2024.július.20. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Munkácsy Varsóban

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><strong> </strong><span class="inline inline-left"><a href="/node/114088"><img class="image image-preview" src="/files/images/unnamed_268.jpg" border="0" alt="Munkácsy Mihály: Tájkép fasorral, 1883." title="Munkácsy Mihály: Tájkép fasorral, 1883." width="436" height="352" /></a><span style="width: 512px" class="caption"><strong>Munkácsy Mihály: Tájkép fasorral, 1883.</strong></span></span></p><p>Aki megengedhet magának egy külföldi utazást, többnyire Horvátország tengerpartjára igyekszik. Ha vastag a pénztárcája, akkor Madeira, vagy Kanári-szigetek. Ám ha a pénz nem számít, világ körüli utazást is tehet, akár egy éven át, luxushajóval.

 munkácsy mihály: tájkép fasorral, 1883.Munkácsy Mihály: Tájkép fasorral, 1883.

Aki megengedhet magának egy külföldi utazást, többnyire Horvátország tengerpartjára igyekszik. Ha vastag a pénztárcája, akkor Madeira, vagy Kanári-szigetek. Ám ha a pénz nem számít, világ körüli utazást is tehet, akár egy éven át, luxushajóval.

 munkácsy mihály: tájkép fasorral, 1883.Munkácsy Mihály: Tájkép fasorral, 1883.

Aki megengedhet magának egy külföldi utazást, többnyire Horvátország tengerpartjára igyekszik. Ha vastag a pénztárcája, akkor Madeira, vagy Kanári-szigetek. Ám ha a pénz nem számít, világ körüli utazást is tehet, akár egy éven át, luxushajóval.

   Az idegenforgalmi statisztikák szerint a külföldre utazó honfitársaink tíz százaléka nagyvárost választ úti célul. Elsősorban Róma, Bécs, Berlin, Párizs, London jöhet szóba. Varsó, 1596 óta a lengyel főváros, a legkevésbé. Pedig látnivaló ott is akad bőven. Amikor először jártam Varsóban, a főutakat kivéve úgy nézett ki, mint egy nagy falu. Ma úgy, mint egy európai Manhattan.

   Okvetlen megnézendő a Nemzeti Múzeum (Muzeum Narodowe) képtára. Amely kiállja a próbát Európa hasonló intézményeivel. Hála Poniatowski Szaniszló király  művészetszeretetének, a Lazienki család gyűjtő szenvedélyének, Katharina Radziwill hercegnő hiúságának és Krasicki püspök műveltségének. A valaha volt tulajdonukból áll össze a régi képtár anyaga.

   Megcsodálhatjuk az olasz, francia, holland és német művészek festményeit a XIV. századtól a XVIII. századig, a többi között Rembrandt, Botticelli, Tintoretto, id. Lucas Cranach, Canaletto  alkotásait. Továbbá a XIX. századi lengyel impresszionisták és más európai művészek remekeit. Közük található Munkácsy Mihály Tájkép fasor c. telitalálata, az egyik jellegzetes Munkácsy tájkép. Világhírű művészünk ritkán festett tájképet, ez a legszebb közöttük.     

  Ne hagyjuk ki a legnagyobb lengyel festőművész, Jan Matejko történelmi tárgyú, köztük magyar vonatkozású műveit sem. Kettőt említek meg. Báthory István lengyel király és erdélyi fejedelem a pszkovi csata előtt. Miksa német-római császár, I. Zsigmond lengyel király és II. Ulászló (Dobzse László) magyar király találkozása Bécsben. (Ne feledjük azokat a történelmi időket, amikor Magyarország és Lengyelország, a két állam perszonális unió formájában közös korona alá tartozott.)                                                                                                                                                                                    

   A múzeum állományának részét képezik még a világhírű kopt gyűjtemény, sziléziai mesterek kiemelkedő szépségű fa-és kőszobrai, valamint egy középkori kézműipari gyűjtemény. A legnagyobb lengyelországi éremgyűjteményt a Numizmatikai Szobában őrzik. Vannak itt unikális ókori görög és római veretek. Különösen érdekes a Középkori Művészetek Galériája – itt látható a wroclawi, úgynevezett Gyönyörű Madonna fából faragott szobra, vagy a Szent Barbara szárnyas oltár, a középkori szobrászat műremekei.

   Varsói látogatásunkat fejezzük be egy Visztula-parti sétával. Vetekszik Párizs Szajna-parti látványával.

Láng Róbert

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.