészüléshez használt alapanyagok és kiegészítő eszközök jelentős részét a METRO biztosítja. Ezen kívül, dedikált szakértői gárdával, tréninghelyszínek (Gasztroakadémia) biztosításával támogatja a csapat professzionális felkészülését.

 

A decemberi elődöntő óta eddig 4 alkalommal biztosított helyszínt a METRO Gasztroakadémia a hat magyar csapat felkészülésének, és biztosította számukra a teljes hús, hal és zöldség alapanyag szükségletet. Ezen felül az egyik induló magyar chefnek, Volenter Istvánnak a Gasztroakadémia biztosítja a folyamatos helyszínt felkészüléséhez.

 

2016. február 18-án kerül sor a Bocuse d'Or magyar döntőjére a FEHOVA Kiállítás keretein belül. A rangos megmérettetésen dől el, hogy ki lesz az a szerencsés magyar séf a hat közül, aki a májusi európai döntőn képviselheti majd hazánkat. A magyar döntőre a METRO biztosítja a hús és hal alapanyagokat, illetve az ultra friss csírákat a séfek munkájához. Ezt követően pedig a magyar győztes felkészülését támogatja a szükséges hús és hal alapanyagokkal, ill. nem élelmiszer kiegészítőkkel.

 

A METRO és a Bocuse d'Or kapcsolata hosszú múltra tekint vissza. A Bocuse d'Or a szakma világversenye, amely az elérhető legmagasabb minőségről szól. Ennek pedig alapfeltétele a legjobb alapanyagok megléte. Egyedülálló termékkínálatának és minőségi követelményeinek köszönhetően évek óta a METRO biztosítja a piacon elérhető legkiválóbb minőségű alapanyagokat a Bocuse d'Or világversenyeknek. A METRO nemzetközi központja 2012 óta szponzora a kontinens viadaloknak, a francia METRO pedig 2005 óta hivatalos partnere a Bocuse d'Or-nak, akivel az évek folyamán szerteágazó együttműködést alakított ki. A francia METRO rendszeresen szállít prémium hús és hal hozzávalókat a francia és európai versenyre valamint a lyoni döntőre.

 

A Bocuse d'Or 2016-os Európai Döntőjének versenytémái:

a szarvasborjú és a kecsege kaviárjával

 

A gímszarvas borjú Magyarország őshonos nagyvadjai közül (Cervus elaphus), Közép-Európa legnagyobb testű szarvasféléje, a vadgazdálkodásban, mint „fő vad" bír meghatározó jelentőséggel. A dúslombú természetes erdőtársulások az egész Kárpát-medencében olyan kiemelkedő, a maga nemében egyedülálló élőhelyet biztosítanak a vadállománynak, melyet a fenntartható, természet közeli gazdálkodási eljárások, a „bölcs hasznosítás" hosszú távon továbbra is biztosítanak.

A gímszarvas hazánkban olyan ideális életkörülményeket talál az összefüggő ártéri erdőkben és a középhegységi szálerdőkben, melyet jól fémjelez a gímszarvas trófea világranglista, ahol az első 30 helyezett trófeából 13 magyarországi vadászterületről származik.

A kárpát-medencei gímszarvas nem csak a vadgazdálkodás szempontjából elsőrendű, hanem prémium konyhai alapanyagként is előkelő helyet foglal el. Mivel a gímszarvas a természetes ökológiai rendszer részeként, azzal összhangban él – a háziállat fajták tenyésztett állományaival ellentétben – a húsa mentes az antibiotikumoktól, különböző gyógyszerektől és nem utolsó sorban az iparilag gyártott tápszerektől, esetleges hormonkészítményektől.

Mindezek miatt maga a vadhús kifejezetten tápláló, nagyon magas biológiai és élvezeti értékkel bír. A szarvashús a rendszeresen fogyasztott húsféleségekhez viszonyítva bizonyítottan kedvezőbb élettani hatásokkal rendelkezik, ezért ha nem csak finom ételeket kívánunk fogyasztani, hanem emellett egészségesen is szeretnének táplálkozni, akkor elsőrangú, minőségi választás.

A magyarországi lőtt vad éves mennyiségének mintegy 40%-át az állami tulajdonban lévő Öreglaki Vadfeldolgozó és a VADEX Zrt. soponyai Vadfeldolgozó Üzeme dolgozza fel konyhakész alapanyagokká. A vad elejtésétől a szállításon keresztül a feldolgozásig a teljes vertikumot átölelve, betartásra kerülnek az élelmiszer-biztonsági, valamint az élelmiszer-higiéniai előírások.

Folyamatában ellenőrzött rendszerről van szó, ahol a kezdeti lépésektől egy egységes minőség-ellenőrzési rendszer szabályai szerint történik a minőség megóvása.

A legmagasabb szintű konyhai felhasználhatóság érdekében a gímszarvas borjú 10-14 hónapos korban kerül elejtésre. A szakszerű lőtt vad kezelés és szállítás biztosítja, hogy a gímszarvas borjú a kilövés után 1 órán belüli zsigerelésre, a zsigerelt vad pedig 72 órán belül feldolgozásra kerül. (Az elejtett vad először a vadgyűjtő állomásra kerül, onnan jut el a feldolgozóüzembe).

 

A kecsege (Acipencer ruthenus) népszerűségét igen különös megjelenésének (is) köszönheti: orsó alakú, karcsú, megnyúlt teste az 1 méteres hosszúságot, és a 6-7 kg-os testsúlyt is elérheti, amelyet pikkelyek helyett csontvértek védenek. Belső vázát porc alkotja, farokúszója a cápákéra emlékeztet. Ormányszerű, keskeny és hosszú orra van, amely gyengén felfelé hajlik. Kicsi, alsó állású szája a fej hasi oldalán nyílik, alsó ajka középen megszakított. Négy rojtozott bajuszszála viszonylag hosszú, rojtozott, és hátrasimítva eléri a felső ajkat. Mellúszója nagy és erős, a hátúszója pedig a farokhoz közel, a farok alatti úszó fölött helyezkedik el.

A testének nagyobb része sötét-, szürkés- vagy feketésbarna, esetleg zöldes vagy kékes árnyalattal. A hasa sárga vagy vörhenyes fehér színű. Vértjei elefántcsont színűek. Az ivarérettséget 4-6 éves korban éri el, szaporodása április végétől június elejéig tart. Az ívás több részletben játszódik le a folyók mélyebb, sóderes és homokos szakaszain. Egy nőstény egyszerre – életkortól függően – 5000-100 000 szürkésfehér, pár mm átmérőjű ikrát rak le. Kitűnő ízű, szálkamentes húsa igazi csemegének számít.

A kecsege (Acipenser ruthenus) a Dunában élő tokhal-félék legkisebbike, mely kizárólag édesvízben él. A kecsege populáció jelentősen megcsappant az elmúlt években, ami főleg a kárókatona elszaporodásának, élőhelye pusztulásának, és a különböző szennyezéseknek tudható be. A pusztulás mértéke miatt a Természetvédelmi Világszövetség a kecsegét sebezhető státuszba sorolta be. Az ivarérett, kihalászott egyedeket mesterséges körülmények között szaporítják. Az ivadékokat olyan megfigyelés alatt tartott környezetben nevelik, amik a legkedvezőbbek számukra. A tenyésztők növekedésükkel párhuzamosan bővítik élőhelyüket, ami gondoskodik róla, hogy a halak a lehető legkedvezőbb körülmények között nevelkedhessenek.

A Győri Előre Halászati Termelőszövetkezet 2009-ben, hosszú előkészítés és tervezés után indította el a vágótok (acipenser gueldenstaedtii), a kecsege (acipenser ruthenus) és a szibériai tok (acipenser baerii) intenzív körülmények közötti tartását hús-, és kaviártermelés céljából. A termelőszövetkezet kiemelt céljának tekinti a veszélyeztetett kecsege faj dunai állományának erősítését, fenntarthatóságának biztosítását. Nagy gonddal felügyeli a kecsege faj visszatelepítési projektjét.

A Győri Előre Halászati Termelőszövetkezet minden engedéllyel rendelkezik a halak tartásához, szaporításához, neveléséhez, és az elkészült haltermékek értékesítéséhez. Tevékenységüket a CITES egyezmény előírásait betartva folytatják. A halhúst és a kaviárt az ISO 22002 szabvány szerint működő halfeldolgozójukban készítik elő fogyasztásra.

Eredet: Kisbajcs

Tenyésztés: medencékben, védette és ellenőrzött körülmények között

Csomagolás: vákuumcsomagolás, egyesével, jégen.

 

https://www.metro.hu

http://bocusedorhungary.hu

https://hu-hu.facebook.com/magyarbocusedorakademia

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.