2024.július.16. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Biztonsági menedéként veszik az aranyat

2 perc olvasás

Aimages_13.jpg devizák terén csak a jen short pozíciók zárása és az ausztrál dollár vásárlása jelentettek nagyobb pozícióváltozásokat a COT-riportban megfigyelt spekulatív devizaügyletek között. A többi pozíció – így például a dollár pozíciója a többi IMM (International Monetary Market) devizával szemben, amely rendre a legnagyobb figyelmet kapja – majdhogynem változatlan maradt a legutóbbi COT-riport által elemzett időszakban (augusztus 23 – augusztus 29).

 

Az ipari fémek ralija, amelyet a kínai igények fűtenek, és amelynek a vasérc is kedvezményezettje, további keresletet teremtett az ausztrál dollár iránt. Az AUD nettó long pozíciója 3 hónapja folyamatosan nő, és a múlt héten négy éve nem látott szintet ért el.

 

Az alapok 9%-kal csökkenetették a long pozícióikat az augusztus 23 – 29-i egyhetes időszakban. A fémek – a nemesfémek és az ipari fémek egyaránt – újabb vevőket vonzottak, míg a WTI olaj esetében a short pozíciók száma nőtt.

 

 

A WTI olaj eladása felgyorsult azt követően, hogy a Harvey hurrikán kiütötte a finomítói kapacitást a texasi partok mentén, drámai visszaesést okozva ezzel a nyersolaj iránti keresletben. A WTI nettó long pozíciójának csökkenése augusztus 23 és 29 között (a legutóbbi COT riport által mért egyhetes időszakban) az eddigi legnagyobb egy héten belüli visszaesés volt. A benzin nettó long pozíciója egyharmadával emelkedett, és – tekintve a további finomítói bezárásokat – várhatóan tovább növekszik.

 

Azzal, hogy az arany áttörte az 1300 dollár/uncia árat, újabb vásárlási hullámot indított el, és 18%-kal nőtt a nettó long állomány a legutóbbi COT-riport által megfigyelt időszakban. A long és a short pozíciók hányadosa 1-ről 19-re ugrott pár hét alatt, ami 2012 decembere óta a legmagasabb arány – ha az arany visszaesik 1300 USD/uncia alá, akkor ebből gond lehet, de most mindenképpen úgy értékelendő, hogy a piac kész a további vásárlásra. A hétvégi észak-koreai nukleáris robbantás mindenesetre tovább növelte a biztonsági menedékként működő eszközük iránti keresletet, így az aranyét is.

Ole Hansen, Saxo Bank

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.