2024.november.24. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A rosé műfaj lett

7 perc olvasás
rose 7

rose 1A vírus által ránk kényszerített szünet után, az idén ismét találkozhattak a Városligetben a borokkal és a borászokkal a jó borok kedvelői. Július első hétvégéjén, pénteken, szombaton és vasárnap, a 10. Rosalia Fesztivál kínált erre alkalmat. Ötvenkét borász hozta el legkiválóbb borait – elsősorban persze rosékat – ám volt ott étel is bőven és a rendezők a szórakoztatásról is gondoskodtak. Az első Rosalia Fesztivált 2012-ben még Budán, a Gesztenyéskertben tartották, de a helyet hamar kinőtte. Mára egy igazi, nagy nyárköszöntő buli lett belőle, olyan, amire már régen vártunk! A sok finom bor bemutatása képtelenség, így most csak egy –vállaltan szubjektív – válogatás következhet az igazán legjavából.

A Rosaliához nem csak a közönség hűséges – 2019-ben már harmincezernél is többen látogatták – rendszeresen visszatérő kiállítói is vannak. Az Egri Borvidéken dolgozó dr. Dula Bence nevét, borász tudományát Kaliforniától a Tokaj-Hegyalja Egyetemig ismerik. Eddig szinte minden alkalommal itt volt a rendezvényen és a roséról határozott véleménye van. Őt kedves gyerekkori emlék is köti ide, az aranyos dédnagymamát hívták Rozáliának, aki mindig finom ételekkel kínálta. A rosé önmagában is nagyon kellemes ital, van belőle testesebb, vékonyabb, még édeskésebb is, az igazi rosé már önálló műfaj lett, és mellé kitűnően társíthatók a jó ételek. Meggyőződése, hogy rosénak a gasztronómiában óriási szerepe van, a grillételektől a rétesig, mindenhez illik. rose 2A készítése komoly tudást igényel. „Roséra szüretelni” – ahogy néhányan megpróbálják – nem szabad. Félig érett szőlőből nem lehet jó bort készíteni. A déli országokban szeretnék vörös- és fehérbor összeöntésével előállítani, de az sem az igazi. A rosé a szőlőfajtáról sokkal többet képes megmutatni, ha jól dolgozzuk fel. Pinot Noirból például lehet fehérbort készíteni, lehet vöröset, de lehet rosét is! Ha valaki ezeket egymás után kóstolja, érzi: a vörösbor hozza a vörös, a fehér, a fehér jelleget, de egy Pinot Noir rosé illatvilága csodálatos, íze elképesztően összetett. Ide kell a legtöbb szakmai ismert, „vagányság”. A leggyönyörűbb rosét készíthetjük belőle, ezért is nevezte a sajátját „Nyáridő”-nek, hiszen a nyár az, ahol mi, emberek igazán kiteljesedünk, egy behűtött jó rosénak is ilyenkor jön el az ideje. Készítése komplex tudomány, szinte mércéje a borásznak.  A rendezők dolgát némileg megkönnyítette, a közönségnek pedig nagyban a kezére játszott, hogy éppen egy hónappal a Rosalia előtt zajlott a legnagyobb magyar borrendezvény, a Vinagora Nemzetközi Borverseny. A Városligetbe tehát elhozhatták a Vinagora díjnyertes borait. Szentpéteri Attila, a kiskőrösi Szentpéteri Családi Pincészet borásza nem ok nélkül büszke. A nagypapa által elkezdett munkát már ketten, az édesapjával folytatják és ebben az évben igen komoly sikert értek el.  rose 3A Vinagorán három arany és két ezüstérmet nyertek, az aranyak közül pedig a Néró rosé – ami a pincészet zászlós bora is – a legmagasabb elismerést, Champion díjat kapott! Nagyon elegáns, halvány rózsaszínű, a Néró egyedi fajtakaraktere, az intenzív gyümölcsösség jellemzi az illatát, melyhez gazdag ízvilág társul. A fajta története is érdekes: 1965-ben nemesítette dr. Csizmazia Darab József és Bereznai László, az Egri Kutatóintézetben. Kezdetben csemegeszőlőnek tartották, keveset kell permetezni, szinte bioszőlőnek is tekinthető. A Szentpéteri Pincészetben már nagy területen termelik, sillert és vörösbort is készítenek belőle. A Vinagorán aranyérmes lett a Kékfrankos rosé is valamint az Olaszrizlingjük, Franciaországban pedig a „Világbajnokságon” a Le Mondial du Rosé versenyen a Cabernero, a 70% Cabernet Sauvignon és 30% Néró összetételű rosé nyert aranyérmet. Megkóstolása különleges élményt nyújt.  A Garamvári Pincészet az idén két szempontból is felhívta magára a figyelmet. A Vinagorán fehérborával és rosé pezsgőjével is aranyérmet nyert. rose 4A reduktív eljárással készült könnyed, friss Cserszegi fűszerest a közönség is nagyon szereti, nemcsak a zsűri értékelte magasra. A rosé pezsgők mostanában kezdenek igen népszerűek lenni, a díjnyertes és a Városligetben is bemutatott brut, tehát igen száraz pezsgő Pinot Noir alapborból, hagyományos Champagne-i eljárással, minimum 18 hónapig palackban érlelve készült. Franciaországból érkezett a „tirázslikőrnek” nevezett különleges élesztőt tartalmazó adalék, ezt 8-12 gramm/liter mennyiségben adják a borhoz. Elegáns, világos lazacszínű. Pohárba töltve a pezsgő minőségét máris jól jelzi az intenzív gyöngyözés. Minél több, annál finomabb az ital. Benne jól harmonizálnak a szamócás, vadmálnás, cseresznyés, édes-fanyar ízjegyek.

