2024.július.21. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Merre mozdul a politikai kockázatoktól megszabadult kötvénypiac?

3 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/111745"><img class="image image-preview" src="/files/images/eurobonds1-big.jpg" border="0" width="495" height="315" /></a></span>A pénzügyi befektetők fellélegeztek a francia elnökválasztás első fordulója eredményének ismeretében. A piaci még nem teljesen nyugodt, mivel a szélsőjobboldali Marine Le Pennek sikerült bekerülnie a finisbe. Aggodalomra ugyanakkor nem sok ok van, mivel a két jelölt között a felmérések alapján hatalmas szakadék tátong.</p><p> 

eurobonds1 bigA pénzügyi befektetők fellélegeztek a francia elnökválasztás első fordulója eredményének ismeretében. A piaci még nem teljesen nyugodt, mivel a szélsőjobboldali Marine Le Pennek sikerült bekerülnie a finisbe. Aggodalomra ugyanakkor nem sok ok van, mivel a két jelölt között a felmérések alapján hatalmas szakadék tátong.

 

eurobonds1 bigA pénzügyi befektetők fellélegeztek a francia elnökválasztás első fordulója eredményének ismeretében. A piaci még nem teljesen nyugodt, mivel a szélsőjobboldali Marine Le Pennek sikerült bekerülnie a finisbe. Aggodalomra ugyanakkor nem sok ok van, mivel a két jelölt között a felmérések alapján hatalmas szakadék tátong.

 

Az a tény, hogy az első fordulóra vonatkozó előzetes közvéleménykutatások most éppen helyesnek bizonyultak, még inkább megnyugtatja a piacokat, mivel az aktuális 20 pont fölötti előny, amellyel Macron tartósan vezet az elmúlt hónapokban, Le Pen számára nehezen leküzdhető – ez jóval nagyobb hátrány, mint amellyel Trumpnak bármikor is szembe kellett néznie. Le Pennek példa nélküli csodára lenne szüksége ahhoz, hogy feltámadjon hamvaiból, és megnyerje a május 7-i választásokat.

 

Ha Macron meg is nyeri a jövő vasárnapi második fordulót, azzal még nem nyeri meg a háborút. Macron számára a következő nagy kihívás az lesz, hogy bár nem tagja egyik politikai pártnak sem, de politikai támogatásra lesz szüksége a júniusban megválasztásra kerülő parlament irányából.

 

A választások első fordulója előtti hetekben a piaci szereplők főleg a biztonsági menedéknek számító eszközöket keresték, ami a kötvények esetében a német államkötvények iránti kereslet masszív erősödésében testesült meg. Ennek hatására a tízéves német hozamok nagyot zuhantak, és új éves mélypontot értek el – közben a piac gyakorlatilag figyelmen kívül hagyta az Európai Központi Bank monetáris politikájának szigorítására vonatkozó utalásait. Most, hogy a legégetőbb politikai kockázat már a múlté, az érdeklődés középpontjába ismét a gazdasági fundamentumok kerülnek, és jelenleg nem ismert olyan politikai kockázati tényező, ami megtörné a piac lendületét.

 

A múlt héten publikált euróövezeti beszerzési menedzser index azt mutatja, hogy a gazdaság az elmúlt évek legdinamikusabb bővülését produkálta, és ennek eredményeként egyre fokozódik az inflációs nyomás – különösen Németországban, ahol a Draghi-vezette EKB jelenlegi, agresszív monetáris politikájával szemben meglehetősen markáns ellenvélemények fogalmazódnak meg. Franciaország egyébként szintén a legdinamikusabb ütemben bővülő gazdaságok között van.

 

Természetesen a monetáris politikát azért nem csupán a beszerzési indexek mozgatják. Az EKB-nak valamikor reagálnia kell majd az euróövezetben tapasztalható gazdasági dinamikára, és mivel a politikai kockázatok háttérbe szorultak, a piac arra kényszerülhet, hogy ezt a gazdasági dinamikát leképezze a kötvényhozamokban is.

Michael Boye, Saxo Bank

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.