2024.július.22. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

New Orleans Swing 2009-ben is

3 perc olvasás
<span class="inline inline-left"><a href="/node/30654"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/mupa_0.thumbnail.jpg" border="0" width="67" height="100" /></a></span>Immár hagyomány, hogy a Művészetek Palotája az őszi szezont egy jazzes-dixies-swinges sorozattal, a New Orleans Swinggel kezdi meg. 2009-ben sem lesz ez másként, augusztus 28. és 30. között ismét a műfaj kiemelkedő hazai és regionális képviselői lépnek színpadra, világhírű tengerentúli muzsikusokkal kiegészülve.<br /><td valign="top"> </td>  

mupa 0.thumbnailImmár hagyomány, hogy a Művészetek Palotája az őszi szezont egy jazzes-dixies-swinges sorozattal, a New Orleans Swinggel kezdi meg. 2009-ben sem lesz ez másként, augusztus 28. és 30. között ismét a műfaj kiemelkedő hazai és regionális képviselői lépnek színpadra, világhírű tengerentúli muzsikusokkal kiegészülve.

 

  

mupa 0.thumbnailImmár hagyomány, hogy a Művészetek Palotája az őszi szezont egy jazzes-dixies-swinges sorozattal, a New Orleans Swinggel kezdi meg. 2009-ben sem lesz ez másként, augusztus 28. és 30. között ismét a műfaj kiemelkedő hazai és regionális képviselői lépnek színpadra, világhírű tengerentúli muzsikusokkal kiegészülve.

 

  spacer
     Elsőként a hármas jubileumot ünneplő Molnár Dixieland Band ad koncertet. A szegedi formáció éppen idén ünnepli fennállásának 45. évfordulóját, alapító vezetője, Dr. Molnár Gyula idén hatvanöt esztendős, de 2009-re esik zenei pályafutásának ötvenéves évfordulója is. Hazánk legrégebben fennálló és legismertebb nem fővárosi jazz-együttese már két évvel megalakulását követően elindult a Salgótarjáni Jazz- és Tánczenekarok Fesztiválján, mellyel országos ismertségre tett szert. Ezt csak tovább növelte a számos rádió- és televíziós felvétel, majd a hazai sikereket határon túliak követték. A zenekarhoz fűződik a szegedi Dóm Dixie Gála megalapítása, amelyre 1998 óta, esztendőről esztendőre a Szegedi Szabadtéri Játékokon kerül sor. A Müpa augusztus 28-i produkciója a háromszoros jubileumnak köszönhetően minden bizonnyal igazán különleges élményt ígér, ezt a meghívott vendégek, Balogh Kálmán cimbalomművész és a Fool Moon énekegyüttes is garantálják.
    A sorozat második napján a népszerű Benkó Dixieland Band koncertezik, vendégművésze ezúttal a magyar származású amerikai vibrafonos, Tommy Vig lesz.
    Az idei New Orleans Swing a fiatal művészekből álló Hungarian Swing Company estjével zárul. A 2007-ben, Budapesten tevékenykedő profi jazzmuzsikusok által alapított együttes jellemzője a vidám, könnyed, laikus fül számára is érthető, jól táncolható dallam – egyszóval: az örömzene. A mostani koncerten a swingkorszak örökzöldjei mellett mára méltatlanul feledésbe merült gyöngyszemek is felcsendülnek majd, ebben lesz segítségükre a fiatal zongorista generáció egyik legkiemelkedőbb egyénisége, az amerikai Ted Rosenthal. Rosenthalt, miután elnyerte a Thelonious Monk Nemzetközi Zongoraverseny első díját, nemzetközi fellépésekre is meghívták, miközben tizenegy lemezt is kiadott. Ezeken jazzstandardeket játszik letisztult, az eredeti hangvételhez hasonló stílusban, illetve saját szerzeményeit is bemutatja. Stílusa olyan muzsikusok mellett csiszolódott, mint Gerry Mulligan, Art Farmer, Phil Woods és Bob Brookmeyer.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.