2024.június.14. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Probiotikum avagy mit mond a reklám?

2 perc olvasás
  <span class="inline left"><a href="/node/778"><img class="image thumbnail" src="/files/images/Probiotic1.thumbnail.jpg" border="0" alt="Probiotikum hatásmechanizmusa" title="Probiotikum hatásmechanizmusa" width="100" height="92" /></a></span><span class="inline left"> <p><span style="width: 98px" class="caption"><strong>Probiotikum hatásmechanizmusa</strong></span> </p></span><p>Az utóbbi években sokat hallhattuk a reklámokban olyan termékek nevét, melyek probiotikumot, vagy élõ baktériumokat tartalmaznak. Halljuk, olvassuk, esetleg megvesszük. De tudjuk-e mit jelent ez a szó: probiotikum? </p><p>

  probiotikum hatásmechanizmusa

Probiotikum hatásmechanizmusa

Az utóbbi években sokat hallhattuk a reklámokban olyan termékek nevét, melyek probiotikumot, vagy élõ baktériumokat tartalmaznak. Halljuk, olvassuk, esetleg megvesszük. De tudjuk-e mit jelent ez a szó: probiotikum?

  probiotikum hatásmechanizmusa

Probiotikum hatásmechanizmusa

Az utóbbi években sokat hallhattuk a reklámokban olyan termékek nevét, melyek probiotikumot, vagy élõ baktériumokat tartalmaznak. Halljuk, olvassuk, esetleg megvesszük. De tudjuk-e mit jelent ez a szó: probiotikum?

A bélben több száz féle baktérium él, súlyra ezek körülbelül 1-1,5 kg-nyit tesznek ki, s természetes lakói szervezetünknek. A bélflóra egyensúlya viszont felbomolhat például hosszabb antibiotikum-kúra, dohányzás, alkoholfogyasztás, kemoterápia, stressz, nem megfelelõ táplálkozás esetén.

A probiotikumok olyan élõ mikroorganizmusok – például egyes tejsavbaktériumok, mint a Lactobacillus, Bifidobacterium, és Streptococcus fajok-, melyek segítik a bélflóra egyensúlyának kialakítását, megõrzését (e baktériumok táplálékai a prebiotikumok). Fontos kritérium ezekkel a baktériumokkal szemben, hogy túléljék a tápcsatorna savas közegét, s emésztõenzimeit, hogy ki tudják fejteni hatásukat. Termelhetnek antibiotikum természetû anyagokat, erõsíthetik az immunrendszert, segíthetnek a megfelelõ bélmozgásban, szabadgyökök eltávolításában, vitaminokat termelhetnek (K, B, folsav), segíthetnek a táplálékkal bevitt vitaminok felszívódásában, gátolhatják egyes béldaganatok kialakulását. Azáltal, hogy az egészséges bélrendszerben túlsúlyban vannak, visszaszorítják a számunkra káros – kórokozó – baktériumokat, így védve bennünket a bélfertõzések ellen.

bifidobacterium A Bifidobacterium egy fontos baktérium a vastagbél-lumen pH-jának fenntartásához, valamint védelmet nyújthat egyes kórokozó baktériumokkal szemben, különösen gyermekkorban.

 

 

lactobaccillus A Lactobaccilus, mely megtalálható szánkban, garatunkban, hüvelyben, bélben, megelõzõje lehet a gyomorhurut-, székrekedés, gyomorsav túltengés, hasmenés ellen.

streptococcus A Streptococcusok közül a Streptococcus thermophilus-t emelném ki, ami gömbökbõl láncokat alkotó baktérium, s a Lactobacillus delbrueckii subspecies bulgaricus -al együtt joghurtok készítéséhez használják.

A probiotikumot tartalmazó élelmiszerek ma már mindenki számára elérhetõek. Különbözõ formákban kaphatók, nem csak élelmiszerhez adagolva, hanem tablettákban, kapszulákban is. Ezeket gyomor-és bélrendszeri panaszok esetén ajánlják. Egészségünk érdekében ennyit könnyen meg(t)ehetünk.

Németh Krisztina

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.