2025.június.21. szombat.
Rosal-8

Rosal 1Jó hír a jó borok kedvelőinek, hogy a nyár elmaradhatatlan előhírnöke ismét várja őket Budapesten, a Vajdahunyad vár mögötti megszokott területén, június 1-ig. A Rosalia borpiknik teljes egészéről számot adni persze nem lehet, de egy kóstolóval azért megpróbálkozhatunk. Összesen 43 borászat kínálja borait, melyek száma viszont már több százra rúg! Aki kóstolgatás közben megéhezne, annak sincs oka panaszra, 14 helyen válogathat az ízletes harapnivalók között. Vannak, akik az estét is szeretnék ilyen körülmények között tölteni, őket ismert szereplők egész sora várja. Jön a Dirty Slippers, lesz Guinguette Open Air Party, a gyerekeknek nap közben Kispárna Mesezenekar, a már régebb óta gyerekeknek Pulp Open Air Party, végül pedig részt vehetnek a Liget Bora díjátadó és kóstoló eseményén.

Rosal 2 Amióta a Városliget az otthona, azóta minden rendezvényen itt van a Borbély Pincészet – mondta el a többszörösen díjnyertes tulajdonos, Borbély Tamás. Voltak a budai oldalon, a Gesztenyés kertben is, mert ez az esemény fontos a pincészetük számára. Mivel ez kifejezetten egy nyári piknik, az országban már jól ismert, igen komoly eredményekkel büszkélkedhető pincészet, a friss, reduktív készítésű boraik teljes sorával megjelent, de a hordós válogatásokból is elhozták a fontos tételeket, mint például a Szürkebarát válogatás vagy a Rózsakő, a Bácshegyi Olaszrizling, a Kéknyelű. Ezek a fajták meghatározóak a pincészet életében. A helyszín céljának megfelelően kóstolható, vásárolható a Pinot Noir rosé és a Bóbita gyöngyözőbor is. A rosénak már a neve is feltűnő, valóságos rejtvény: „Kinn a gangon” – mindenkinek jelenthet azt, amit gondol róla. Könnyű, szamócás, málnás jegyeket hordozó, gyümölcsös, laza bor. A vásárlók szeretik, mert akár tisztán, akár fröccsként, üdítő, frissítő érzetet kelt. Rosal 3A Villányi Borvidékről érkezett a Mikeházi Pincészet, először vannak jelen a Rosalián. Létezésük egy drága hobbinak induló gondolat eredménye. Annyira megszerették a „hétvégi borkészítést”, hogy végül állandó tevékenység lett belőle. Villánykövesden, a történelmi pincesoron, egy közel 150 éves, vályog présházban működnek. Saját ültetvényük nincs, három megbízható, őstermelő gazdától vásárolják a szőlőt. Velük már a szőlő metszésétől kezdve dolgoznak együtt. Két szüreten vannak túl és úgy döntöttek, hogy boraikkal kilépnek a „világ” elé. Egyéb – ugyancsak kóstolható – fehér- és vörösboraik mellett két roséval mutatkoznak be. A Villányi Secco elnevezésű gyöngyözőbor Portugieser szőlőből készült, ez a fajta sok értékes tulajdonsággal bír, melyek a buborékos könnyű változatban is jól érvényesülnek. Tartályban, mintegy fél évig hagyták érlelődni a finomseprőn, a palackozás előtt szűrték és adták hozzá a széndioxidot. A Zweigelt rosé színe, íze intenzívebb, a Secco-hoz hasonló módon készült, de gázfeltöltést nem kapott. Rosal 4

Eger mellett, Verpeléten van a Lajos Király Pincészet, 10 éve működő, kis családi vállalkozás. Ezt tükrözi a nevük is, semmi közük a francia uralkodókhoz. Az egyik tulajdonos Király Dávid, az örökhagyó nagypapa pedig Lajos volt. Nem szőlő, hanem ribizlitermelők, azt dolgozzák fel, lesz belőle szörp, bor, pálinka, még lekvár is. Ahogy elmondták: fiatalok, törekvőek, küzdenek az álmaikért! Házi jellegű, de kiváló minőségű termékeket készítenek. Boraikat a szőlészeti bortechnológiával egyező módon állítják elő. A gyümölcsöknek megfelelően egy piros- és egy feketeribizli borral érkeztek a Rosaliára. A piros, nagyon könnyű nyári rosé, a fekete pedig már testesebb, karakteresebb – szinte már vörösbor. Noha édesboroknak számítanak, de ez a pirosnál nem érezhető, a másiknál is inkább csak árnyalatában. Nem kívánnak áruházakban megjelenni, internetről rendelve az egész országba, sőt külföldre is bárhová szállítanak. Rosal 5Öt éve, fél hektár szőlővel kezdett el dolgozni, Szekszárdon a Nyikos Pincészet. Néhány termelőtől vásárolnak is szőlőt, 10-12 ezer palack bort készítenek egy évben. Szintén először vannak jelen a Rosalián, de ismertségük növelése érdekében, a nyár során eljárnak más fesztiválokra is. Ezért tartották fontosnak, hogy most itt is megjelenjenek. Nyolc különböző borral mutatkoznak be, közöttük már van aranyérmes is, egy szekszárdi Kadarka. A félszáraz rosé 75:25 % összetétel arányú Kékfrankos-Merlot házasításból készült, 2024-es évjáratú. A kékszőlő alkotóknak megfelelően héjon áztatás nem volt, a préselés során már elegendő színanyagot kaptak. Sem a tartályban, sem később a palackban nem érlelik a bort, a céljuk, hogy minél frisseb termékkel lépjenek piacra. Ez a frissesség a kóstoláskor a borban jól érezhető.

Rosal 6Az érdekes nevű „Kovácsharmat” Pincészet két területen, Villányban és Pécs környékén is jelen van. Nevük a házastársi összetartozás szimbóluma is lehetne, a férj-feleség családi neve adja. A Pécsi Borvidéken a fehér-, Villányban a vörösboros területük van. Viszonylag sok fajtával dolgoznak. A fehérek közül fontos a Juhfark, mint ősi hungarikum, Villányból könnyebb, közepesen, illetve egészen testes vörösborokat hoztak. Roséból kettőt, egy könnyebb Merlot-Sirah házasítást, illetve egy kicsit markánsabb Cabernet Sauvignont mutatnak be. Mindkettőnél roséra szüreteltek, kevés héjon áztatás után, reduktív módon, tehát tartályban készültek, rövid érlelésük is így történt. A házasítás célja az volt, hogy a bor ne legyen nagyon száraz és savas. A piros gyümölcsök málnás, szedres ízei mindkét roséban határozottan felismerhetők. Rosal 7 Mád, Szilvás dűlőjében 2017. április 17-én született a „MÁDI A Borbirtok”. Ma már közel 6 hektáron, a legmodernebb technológiával, de a hagyományok tiszteletével és megtartásával gazdálkodnak. A Furmint szerelmesei, boraik kizárólag ebből a fajtából készülnek, így erre a rendezvényre rosét nem hoztak, Asztalukon annál inkább van néhány más érdekesség. Már tavaly is itt voltak és sikerük volt, talán nem csak címkék feliratai miatt! Az OF COURSE, szerintük azt jelenti: természetesen megisszuk. Ez bizonyára igaz, mert késői szüretelésű, édes, de mégis könnyed bort takar. A fiatalok kedvence. Két klasszikus Champagne eljárással készült pezsgőt is hoztak. Az INTERSTELLAR Brut Prestige 36 hónapos, palackos érlelés után kerül a vásárlók elé, maradék cukortartalma nulla, már több díjat is nyert! A két előző közé sorolható a félédesnek nevezhető Pulzus habzóbor, egy száraz és egy édes Furmint házasításából jött létre. Jól illeszkedik a Rosalia szórakoztató, vidám hangulatához.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük