2024.április.14. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Digitális ablakok a vilagra avagy megcsinálták és most ki vannak rúgva?

4 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/776"><img class="image thumbnail" src="/files/images/konyvfeszt2007.thumbnail.jpg" border="0" alt="Könyvfesztivál 2007 Kongresszusi Központ" title="Könyvfesztivál 2007 Kongresszusi Központ" width="88" height="100" /></a><span style="width: 86px" class="caption"><strong>Könyvfesztivál 2007 Kongresszusi Központ</strong></span></span> <p>A 14. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál  2007.április 13-án tartott rendezvénye a  ?Digitális ablakok a Gutenberg-világra" címet viselte.  A BME OMIKK Tudománytörténeti Mûhelye 10 év alatt 10 CD-ROM-al járult hozzá a magyar tudománytörténet eredményeihez.  A kiadványok felelevenítésén és a legújabb mû ismertetésén kívül bemutatták az 1956-os forradalom és szabadságharc sajtó-dokumentumainak legteljesebb CD-ROM-os ismertetõjét. </p><p>

 könyvfesztivál 2007 kongresszusi központKönyvfesztivál 2007 Kongresszusi Központ

A 14. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál  2007.április 13-án tartott rendezvénye a  ?Digitális ablakok a Gutenberg-világra" címet viselte.  A BME OMIKK Tudománytörténeti Mûhelye 10 év alatt 10 CD-ROM-al járult hozzá a magyar tudománytörténet eredményeihez.  A kiadványok felelevenítésén és a legújabb mû ismertetésén kívül bemutatták az 1956-os forradalom és szabadságharc sajtó-dokumentumainak legteljesebb CD-ROM-os ismertetõjét.

 könyvfesztivál 2007 kongresszusi központKönyvfesztivál 2007 Kongresszusi Központ

A 14. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál  2007.április 13-án tartott rendezvénye a  ?Digitális ablakok a Gutenberg-világra" címet viselte.  A BME OMIKK Tudománytörténeti Mûhelye 10 év alatt 10 CD-ROM-al járult hozzá a magyar tudománytörténet eredményeihez.  A kiadványok felelevenítésén és a legújabb mû ismertetésén kívül bemutatták az 1956-os forradalom és szabadságharc sajtó-dokumentumainak legteljesebb CD-ROM-os ismertetõjét.

Bevezetõben Gazda István, a Magyar Tudománytörténeti Intézet igazgatója felvételrõl üdvözölte a megjelenteket, mivel egy gyõri nemzetközi találkozón vett részt éppen, ahol az osztrák kollégák figyelmébe ajánlotta a ?Magyarok a világ tudományos haladásáért"  címû CD-sorozatot.  Hangsúlyozta, a digitális ablakok egyre jobban nyílnak,  az 1956-os hiteles anyagok CD-n teljes terjedelemben most jelennek meg elõször, kutatható, szabadon kereshetõ formában.  A magyar tudósokról szóló sorozat pedig olyan tudósainknak állít emléket, mint Gábor Dénes, Bay Zoltán, Wígner Jenõ,  a Bláthy-Déri-Zipernowsky  trió, Pavlics Ferenc, Szigethy György, Millner Tivadar és Csonka János. A felhasznált anyagok a Széchenyi Könyvtárból, a BME gyûjteményébõl, publikációkból, újságokból származnak. Hangsúlyozta, a kiadott CD-k kiterjedt kutatómunkákhoz, vagy akár televíziós feldolgozáshoz szolgálhatnak forrásanyaggal.

Nagy Zoltán, az OSZK Mikrofilm és Fényképtárának vezetõje ismertette  ?Az 1956-os forradalom és szabadságharc teljes sajtóanyaga mikrofilmekrõl készített CD-ROM-on" címû digitális kiadvány tartalmát, felépítését és a megjelenítés különlegességeit.  A forradalom 50. évfordulójára megjelent már egy forrásokat felsoroló CD, amost közreadott Cd viszont már teljeskörû, teljes szövegû anyagokat tartalmaz 1156 oldalon, böngészõbõl lapozható kivitelben. Betûrendes címmutató, névmutató, városok szerinti besorolás és naponkénti összeállítás segít a történtek felidézésében, október 6-tól december 13-ig.

A kiadvány bemutatja Dudás Józsefet, a forradalom egyik katonai parancsnokát,  a forradalom elõkészítésében fontos szerepet játszó Irodalmi Újságot, annak 23-i számát a magyar írók kiáltványával,  a Szabad Kisiparos lapot, az eddig még nem publikált Budai Hírlapot, a Szabad Magyar Rádió c. kiadványt, a Magyar Honvéd-et, a Forradalmi Orvosegyetem-t, a kisiparosok kiadványát, a Reformáció-t, a Szeged Népé-t, a Magyar Jövõ-t, a Magyar Ifjúság-ot, a Vásárhelyi Nemzeti Újság-ot, többek között.  A mikrofilmtár munkatársai kézzel írt újságokat is feldolgoztak, a Corvin-köziek lapját pl. írógéppel írták.

Árkos istván, a BME OMIKK Tudománytörténeti Mûhelyének szerkesztõje visszatekintést adott a szerkesztõség 10 éves munkája alatt kiadott 10 CD-ROM-ról.  Olyan munkák kiadásával indult tevékenységük, mint a Mûszaki és természettudományi Ki Kicsoda, és a Magyar Tudós Lexikon.  1996-ban adtak ki elõször CD-ROM-ot.

Archívumuk sokoldalú forrásanyagra;  megtalált képekre, a BME OMIKK tudományos és technika-történeti archívumának dokumentumaira és CD-anyagokra épült.  

Elsõ CD-ROM-juk,  a Magyarok a világ tudományos-mûszaki haladásáért c. multimédiás kiadvány nagy sikert aratott, 4 ezer példányt  vásároltak meg belõle.  83 kiemelkedõ magyar tudós, feltaláló, mérnök életmûvét mutatja be magyar és angol nyelven.

A Magyar Tudomány és Technika Nagyjai sorozat alakjai:

1. Gábor Dénes, a holográfia atyja,

2.  Millner Tivadar, Kossuth díjas, a hosszú életû izzószál kidolgozója,

3.  Csonka János, a porlasztó feltalálója,

4.  Bay Zoltán, a Hold radar kísérlet embere, a méter fénysebességen alapuló meghatározója,

5.  Imre Lajos, Nobel díjas, a rádiókémia szakembere,  

6.  Wígner Jenõ, Nobel díjas atomtudós,

7.  Bláthy Ottó Titusz, Déri Miksa, Zipernowsky Károly, a tarnszformátor és az elektromos energia átvitelének emberei,

8.  Pavlics ferenc, a Holdjármû konstruktõre,

9.  Szigeti György akadémikus, az elektro-lumineszcencia kutatója.

A következõ megjelenõ kiadvány  ?A magyar autózás 100 éve" címet viseli, az anyag terjedelme miatt, már DVD-n.

2007.március 1-vel a BME fenti munkásságot végzõ, 60 fõt foglalkoztató mûhelyközpontja megszûnt, ?Sic transit gloria mundi"  mondá az elõadó …

Harmat Lajos

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.