rose 5 Nem ment haza díjak nélkül az idén a Vinagoráról a Koch Pincészet sem. El is hozták a Rosáliára a díj nyertesét. Az aranyérmet a 2020-as Frisch rosé kapta. A borászat több stílusban is készít rosét. Két borvidéken is dolgoznak: a Hajós-Bajai és a Villányi egyaránt otthonuk. Villány kiváló adottságairól híres, de a rosénak inkább a másik terület felel meg jobban, ott öt fajtát is készítenek. A Kékfrankos savasabb, kiváló rosé, a Cabernet Sauvignon viszont a borászat legnépszerűbb terméke. Szépen mutatja a fajtajegyeket, könnyed, gyümölcsös. A Néró, igazi érdekesség, illatos, könnyed, behízelgő fajta, ez a legújabb a kínálatban. Ám a korona a rosékon a Frisch cuvée, egy Cabernet Sauvignon, Kékfrankos, Pinot Noir házasítás – egyben a borászat dűlőválogatása is. Mészben és tápanyagokban gazdag területről, a Szenes dűlőről szüretelték ezeket a szőlőket. A Frisch név kettős tartalmaz is hordoz. Mutatja a bor jellegét és utal a német gyökerű család hagyományaira. Kissé teltebb rózsaszín, illatában a piros-bogyós gyümölcsök, a málna, az eper dominálnak, íze karakteres, letisztult, testesebb. A grillételekhez, könnyű salátákhoz kitűnően illik, de tisztán is kiváló. A látogatók többsége valószínűleg nincs tisztában azzal, hogy ha megáll a Borbély pincészet házikója előtt, akkor ott egy igazán figyelemre méltó tulajdonos fogadja. Borbély Tamás volt az Év Bortermelője Magyarországon 2020-ban és a Rosálián ő áll a pult mögött. Szinte a teljes kínálatukat felvonultatják. Itt vannak a könnyű, gyümölcsös borok, a rosé és a gyöngyözőbor mellett az Olaszrizling és a Gabriella néven palackozott, friss Muscat Ottonel sem hiányzik. A meleg ellenére a komolyabb borokra is kíváncsiak a fogyasztók, így a Kéknyelű, a Rózsakő vagy a Bácshegy Olaszrizling is népszerű.rose 6 A rosé náluk Pinot Noirból készül és egy egészen egyedi címkéjű palack rejti. Kiolvasni sem egyszerű, a neve Kinnagangon. Azt sugallja, hogy a kis könnyű bor igen alkalmas kötetlen csevegésre, akár szomszédok között is, pohárral a kézben, kinn a gangon vagy a kertben. A Vinagorán ezüstérmet nyert fűszeres, frissítő ital a nyári lecsónak is kellemes partnere lehet. A címke láttán egy másik bort is rosénak hinnénk, de nem az. Ez egy érdekesség: a Rózsakő. A Badacsonyi Borvidék jellegzetes fajtája, a Kéknyelű és a Budai Zöld keresztezéséből származik. Hordós erjesztés és palackos érlelés után tartalmas, komoly, ásványos bort ad, szépen megmutatja a borvidék talajának karakterét.

Búcsúpohárnak is megfelel és megerősít bennünket abban, hogy a finom borok kóstolását itt, a Városligetben, jövőre is folytatjuk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.