2024.július.21. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

HULLÁMVERÉS avagy meddig érhetnek a fokozódó amerikai jelzálogpiaci válság hatásai?

7 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/9540"><img class="image preview" src="/files/images/Barnstar-rotating.gif" border="0" width="101" height="56" /></a></span> <p><strong><em>A 2007. nyarán kirobbant jelzálogpiaci válság kezdi erősen megfeküdni az amerikai gazdaság gyomrát, és világgazdasági hatásai sem tűnnek már rövid lefutásúnak. A Central European Credit segítségével a válság kialakulásának okait, lehetséges következményeit, továbbá a magyar gazdaságra gyakorolt hatásait tekintjük át.</em></strong></p><p>

 barnstar rotating

A 2007. nyarán kirobbant jelzálogpiaci válság kezdi erősen megfeküdni az amerikai gazdaság gyomrát, és világgazdasági hatásai sem tűnnek már rövid lefutásúnak. A Central European Credit segítségével a válság kialakulásának okait, lehetséges következményeit, továbbá a magyar gazdaságra gyakorolt hatásait tekintjük át.

 barnstar rotating

A 2007. nyarán kirobbant jelzálogpiaci válság kezdi erősen megfeküdni az amerikai gazdaság gyomrát, és világgazdasági hatásai sem tűnnek már rövid lefutásúnak. A Central European Credit segítségével a válság kialakulásának okait, lehetséges következményeit, továbbá a magyar gazdaságra gyakorolt hatásait tekintjük át.

A nagy amerikai pénzintézetek tavalyi évükre soha nem látott veszteségről számolnak be. Emelkednek a hitelek kockázati felárai, csökken a pénzpiaci likviditás, a lakossági fogyasztás visszaesése és a munkanélküliség növekedése pedig jelzi: a válság már a reálgazdaságot is elérte, és egy esetleges recesszió bekövetkezésének esélye reálissá vált.

Az amerikai jelzálogpiaci válság ilyen mértékű és mélységű kialakulása alapvetően két tényezőre vezethető vissza. Az első a nem prudens banki hitelezési gyakorlat, melynek keretében a finanszírozók irreálisan magas kockázatokat vállaltak (önerő nélküli hitelezés, ténylegesen rossz adósok befogadása) és azokat nem megfelelően árazták. A másik ok a rendkívül engedékeny pénz- és tőkepiaci szabályozásban keresendő, ami gyakorlatilag kontrolálatlanná tette az ilyen jellegű jelzáloghitelezést és annak minden mutációjának (értsd pénzügyi innovációk) elterjedését. (További részletekért lásd keretes írásunkat)   

Újabb csontvázak…

dollar1 0

A már eddig is minden várakozásokat felülmúló banki veszteségek ellenére a rossz jelzáloghitelek bedőlési csúcsa 2008-ra várható. Ennek fő oka, hogy az amerikai jelzálogpiac a 2004-2006 közötti időszakban növekedett a legdinamikusabban, és ezen hitelállomány csontvázai várhatóan az idén fognak kiesni. A bedőlési arány becslések szerint a mostani 12 százalékról akár a 20 százalékot is elérheti. További meglepetéseket tartogathatnak a pénzügyi szereplők eddig még elhallgatott veszteségeiről és esetleges csődhelyzetéről érkező hírek.

A következő hónapok kérdése, hogy csupán a pénzügyi rendszerbe való beavatkozással megfékezhető-e egy tartós recesszió kialakulása. Annyi bizonyos, hogy egy szekrény még zárva van, és tompa dübörgés hallatszik belülről. A szekrényen felirat áll: amerikai ingatlanpiac.

dollar1 0

 

Made in the USA – avagy egy válság okai

  • 1.) 2001-2002 környékén az alacsony kamatszint és az ingatlan, mint befektetési forma népszerűsödése folytán a háztartások ingatlanvásárlásokba kezdenek.
  • 2.) Az ingatlanárak soha nem látott, évi 10-15%-os mértékű növekedésnek indulnak.
  • 3.) A likviditási bőséggel rendelkező bankok felbátorodnak, kockázatérzékenységük csökken, önerő és adósvizsgálat nélkül hiteleznek.
  • 4.) A jelzáloghitelezés és az ingatlanpiac kar-karöltve száguld, az ingatlanok piaci értéke elszakad valós értéküktől.
  • 5.) 2006-ban kamatemelkedés kezdődik, visszaesik az ingatlanbefektetési kedv, a hitelek törlesztőrészletei emelkednek, az ingatlanárak esni kezdenek, megkezdődik a rossz hitelek bedőlése.
  • 6.) A piac felismeri, hogy a subprime hitelek ár-kockázat értéke távolról sem megfelelő, ennek hatására drasztikus kamatemelkedés megy végbe.
  • 7.) A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a másodpiaci jelzáloghiteleket rafinált pénzügyi termékekbe csomagolták, mellyel egyrészt a rossz kockázatokat szerte-széjjel szórták a világon, másrészt nehézséget és bizonytalanságot okoztak a veszteségek és azok hatásai tisztánlátásában.
  • 8.) Általánossá válik a piaci bizalmatlanság, a bankok visszafogják hitelezési aktivitásukat, tovább emelkedik a kamatszint.
  • 9.) Az amerikai és európai központi bank kamatcsökkentésekkel óriási mennyiségű pénzt pumpál a pénzügyi rendszerekbe. Egyelőre még átmeneti likviditási válságról beszélnek.
  • 10.) Idén a nagy amerikai befektetési bankok óriási veszteségekről számolnak be, a piac további veszteségek napvilágra kerülésére számít.
  • 11.) A lakosság már érzi a válság hatásait: csökken fogyasztása, nő a munkanélküliség.

