Eddig csak a Bibliában olvashattunk arról, hogy a kis Dávid legyőzte az elbizakodott Góliátot. Most az élet megismételte önmagát, a történet – új szereplőkkel – újból lejátszódott és az eredmény is ugyanaz.

 

 Eddig csak a Bibliában olvashattunk arról, hogy a kis Dávid legyőzte az elbizakodott Góliátot. Most az élet megismételte önmagát, a történet – új szereplőkkel – újból lejátszódott és az eredmény is ugyanaz.

 „Sokáig úgy gondoltam, nekem már nem lesz többé sajtótájékoztatóm Magyarországon" – kezdte a beszélgetést David Merlini, a világhírű szabadulóművész – ám rákényszerültem, hogy egyet még tartsak. Az életem mérföldkőhöz érkezett. Jogerősen megnyertem egy fontos pert. Sikerült bebizonyítanom, hogy ebben az országban mégsem lehet embert büntetlenül megalázni, nem történhet meg, hogy valakit hamisan vádolva alantas helyzetbe kényszerítsenek csak azért, mert a vádló olyan anyagi erővel rendelkezik, hogy ezt a maga számára megengedhetőnek hiszi.

 

David Merlini A történet 2005-ben kezdődött. Érvényes szerződésem volt az RTL-Klub televíziós csatornával egy magyarországi produkcióm közvetítésére vonatkozóan. Ez volt az, amikor rakétával lőttek ki engem. Az esemény előtt a TV visszalépett és lejárató kampányba kezdett, mondván, a produkció veszélyes és amúgy sem fog sikerülni. Tették ezt azért, mert nem voltam hajlandó egy számomra súlyosan hátrányos újabb szerződést aláírni. Tíz nappal előbb ugyanis olyan feltételt szabtak, hogy életem végéig köteles lennék minden bevételem hetven(!) százalékát átutalni a TV-csatorna mögött álló egyik tulajdonos cégének.

Akkor is, ha a fellépést nem ők hozzák, nem ők szervezik. Mivel a megalázó javaslatot nem fogadtam el, olyan híreszteléseket terjesztettek, melyek hatására itthon nem volt maradásom. A fellépést a saját költségemre még megcsináltam – fényesen sikerült. Utána elhagytam ezt az országot. Most az egyik szemem sír, a másik meg nevet, mert nekem az édesanyám magyar, én szeretem ezt az országot, de itt megpróbáltak lehetetlenné tenni. Külföldön viszont olyan pályát futottam be, olyan művészi rangot, hírnevet szereztem, amiről – ha itthon maradok – soha nem is álmodhattam volna! Jelenleg már 2009-ig nincs szabad hely a naptáramban.

Engem mindig arra tanítottak: ha valaki megbánt, belém rúg, azt nem szabad annyiban hagyni. Vissza kell ütni! Mivel jelentős kár ért, pert indítottam. Ennek vagyoni része még nem zárult le, a jó hírnevem megsértése címén viszont – nem vagyoni kárként – jogerősen húszmillió forint kártérítést ítélt meg nekem a bíróság. Ilyen címen ekkora összeget másnak még nem ítéltek itt meg. A bíróság az ítélet nyilvánosságra hozatalára is kötelezte az alperest. Az RTL-Klub illetékesei még mindig úgy gondolják, hogy ők a jogerős bírói döntés fölé helyezhetik magukat, mert az ítéletnek nem tettek eleget. Ezért hívtam össze a sajtótájékoztatót, hogy mindenki előtt nyilvánvalóvá legyen: nem tehet meg bárki, bármit. A munkának, az emberi méltóságnak értéke van, amit büntetlenül megsérteni nem lehet. Ezt az alperes még mindig nem hajlandó tudomásul venni, a megadott határidőig a pénzt sem utalták át. Kénytelen voltam inkasszó útján leemeltetni a számlájukról. Az összeg nem jelent változást az életemben, pusztán erkölcsi elégtételnek számít.

A székhelyem ma már félig-meddig Hollywoodban van, ott készülök a következő produkcióra. Fellépéseim során az elemekkel játszom, félelmetes erejükkel szállok szembe. Mindegyik attól érdekes, hogy emberfeletti erőfeszítések árán valósul meg.

 

David MerliniLapunk kérdésére válaszolva a művész elmondta: annak ellenére, hogy amit ma ő tud, arra évszázadonként talán csak egy ember képes, nem szándékozik utódot választani, tanulót venni maga mellé. „Minden szabadulóművész autodidakta módon érte el sikereit" – mondta – és nem szabad mások életét kockáztatni. A titkaimat valószínűleg a sírba viszem magammal." Gondolkodik viszont azon – folytatta – hogy talán valamilyen színházi jellegű fellépés-sorozatba fogjon. A tárgyalások Las Vegasban már megkezdődtek egy – az eddigiektől eltérő – szórakoztató programról, ahol megmutatható, mi zajlik egy szabadulóművész fejében miközben a halállal néz farkasszemet.

Tanácsadónak is hívják számos film készítésekor. Gyakran ezt barátságból is megteszi. Ha egy ember szimpatikus a másiknak, akkor mindenféle hátsó szándék nélkül is segíthet. Amerikában megszokott, Magyarországon viszont hiányzik, még tanulni kell, hogy az emberi kapcsolatok akkor működnek jól, ha adok és kapok. Rengeteg technikai megoldást dolgozott ki az évek során és talán, egyszer később ezeket egy üzleti vállalkozásban is kamatoztatni lehet.

„Jelenleg minden időmet egy új produkció előkészületei kötik le, amiről ma még csak annyit árulhatok el, hogy ezen túl csak olyan munkába fogok, amiben szellemi és erkölcsi fejlődésre lesz lehetőségem" – fejezte be a beszélgetést David Merlini, a Dávid, aki legyőzte az újkori Góliátot.

http://www.merlini.com/ 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük