Probiotikum avagy mit mond a reklám?
2 perc olvasás
Az utóbbi években sokat hallhattuk a reklámokban olyan termékek nevét, melyek probiotikumot, vagy élõ baktériumokat tartalmaznak. Halljuk, olvassuk, esetleg megvesszük. De tudjuk-e mit jelent ez a szó: probiotikum?
Az utóbbi években sokat hallhattuk a reklámokban olyan termékek nevét, melyek probiotikumot, vagy élõ baktériumokat tartalmaznak. Halljuk, olvassuk, esetleg megvesszük. De tudjuk-e mit jelent ez a szó: probiotikum?
A bélben több száz féle baktérium él, súlyra ezek körülbelül 1-1,5 kg-nyit tesznek ki, s természetes lakói szervezetünknek. A bélflóra egyensúlya viszont felbomolhat például hosszabb antibiotikum-kúra, dohányzás, alkoholfogyasztás, kemoterápia, stressz, nem megfelelõ táplálkozás esetén.
A probiotikumok olyan élõ mikroorganizmusok – például egyes tejsavbaktériumok, mint a Lactobacillus, Bifidobacterium, és Streptococcus fajok-, melyek segítik a bélflóra egyensúlyának kialakítását, megõrzését (e baktériumok táplálékai a prebiotikumok). Fontos kritérium ezekkel a baktériumokkal szemben, hogy túléljék a tápcsatorna savas közegét, s emésztõenzimeit, hogy ki tudják fejteni hatásukat. Termelhetnek antibiotikum természetû anyagokat, erõsíthetik az immunrendszert, segíthetnek a megfelelõ bélmozgásban, szabadgyökök eltávolításában, vitaminokat termelhetnek (K, B, folsav), segíthetnek a táplálékkal bevitt vitaminok felszívódásában, gátolhatják egyes béldaganatok kialakulását. Azáltal, hogy az egészséges bélrendszerben túlsúlyban vannak, visszaszorítják a számunkra káros – kórokozó – baktériumokat, így védve bennünket a bélfertõzések ellen.
A Bifidobacterium egy fontos baktérium a vastagbél-lumen pH-jának fenntartásához, valamint védelmet nyújthat egyes kórokozó baktériumokkal szemben, különösen gyermekkorban.
A Lactobaccilus, mely megtalálható szánkban, garatunkban, hüvelyben, bélben, megelõzõje lehet a gyomorhurut-, székrekedés, gyomorsav túltengés, hasmenés ellen.
A Streptococcusok közül a Streptococcus thermophilus-t emelném ki, ami gömbökbõl láncokat alkotó baktérium, s a Lactobacillus delbrueckii subspecies bulgaricus -al együtt joghurtok készítéséhez használják.
A probiotikumot tartalmazó élelmiszerek ma már mindenki számára elérhetõek. Különbözõ formákban kaphatók, nem csak élelmiszerhez adagolva, hanem tablettákban, kapszulákban is. Ezeket gyomor-és bélrendszeri panaszok esetén ajánlják. Egészségünk érdekében ennyit könnyen meg(t)ehetünk.
Németh Krisztina