2024.április.30. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Tizenöt százalékkal keresnek kevesebbet a nõk a férfiaknál

3 perc olvasás
<p><strong><span class="inline left"><a href="/node/1562"><img class="image thumbnail" src="/files/images/eufiatalok.thumbnail.gif" border="0" alt="EU" title="EU" width="100" height="63" /></a></span>Bár a lányok jobb eredményeket érnek el az iskolában a fiúknál, és a nõk körében több az egyetemi végzettségû munkakezdõ, a férfiak mégis 15 százalékkal többet keresnek náluk. Az Európai Bizottság szerint a férfiaknak többet kellene segíteniük a házimunkában. </strong></p><p>

euBár a lányok jobb eredményeket érnek el az iskolában a fiúknál, és a nõk körében több az egyetemi végzettségû munkakezdõ, a férfiak mégis 15 százalékkal többet keresnek náluk. Az Európai Bizottság szerint a férfiaknak többet kellene segíteniük a házimunkában.

euBár a lányok jobb eredményeket érnek el az iskolában a fiúknál, és a nõk körében több az egyetemi végzettségû munkakezdõ, a férfiak mégis 15 százalékkal többet keresnek náluk. Az Európai Bizottság szerint a férfiaknak többet kellene segíteniük a házimunkában.

A jelentés szerint az utóbbi évtizedben szinte alig változott a nõk és a férfiak közötti megkülönböztetés. A Bizottság úgy véli, hogy a bérek 15 százalékos különbsége, amelyet a nõk és férfiak átlag, adózás elõtti órabére mutat, a gazdaság valamennyi ágazatában megjelenik és a munkaerõpiacon tapasztalható, fõként a nõket sújtó diszkriminációt és esélyegyenlõtlenséget tükrözi.

A fizetésbeli különbség hátterében a jelentés szerint elsõsorban a munka és magánélet összeegyeztetésébõl fakadó nehézségek állnak. Több nõ dolgozik részmunkaidõben, és õk gyakrabban szakítják meg karrierjüket, ami negatív hatással van szakmai elõmenetelükre, ezért a vezetõi pozíciók tekintetében is hátrányba kerülnek. A nõk több olyan munkát végeznek, amelyért nem kapnak fizetést, ilyen például a kiskorúak ellátása és a háztartás vezetése. A Bizottság szerint míg egy férfi átlagosan 7 órát dolgozik a háztartásban egy héten, a teljes állásban foglalkoztatott nõk heti 24 órát, míg a félállásban lévõk 35 órát töltenek ilyen munkával hetente.

Vladimír ©pidla, a foglalkoztatásért, szociális ügyekért és esélyegyenlõségért felelõs biztos, aki a jelentés ismertette, ezért arra szólította fel férfitársait, hogy a férfiak és nõk helyzete közötti különbség csökkentése érdekében kezdjék azzal, hogy többet segítenek otthon.

A nõk vezetõi pozícióival kapcsolatos jó eredménnyel sem a Bizottság sem a tagállamok nem büszkélkedhetnek. Az Európai Bizottságban 1958 óta az eddigi 139 biztosból csupán 18 volt nõ, és a Bizottság elnökének posztját még soha nem töltötte be nõ. A 27 tagállam kormányának csak mintegy egynegyede (23,81%-a) nõ, ez a szám kiugróan magas Finnország esetében (60%), Cipruson azonban jelenleg egyetlen nõi miniszter sincs. A parlamenteket tekintve szintén egynegyed körüli a nõi képviselõk aránya (23,69%), itt Svédország vezet, ahol a Riksdag 52 százaléka nõ, míg a máltai parlamentben a képviselõk mindössze 9 százaléka tartozik a gyengébbik nemhez.

EUvonal

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.