2024.július.22. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A milánói Scala – A csodák palotája

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/99016"><img class="image image-preview" src="/files/images/scala.preview.jpg" border="0" width="485" height="692" /></a></span>Tavaly decemberben a Firenze és az Uffizi képtár 3D bemutatójával indult útjára A művészet templomai című sorozat, amely Itália gazdag művészeti örökségének kiemelkedő alkotásait mutatja be a mozivásznon. A sorozat második része, A milánói Scala - A csodák palotája a klasszikus zene és előadóművészet egyik leghíresebb intézményének évszázados történetét tárja fel a nézők előtt. <p> 

scala.previewTavaly decemberben a Firenze és az Uffizi képtár 3D bemutatójával indult útjára A művészet templomai című sorozat, amely Itália gazdag művészeti örökségének kiemelkedő alkotásait mutatja be a mozivásznon. A sorozat második része, A milánói Scala – A csodák palotája a klasszikus zene és előadóművészet egyik leghíresebb intézményének évszázados történetét tárja fel a nézők előtt.

 

scala.previewTavaly decemberben a Firenze és az Uffizi képtár 3D bemutatójával indult útjára A művészet templomai című sorozat, amely Itália gazdag művészeti örökségének kiemelkedő alkotásait mutatja be a mozivásznon. A sorozat második része, A milánói Scala – A csodák palotája a klasszikus zene és előadóművészet egyik leghíresebb intézményének évszázados történetét tárja fel a nézők előtt.

 

A Teatro alla Scala 1778-ban nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt, és rövid időn belül hagyományos olasz nagyopera szentélyévé vált, melyet a tehetség, az elhivatottság és az áldozatvállalás emelt naggyá. Neve elválaszthatatlanul kötődik a klasszikus zene, opera és balett legnagyobb műveihez és művészeihez. A látványos ismeretterjesztő filmet február 18-tól, magyar szinkronnal vetítik a hazai mozik. Budapesten kizárólag az Uránia Nemzeti Filmszínházban, emellett országszerte számos további helyszínen láthatják a nézők, többek között Szegeden, Debrecenben, Pécsett, Kecskeméten és Szolnokon is.

 

A Firenze és az Uffizi képtár 3D alkotóinak új filmje az eddigi legátfogóbb alkotás az intézmény történetéről és művészóriásokat generációkon át inspiráló, fenséges hangulatáról. A film készítői alapos kutatómunkát végeztek, hogy a közismert tények mellett megmutassák a 238 éves operaház rejtett titkait is. A narrációt művészek, szakértők és rajongók kommentárjai, valamint visszaemlékezéseken alapuló fikciós részek gazdagítják, minden eddiginél mélyebb betekintést engedve a Scala történetébe. A 4K minőségben forgatott film pazar látványvilága Luca Bigazzi, az Oscar-díjas A nagy szépség operatőrének munkáját dicséri.

 

Luca Lucini és Silvia Corbetta rendezők az operaház korai történetének élethű bemutatásához színészi játékot és játékfilmes elemeket is alkalmaztak, valós személyek visszaemlékezései alapján kidolgozott jelenetekkel. A narráció és a fikciós részek mellett különleges archív fotók és felvételek segítik a nézőt, hogy elmerüljön a közel két és fél évszázados múltra visszatekintő operaház történelmében. Olyan kiemelkedő alkotók visszaemlékezései is helyet kaptak a filmben, mint Arturo Toscanini, Zubin Mehta, Herbert von Karajan és Claudio Abbado karmesterek, Luciano Pavarotti, Placido Domingo, José Carreras és Maria Callas operasztárok, Franco Zeffirelli és Luchino Visconti rendezők, valamint a balett csillagai, Szvetlana Zakharova, Alessandra Ferri és Carla Fracci. A film ezáltal élethűen rekonstruálja a Scala különböző korszakait és a nagy sztárok, az opera és balett csillagainak pályafutását, egymással való kapcsolatát és rivalizálását, az intézményhez való kötődésüket.

 

A film a Scala mai arcát is bemutatja, bepillantást engedve a kulisszák mögé. Bemutatja egy új évad előkészítése mögött álló hatalmas munkát – ami hagyományosan minden évben december 7-én, Milánó védőszentjének napján tartott, nagyszabású évadnyitó gálában csúcsosodik ki -, ezen kívül megismerhetjük a Scala Akadémia mindennapjait és jövő fiatal tehetségeit.

 A látványos ismeretterjesztő filmet február 18-tól, magyar szinkronnal vetítik a hazai mozik. Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban látható, emellett országszerte számos helyszínen, többek között Szegeden, Debrecenben, Kecskeméten, Szolnokon és Jászberényben is vetítik. A Firenze és az Uffizi képtár 3D alkotóinak új filmje az eddigi legátfogóbb alkotás az intézmény történetéről és művészóriásokat generációkon át inspiráló, fenséges hangulatáról.

A művészetek templomai, 2. rész

A milánói Scala – A csodák palotája

szinkronizált, olasz ismeretterjesztő film

Rendező: Luca Lucini

Operatőr: Luca Bigazzi

Közreműködik: Stéphane Lissner, Daniel Barenboim, Plácido Domingo, Raina Kabaivanska, Alexander Pereira, Luciana Savignano, Fiorenza Cossotto, Roberto Bolle, Leo Nucci, Mirella Freni, Francesco Maria Colombo, Marcello Sirotti, Carlo Fontana, Giovanni Gavazzeni, Franco Pulcini, Riccardo Chailly, Mario Botta, Marco Contini, Alessandra Ferri, Carla Fracci

Forgalmazó: Pannonia Entertainment

Bemutató: 2016. február 18.

 

http://pannonia-entertainment.com

https://www.youtube.com/watch?v=4De-T9XS9TA

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.