2024.július.23. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A Puli Space harmadik Google Lunar XPRIZE csapatként foglalt helyet holdutazásához az Astrobotic leszállóegységén

2 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/104813"><img class="image image-preview" src="/files/images/John_Thornton_Pacher_Tibor.preview.JPG" border="0" alt="John Thornton és Pacher Tibor" title="John Thornton és Pacher Tibor" width="474" height="357" /></a><span style="width: 638px" class="caption"><strong>John Thornton és Pacher Tibor</strong></span></span>Az Astrobotic Technology, Inc. és a Puli Space Technologies Kft. a Tel Aviv-ban zajló Google Lunar XPRIZE (GLXP) találkozón jelentette be, hogy aláírták az első magyar hasznos teher Holdra juttatásáról szóló szerződést. 

john thornton és pacher tiborJohn Thornton és Pacher TiborAz Astrobotic Technology, Inc. és a Puli Space Technologies Kft. a Tel Aviv-ban zajló Google Lunar XPRIZE (GLXP) találkozón jelentette be, hogy aláírták az első magyar hasznos teher Holdra juttatásáról szóló szerződést. 

john thornton és pacher tiborJohn Thornton és Pacher TiborAz Astrobotic Technology, Inc. és a Puli Space Technologies Kft. a Tel Aviv-ban zajló Google Lunar XPRIZE (GLXP) találkozón jelentette be, hogy aláírták az első magyar hasznos teher Holdra juttatásáról szóló szerződést. 

A Puli egy egyedi időkapszulát küld fel az amerikai GLXP-csapattal kísérőnkre a "Memory of Mankind (MoM) on the Moon" ("Az emberiség emlékezete") projekt keretében, valamint a Puli holdjárójának is foglalt hasznos teher helyet. A magyar csapat ezzel olyan GLXP-csapatok mögé sorakozott fel, mint a japán HAKUTO, vagy a chilei AngelicvM, amelyek szintén az Astrobotic Peregrine leszállóegységével jutnak el a Holdra. A Puli részvételével Magyarország hetedik nemzetként csatlakozik az Astrobotic küldetéséhez, amellyel a pittsburghi cég mindenki számára elérhetővé kívánja tenni a Holdat.

 

A "Memory of Mankind (MoM)on the Moon" ("Az emberiség emlékezete") kapszula olyan táblákból fog állni, amelyekre archív képeket és szövegeket nyomtatnak majd olyan kicsiben, hogy 10-szeres nagyítással olvasható legyen. Egy táblára összesen ötmillió karakter fér rá ekkora kicsinyítésben.

 

"Az, hogy az Astrobotic-kal mehetünk a Holdra, egy olyan különleges lehetőség, amivel kis csapatunk egy újabb kivételes lépést tehet a magyar tudományos és technológiai teljesítmények útján" – mondta dr. Pacher Tibor, a Puli atyja. "Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy részt vehetünk ezen a történelmi misszión, úgy gondolom, hogy ez a lehetőség egy újabb jó példája annak, hogy a magyar mérnökök és tudósok az egész világon megállják a helyüket."

 

"Nagyon örülünk, hogy a Pulit is a fedélzeten üdvözölhetjük" – mondta John Thorton, az Astrobotic elnöke. "Ezzel a megállapodással utazásunk megtriplázza a Holdra jutott nemzetek számát, így tényleg egy történelmi törekvésről beszélhetünk."

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.