Ezt kóstold meg! Szenzációs sör-étel párosítások a Sör mi többel
5 perc olvasásEgy emlékezetes sörözéshez nemcsak parádés környezet, remek hangulatot teremtő asztaltársaság, valamint a megfelelő hőmérsékletű, kellemes zamatú nedűk járulnak hozzá. A legjobb italok mellé finomabbnál finomabb falatok dukálnak, így teljessé téve az igazi gasztronómiai élményt. Csakhogy egyáltalán nem mindegy, hogy melyik ételhez melyik sör párosul.
Egy emlékezetes sörözéshez nemcsak parádés környezet, remek hangulatot teremtő asztaltársaság, valamint a megfelelő hőmérsékletű, kellemes zamatú nedűk járulnak hozzá. A legjobb italok mellé finomabbnál finomabb falatok dukálnak, így teljessé téve az igazi gasztronómiai élményt. Csakhogy egyáltalán nem mindegy, hogy melyik ételhez melyik sör párosul.
A Sör mi több segít most ebben; megalkottuk az idei szezon legizgalmasabb menüjét.
A lila ruhás sör
Sörkoktél – Violet Wit
A klasszikus belga witbier csábító üzemmódba vált! A tavaszi-nyári időben nagyon jóleső, illatos, citrusos belga stílusú búzasör és a gyógynövényes aromájú, mégis kellemesen karakteres levendulaszirup találkozása. A belga búzasör narancsos citrusosságát és a koriander enyhe fűszerességét teljesíti ki a levendula látványban és ízvilágban is, és így varázsol a könnyed és frissítő búzasörből olyan emlékezetes koktélt, amely a baráti összejövetelek sztárjává avanzsálhat.
Egy falat kence, egy korty sör
Előétel – Pikáns paprikakrém és lágy, fűszeres sajtkrém friss bagettel + malátás félbarna cseh láger
A félbarna sörökben az édeskésebb, malátás ízvilág nagyon jól passzol a fűszeres sajtkrémekhez, a cseh-német komlók zöldséges enyhén fűszeres ízei pedig remekül állnak egy kellemes paprikakrém mellé. A paprikakrémet kevés mézzel, illetve egy kis sóval ízesítve még komplexebb lesz az ízek összhangja, és ezekkel az alapanyagokkal egy nagyszerű délutáni harapnivalót, vagy kedvelt parti-kaját lehet pillanatok alatt összedobni a finom sör mellé.
Streetfood felsőfokon
Főétel I.: Sör mi több burger, narancschutney-val és kecskesajttal + gyümölcsös illatú, könnyed Session IPA
A sörforradalom ikonikus itala az IPA (India Pale Ale) az egzotikus gyümölcsillattal és karakteres keserű ízekkel sokak nagy kedvence. A citrusos illatokat és a fűszeres csípős lecsengést egy kis chilivel bolondított narancs alapú chutney-val, a keserűséget egy kevés rukkolával megtámogatva tökéletes alapot adunk a zaftos húspogácsához, amit a házi sütésű zsemle, illetve a sör kekszes malátája még jobban kihangsúlyoz.
Hús és barna sör, nem csak ragadozóknak
Főétel II.: Barnasörben pácolt karaj, édesburgonya-püré sörös jus-vel + telt zamatú, pörkölt malátás sötét sör
Egy testes, sűrű barna baksör mellé sötét, zaftos húsok illenek. A sörben pácolt csontos karaj csábító kérget kap a grill-rácson, amihez a pörkölt maláták ízei remekül passzolnak. A magasabb alkoholtartalmat és a gazdagabb malátahasználatot az édeskés, mégis könnyedebb édesburgonya-püré támogatja meg, melynek ízei még jobban összesimulnak a sörrel, ha a páclével beforralunk egy kevés sört és így koronázzuk meg egy kevés ízes zaftos jus-vel.
(Szerző: Vásárhelyi István/Sör mi több)
A receptek:
Paprikakrém:
A kápiapaprikát megmossuk, majd vékonyan, extra szűz olívaolajjal meglocsoljuk, és a 210 Celsius fokra előmelegített sütőben 30-40 percig bent hagyjuk. Miután kihűlt, eltávolítjuk a húsát a héjától, és kis mézzel, sóval, illetve őrölt borssal, botmixerrel átdolgozzuk.
Sajtkrém:
Érettebb félkemény goudát egy kis vajjal, édeskésebb mustárral, és ugyanannyi natúr sajtkrémmel sűrű krémmé keverjük. Ízlés szerint borssal, szerecsendióval, valamint kevés sóval ízesítjük.
Sör mi több burger:
- hamburgerhús: A darált marhahúsból (nyak vagy lapocka és faggyú 85-15%-os keveréke), 15-20 dkg húspogácsákat készítünk. Kevés sóval és borssal fűszerezzük, igény szerint egy csipetnyi római köménnyel, curry-vel, valamint szerecsendióval megbolondítjuk, majd kisütjük őket.
- narancschutney: Lilahagymát kevés olajon megfonnyasztunk, rá a kivájt narancsot kis mézzel és paradicsommal, paradicsompürével (kb. fele-fele arányban), curryvel, római köménnyel, korianderrel, kis sóval és borssal, leheletnyi chilivel (a nagyon enyhe, garatban érezhető csípősség miatt, ami a komlók zamatos keserűjét kiemeli) lassú tűzön lekvárrá főzzük.
Elkészítés: A kettévágott zsemlékbe a jégsalátát és/vagy endíviát, illetve pár levél ruccolát helyezünk, rátesszük a chutney-t, majd a húspogácsát, illetve a szelet kecskesajtot. Megint egy kis chutney-t teszünk rá, és kész is a hamburger!
Pácolt karaj:
3/1 arányban barna sört és vizet összeöntünk, belevágunk három fej lilahagymát, 6 gerezd fokhagymát, sóval, borssal és pirospaprikával ízesítjük. A kész pácba belerakjuk a karajszeleteket és minimum fél napon át állni hagyjuk, majd utána grillezhetjük vagy smokerbe is rakhatjuk.
Édesburgonya-püré:
Az édesburgonyát megmossuk, héjastól félbevágjuk, tepsibe rakjuk és extra szűz olívaolajjal meglocsoljuk. Sózzuk, borsozzuk, majd a 190 C fokos sütőbe rakjuk, mérettől függően 60-90 percre. Miután kihűlt, kikaparjuk a belsejét, fűszerezzük majd botmixerrel pürésítjük, fűszerezzük és finomra vágott snidlinggel, vajjal elkeverjük.
https://www.facebook.com/sormitobb
https://www.facebook.com/szuretlen.hu
Lantai József