Csak semmi pánik!

barnstar rotatingA válság magyarországi hatásai egyelőre nem látszanak jelentősnek és egy hosszan elnyúló világgazdasági (elsősorban: európai) recesszió forgatókönyvét leszámítva nem is várható nagyobb megrázkódtatás – értékel dr. Varga Eszter, a Central European Credit vezérigazgatója.

Ennek elsődleges oka, hogy a magyar jelzáloghitelezési gyakorlat nem tekinthető azonosnak az amerikaiéval:

(i) a jövedelemvizsgálat nélkül nyújtott jelzáloghitelek nem haladják meg az ingatlanok értékének 60-70%-át (szemben az amerikai 90-100%-kal);

(ii) a jövedelemvizsgálat nélkül nyújtott hitelek adósai (az amerikai hitelfelvevőkkel szemben) jelentős mértékű nem transzparens jövedelemmel rendelkeznek, melyek tartalékot képeznek egy esetleges csődhelyzet esetére;

(iii) a ténylegesen rossz adósoknak tekinthető aktív BAR listán szereplőket a bankok nem hitelezik;

(iv) a jelenlegi joggyakorlat nem támogatja a követelések gyors behajthatóságát, ami visszafogja a bankokat a jelenleginél magasabb finanszírozási arányok nyújtásától.

A válság kialakulása ellen szóló második legfontosabb érv az ingatlanpiacban keresendő. A magyar ingatlanpiacon tapasztalható általános felértékelődés egyelőre még reális alapokon nyugszik, azaz mozgatórúgóját a nem befektetési célú lakásvásárlás képezi. Az ingatlanárok az elmúlt 2-3 évben inflációkövető módon emelkedtek, s bár ingatlanpiaci lufi kialakulását idehaza sem zárhatjuk ki, ennek bekövetkezése a következő 3-5 évben nem várható.

Egy magyar jelzálogpiaci csőd esetleges kialakulása az amerikaitól eltérő okban keresendő. Ez az ok pedig a lakosság magas devizahitel állománya. A forint esetleges drasztikus leértékelődése esetén a forint bevételékkel rendelkező adósok euróban és svájci frankban megállapított havi törlesztőrészletei olyan mértékben emelkedhetnek, amely tömegesen eredményezhet fizetésképtelenséget.

Annyi bizonyos, hogy a tengerentúli történések tanulságai ránk nézve is levonhatóak, egy kialakuló válságra utaló figyelmeztető jelek pedig felismerhetőek. Ezek a jelek a reálgazdaságban alapvetően mindig egy túlértékelt szektroban (jelen esetben az ingatlanpiacban), a pénzpiacon pedig a nem prudens banki hitelezésben keresendőek.   

csomag.thumbnailHullámok a magyar parton – a válság hazai kihatásai

1.) Bár a makrogazdaság állapota nem ad okot örömre, stabilitásában nem mutatkozik probléma. Amennyiben Európában érezhető lassulás következne be, ez az exportunk 1/3-át kitevő németországi kereslet csökkenése miatt lenne számunkra is kihatással.

2.) A válság közvetlen hatása a banki forrásköltségek emelkedésében érhető tetten. A magyar pénzintézetek számára 0,2-0,4 százalékkal drágult a hitelfelvétel, amely a lakossági hitelezésben kevésbé, a szűkebb kamatfelárakkal működő vállalati finanszírozásban sokkal inkább érvényesülni látszik. 

3.) A lakossági jelzáloghitelezésben nem tapasztalható kedvezőtlen tendencia. A bankok óvatosságát jelzi ugyanakkor, hogy az árverseny eredményeképpen az elmúlt években zajló folyamatos kamatcsökkentés és a folyósítható kölcsönösszegek emelkedésének folyamata megtorpant. Ezen túlmenően a pénzintézetek egy része a kézifékre helyezte kezét: a jövedelemvizsgálat nélküli jelzáloghitelezés feltételrendszere szigorodott, nagyobb hangsúly került a hitelfelvevők jövedelmeinek, gazdálkodásának vizsgálatára.      

4.) A lakosság jövedelmi lehetőségei csökkentek a tavalyi évben, a hitelkereslet növekedési üteme továbbra is elérte a 2006. évi 20 százalék körüli szintet. Ez azt jelzi, hogy kieső jövedelmünk egy részét hitelből finanszíroztuk, bár ez önmagában még nem kell, hogy aggodalomra adjon okot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.