2024.július.18. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Brüsszel ellenzi az Egyesült Államok tervezett biztonsági intézkedéseit

3 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/7457"><img class="image thumbnail" src="/files/images/Eubizottsag.thumbnail_0.jpg" border="0" width="100" height="100" /></a></span> <p>Az Európai Bizottság elfogadhatatlannak minősítette az Egyesült Államok által a napokban, a légiforgalmi biztonsági előírások szigorítására vonatkozó megállapodás-javaslatot. A testület azt is nehezményezi, hogy az amerikai kormányzat Brüsszelt megkerülve kétoldalú tárgyalásokat kezdett a tagállamokkal. </p><p>

 eubizottsag.thumbnail 0

Az Európai Bizottság elfogadhatatlannak minősítette az Egyesült Államok által a napokban, a légiforgalmi biztonsági előírások szigorítására vonatkozó megállapodás-javaslatot. A testület azt is nehezményezi, hogy az amerikai kormányzat Brüsszelt megkerülve kétoldalú tárgyalásokat kezdett a tagállamokkal.

 eubizottsag.thumbnail 0

Az Európai Bizottság elfogadhatatlannak minősítette az Egyesült Államok által a napokban, a légiforgalmi biztonsági előírások szigorítására vonatkozó megállapodás-javaslatot. A testület azt is nehezményezi, hogy az amerikai kormányzat Brüsszelt megkerülve kétoldalú tárgyalásokat kezdett a tagállamokkal.

Az Európai Unió tagállamainak kormányaihoz eljuttatott tervezet intézkedéseinek célja, hogy az amerikai hatóságok könnyebben nyomon tudják követni az ország területére belépőket. Az elképzelések között szerepel a légimarsallok alkalmazása a transzatlanti repülőjáratokon, valamint egy elektronikus utasnyilvántartó-rendszer létrehozása is. Emellett az Egyesült Államok további információkra tartana igényt az utasokról, valamint az elveszett és ellopott útlevelekről.

A Bizottság nemtetszését fejezte ki amiatt, hogy az amerikai kormányzat kétoldalú tárgyalásokat folytat a tagállamokkal. „Az egész Egyesült Államokat érintő ügyekben mi sem Kalifornia állam képviselőivel tárgyalunk, mivel az meglehetősen tiszteletlen lépés lenne. Ugyanakkor mi is elvárjuk az Egyesült Államoktól, hogy tartsa tiszteletben az unió rendszerét és előírásait. A washingtoni kormányzat nagyon jól tudja, hogy bizonyos kérdésekben egyenesen Brüsszelhez kell fordulnia" – mondta Jonathan Faull, a Bizottság bel- és igazságügyekért felelős főigazgatója, az Európai Unió és az Egyesült Államok között korábban létrejött, a légiutasok adatainak átadásáról szóló megállapodásra utalva.

Az egyezmény alapján az amerikaiak 19-féle adatot kérnek az Egyesült Államokba érkező európai utasokról, azonban a jelenlegi rendszer nem terjed ki azokra a személyekre, akik csak átrepülnek az ország területe felett. Washington most rájuk is ki szeretné terjeszteni a kötelező adatszolgáltatást.

A Bizottság emellett más – álláspontja szerint többoldalú tárgyalást igénylő – kérdésekben is egyeztetni kíván az Egyesült Államokkal, így például a visszatelepülési megállapodások ügyében.

A főigazgató reményei szerint a vitás kérdésekben a hét végére sikerül megállapodásra jutni.

Ugyanakkor egyes tagállamok (főleg Csehország és Észtország) hajlanának a kétoldalú megállapodás aláírására, mivel az – reményeik szerint – megkönnyítené az amerikai vízummentességi programhoz való csatlakozásukat. A Bizottság azonban közös álláspontot szeretne kialakítani az ügyben.

Faull újfent sürgette az amerikai kormányzatot, hogy az Európai Unió új tagjaira is terjesszék ki a vízummentességet.

EUvonal

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.