2024.július.18. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Jeff „Tain” Watts trió

2 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/109256"><img class="image image-preview" src="/files/images/watts.preview.jpg" border="0" width="491" height="325" /></a></span>A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat februári vendége a világklasszis Jeff „Tain" Watts (USA) a triójával. Jeff „Tain" Watts eddigi munkásságát hét Grammy-díjjal ismerték el. <p> 

watts.previewA Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat februári vendége a világklasszis Jeff „Tain" Watts (USA) a triójával. Jeff „Tain" Watts eddigi munkásságát hét Grammy-díjjal ismerték el.

 

watts.previewA Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat februári vendége a világklasszis Jeff „Tain" Watts (USA) a triójával. Jeff „Tain" Watts eddigi munkásságát hét Grammy-díjjal ismerték el.

 

Az elmúlt harmincöt évben többek közt Kenny Garrett, Pat Martino, Michael Brecker, Steve Coleman, Ravi Coltrane és Terence Blanchard nevével fémjelzett zenekarokban játszott. A produkciói közben gyakran eksztatikus állapotba kerülő dobos pályáját 1981-ben a korszak első számú jazz formációjában, a ma is világklasszis trombitás, Wynton Marsalis Quartetjében kezdte.

 

Hét év közös munka után Jeff Tain új partnereket keresett, és rövid idő után – mely alatt nem kisebb formátumú művészekkel működött együtt, mint George Benson és McCoy Tyner – '89-ben a Marsalis zenészdinasztia másik vezető egyéniségéhez, a szaxofonos Branford által vezetett zenekarhoz csatlakozott. Ennek, az egész korszakot definiáló, zenetörténeti jelentőségű kvartettnek egészen 2009-ig volt meghatározó alakja és alapja.

 

A formáció ezen időszak alatt elképesztően termékeny volt, melyet jól mutat az is, hogy közös munkájuk eredményeként több mint tizenöt album jelenhetett meg.

 

A kirobbanó erő, káprázatos sebesség, és a komplex ritmusképletek elegye mellett Watts előadásmódjában felfedezhető valamiféle ritka elegancia úgy, hogy ezzel egy időben a „dzsindzsa", az őserő sem szorul háttérbe.

Watts igazi újító, akinek minden alkalommal sikerül átadnia azt a varázslatot, ami mostanra védjegyévé vált.

 

A trió:

Jeff „Tain„ Watts – dob,

Paul Bollenback – gitár,

Orlando le Fleming – bőgő

 

2017. február 9. 20:00

Jeff „Tain" Watts trió

Budapest Jazz Club

1136 Budapest, Hollán Ernő u. 7.

 

http://www.bjc.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.