2024.július.29. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Vigyázzunk egymásra a locsolkodás napján!

3 perc olvasás
<span class="inline inline-left"><a href="/node/111321"><img class="image image-preview" src="/files/images/aaaa_132.jpg" border="0" alt="Plakát a hetvenes évekből" title="Plakát a hetvenes évekből" width="236" height="332" /></a><span style="width: 234px" class="caption"><strong>Plakát a hetvenes évekből</strong></span></span>Vigyázzunk magunkra és figyeljünk egymásra, különösen a tapasztalatlan fiatalokra, hogy a vidám húsvéthétfői népszokások ne váljanak féktelenné, ne vezessenek tragédiákhoz! - mondja Elek Márton, a Borháló Borkereskedés stratégiai igazgatója. A kereskedésekben ezekben a napokban kétszer annyi bor fogy, mint máskor, ezért külön is felhívják a figyelmet a mértékletességre. <p> 

plakát a hetvenes évekbőlPlakát a hetvenes évekbőlVigyázzunk magunkra és figyeljünk egymásra, különösen a tapasztalatlan fiatalokra, hogy a vidám húsvéthétfői népszokások ne váljanak féktelenné, ne vezessenek tragédiákhoz! – mondja Elek Márton, a Borháló Borkereskedés stratégiai igazgatója. A kereskedésekben ezekben a napokban kétszer annyi bor fogy, mint máskor, ezért külön is felhívják a figyelmet a mértékletességre.

 

plakát a hetvenes évekbőlPlakát a hetvenes évekbőlVigyázzunk magunkra és figyeljünk egymásra, különösen a tapasztalatlan fiatalokra, hogy a vidám húsvéthétfői népszokások ne váljanak féktelenné, ne vezessenek tragédiákhoz! – mondja Elek Márton, a Borháló Borkereskedés stratégiai igazgatója. A kereskedésekben ezekben a napokban kétszer annyi bor fogy, mint máskor, ezért külön is felhívják a figyelmet a mértékletességre.

 

Óvatos alkoholfogyasztásra buzdít a Borháló Borkereskedés, sőt annál is többre: húsvéthétfőn oda kell figyelnünk azokra, akiknek nincs rutinjuk, mikor kell leállni, ezért különösen ki vannak téve a mértéktelen alkoholfogyasztás veszélyeinek.

 

Mindenekelőtt ne kínáljunk alkohollal 18 év alatti locsolókat!

És ne csapjuk be magunkat azzal se, hogy két korty nem árt meg: számos locsoló került már alkoholmérgezéses állapotba, jóllehet mindenütt csak két kortyot ivott. A húsvét sajnos indokolatlanul sok esetben végződik az árok szélén és a detoxikálóban. A hagyomány az ünnepet az újrazsendüléshez, a böjti önmegtartóztatás utáni első „kihágásokhoz" köti, de ez sem lehet indok arra, hogy részeg emberek – köztük sok fiatalkorú – csapatostul járják a településeket locsolkodás címszó alatt.

 

Sok múlik a kínálón.

Ha a betoppanó vendég már részeg, semmiképpen se kínáljuk alkohollal, se könnyebbel, se nehezebbel – ez alapszabály. Ha a locsoló nem ittas, nyugodtan kínáljuk meg, de semmiképpen se töménnyel. A bor, a fröccs a legjobb választás, de annak is adjuk meg a módját. Ne olcsóból itassuk nyakra-főre, inkább tartsunk otthon valamit a finomabból, amiről egy-két szót is tudunk mondani: ezzel is emelhetjük a délelőtt fényét, a locsoló pedig megbecsüli magát, nem egy hajtásra vedel, hanem kóstolgatva, apránként élvezi az italt. Adjuk meg módját, lassítsuk le a folyamatot. Ha így járunk el, nem kell tartanunk attól, hogy vendégünk zokon veszi a kelletlen kínálást, sőt megtisztelve érzi majd magát a háznál.

 

Ehhez persze nem árt, ha magunk is tudunk mondani ezt-azt a kínált borról.

„A szakkereskedésben a hozzáértő eladó mindig tud pár érdekességet mondani a vásárolt tételről, aminek a háziasszony jó hasznát veszi a kínálás során – mondja Elek. Ha nem palackozott bort veszünk, mert vigyázunk a pénztárcánkra, akkor a locsolók kínálásához töltsük ki a bort karafba vagy üvegkancsóba: így illik az alkalomhoz, ráadásul a nedű színe sokat elárul – egy szép vörösbor például kifejezetten kelleti magát.

 

„A napokban számos család szerzi be nálunk a húsvéti menühöz – sonkához, bárányhoz, süteményhez – az ünnepi bort – mondja a Borháló igazgatója. – 18 éven aluliakat természetesen sohasem szolgálunk ki, de ebben az időszakban felnőtt vásárlóinkat is emlékeztetjük arra, hogy mindannyiunknak oda kell figyelnünk a fiatalokra, különösen a hétfői locsolkodás során."

 

http://www.borhalo.com

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.