2024.július.17. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

MÁR KAPHATÓ A PIACOKON, ÜZLETEKBEN A FRISS MAGYAR SPÁRGA, AMI KÜLFÖLDÖN IS NÉPSZERŰ

2 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/112015"><img class="image image-preview" src="/files/images/images_1427.jpg" border="0" width="275" height="183" /></a></span>Már számos hazai piacon, üzletben kapható a friss magyar spárga. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara adatai szerint az utóbbi években nőtt a spárga termésmennyisége, a rostokban gazdag, egészséges magyar spárga Németországban is évek óta keresett termék. </p>  <p><strong>

images 1427Már számos hazai piacon, üzletben kapható a friss magyar spárga. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara adatai szerint az utóbbi években nőtt a spárga termésmennyisége, a rostokban gazdag, egészséges magyar spárga Németországban is évek óta keresett termék.

 

images 1427Már számos hazai piacon, üzletben kapható a friss magyar spárga. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara adatai szerint az utóbbi években nőtt a spárga termésmennyisége, a rostokban gazdag, egészséges magyar spárga Németországban is évek óta keresett termék.

 

Míg 2012-ben 1449 hektáron, 2016-ban már 1648 hektáron termesztettek spárgát hazánkban. Tavaly Magyarországon mintegy 6,3 ezer tonna spárga termett.

 

A spárgának számos kedvező beltartalmi tulajdonsága van. Az egyik legfontosabb, hogy magas a könnyen emészthető rosttartalma, valamint az A-, B1-, B2-, C-, és E-vitamin tartalma. Emellett folsavban gazdag, minimális a zsírtartalma és nem tartalmaz koleszterint, ellenben több esszenciális aminosavat, többek közt aszparginsavat igen. Kalóriaértéke, szénhidráttartalma alacsony, kalcium, foszfor és vas is magas, valamint nagyon magas a káliumtartalma. A spárga gyógynövényként is ismert: vízhajtó, vesekő eltávolító hatású, kedvező a keringésre is. Számtalan módon elkészíthető, például sütve, főzve, levesként.

 

A spárga a laza szerkezetű, könnyen melegedő homoktalajokat kedveli, ezért hazánkban főleg Bács-Kiskun megyében (közel 900 hektáron, ami a teljes magyar spárga-termőterület több mint fele) és Csongrád megyében (490 hektár) termesztik. Évekre visszamenőleg is elmondható, hogy a hazai termés körülbelül 95 százaléka exportra kerül, a legjelentősebb felvevőpiaca Németország, emellett kisebb mennyiségben egyéb nyugat-európai és skandináv országok.

 

A spárga hazánkban is honos, a világban a fő termesztési helye Kína (1,35 millió hektár), Peru (34 ezer hektár) és Németország (26 ezer hektár).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.