2024.július.22. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Nemzeti Vágta őrült módra

12 perc olvasás
 <span class="inline inline-left"><a href="/node/30698"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/hpim9526.thumbnail.jpg" border="0" width="75" height="100" /></a></span> <p>Batyus Galopp néven megrendezik a Nemzeti Vágta őrült változatát. A rendezvényre bármivel lehet nevezni, ami nem közlekedési eszköz: a tyúk, a tehén, a kecskesajt vagy a csiga is indulhat. A fődíj pedig az Ivádi Szent Grál</p><p>

 hpim9526.thumbnail

Batyus Galopp néven megrendezik a Nemzeti Vágta őrült változatát. A rendezvényre bármivel lehet nevezni, ami nem közlekedési eszköz: a tyúk, a tehén, a kecskesajt vagy a csiga is indulhat. A fődíj pedig az Ivádi Szent Grál

 hpim9526.thumbnail

Batyus Galopp néven megrendezik a Nemzeti Vágta őrült változatát. A rendezvényre bármivel lehet nevezni, ami nem közlekedési eszköz: a tyúk, a tehén, a kecskesajt vagy a csiga is indulhat. A fődíj pedig az Ivádi Szent Grál

A Nemzeti Vágta karikatúrájának ötlete Ivád településtől származik. A heves megyei község kitalált egy versenyt azok számára, akik a Nemzeti Vágta után egy kis bolondozásra vágynak.

„A Batyus Galopp nem a Nemzeti Vágta ellen irányul, hanem azzal összhangban, kiegészítő, és nem utolsó sorban humoros rendezvényként jön létre. Ez a verseny egyfajta karikatúrája a kistelepülések szegénységének, paródiája a Nemzeti Vágtának, miközben komolyan szeretnénk megmutatni, hogy mi is élünk, nekünk is vannak „kincseink". A Batyus Galopp igazi „gőzkieresztős", vidám, humoros, a komolyságot sok tekintetben nélkülöző esemény lesz" – vetítette előre Ivád polgármestere, Ivády Gábor.

Az augusztus 15-ei versenyre lovon kívül bármivel lehet nevezni, ami nem közlekedési eszköz. Legyen az birka, tyúk, tehén, vagy madzagon húzott porszívó.

Terény egy kecskesajttal nevez, amit madzagon húz a polgármester maga után. Természetesen ebben az esetben a kecskesajt idejét mérik.

Magyarhertelend egy olyan autóval indul, amelynek két eleje, két kormánya, két sofőrje van, és össze-vissza szambázik.

Ivád pedig egy Míg-21-es vadászrepülőgép vízszintes vezérsíkjával nevez be, csak még nem tudják, miként juttatják célba.

Mánfán, már most edzőtábort tartanak a csigáknak, hogy a leggyorsabbat hozzák el a versenyre. A lényeg a jó hangulat, a móka és a humor.

A fődíj az Ivádi Szent Grál, a Gyalog Galopp után szabadon. A győztes település pedig megkaphatja a jogot arra, hogy a következő Batyus Galoppot megrendezze.

Fellépők

Mazsorett  –          Csór

Vásári komédia –   Teskánd

Népdalkör  –             Terény

Hastánc –                Sáránd

Harcművészet –  Pétervására  

Katasztrófavédelmi bemutató – Eger

Message együttes – Ivád

Stampedli együttes

 Asszonykórus –  Balaton

Ivády Erika – Baráth Zoltán – Eger

Turpi Zajkör – Eger

Vitézlő Oskola – Eger

Sakkverseny 32 táblás

Galopp verseny

Gyermekprogramok – egész nap

Fürdés a Balatonban

Távirányítós autós futtatás

Ferdepályás  labdarúgó bajnokság

Óránként Felvonulás

Irigy Hónaljmirigy Paródia – Bélapátfalva 

VERSENY INFORMÁCIÓ

2009-es Batyus Galopp versenykiírás

A verseny neve: Batyus Galopp
A verseny fajtája: lejtős csíkverseny
Időpontja: 2009. augusztus 15.
Helyszíne: Ivád, labdarúgópálya és rekreációs környéke
Összdíjazás: Az nincs. Illetve van, mert az Ivádi Szent Grált kapja meg a győztes, illetve a következő évi Batyus Galopp rendezési jogát. Pénz nincs.
Versenyrendező: Ivád Község Önkormányzata.
Batyus Galopp elnöke: Ivády Gábor polgármester (Ivád)
Batyus Galopp kreatív igazgatója: Süki Lóránt polgármester (Ecséd)
Batyus Galopp technikai igazgatója: Földi Gyula polgármester (Mátranovák)
Batyus Galopp versenyigazgatója: Gyenes Zoltán polgármester (Bernecebaráti)
Ceremónia-rendező: Dubovsky László polgármester (Tornalja)
Vágtafőkapitány: Olyan nincs.

Tisztségviselők:
Versenybíróság elnöke: Hohn Krisztina polgármester (Mánfa)
tagok: Tóth Istvánné polgármester (Teskánd), Kovács Gyula polgármester (Magyarhertelend),
Startbíró: Csete Krisztián polgármester (Csór)
Segédstarterek: Olyan nincs, mert azt sem tudjuk mi az.
Célbíró: Fáy Dániel polgármester (Terény)
Szakaszbírók: A vendégek közül kijelölünk párat.
Melegítő bíró: Fekete László polgármester (Petőfibánya)
Fel- és levezető bírók: Vincze Imréné polgármester (Szajla), Zagyva Ferencné polgármester (Bükkszék), Sztolyka Zoltán polgármester (Rozsály),
Nyergelő bíró: Mali Zoltán polgármester (Drávapiski)
Sorsolási bizottság: az Ivádi Asszonykórus
Fegyelmi bizottság elnöke: Erős Róbert polgármester (Nemti)
tagok: Gecse Mihály polgármester (Feldebrő), Varga András polgármester (Várda)
Versenyközvetítő: Dolák-Saly Róbert
Állatorvos: dr. Juhász László polgármester (Bükkszenterzsébet)
Patkoló: Kovács Péter polgármester (Budapest XVI. ker.)
Istálló felügyelő: Muhari Zoltán polgármester (Panyola)
Lómentő: Egyelőre ló sincs
Versenyiroda: Forgó János polgármester (Mátraballa), Dr. Bakonyi Péter polgármester (Martfű), Bodó Imre polgármester (Tiszasziget)

A tisztségviselők korlátozás nélkül megbízhatnak maguk helyett mást a tisztség betöltésére, bár nem örülnénk neki.

Technikai feltételek:
A verseny távja: 1 hossz, kb. 100 m, de lehet, hogy hosszabb lesz.
A versenypálya mérete: 100 x 10-20 m
Talaja: Ivádi gyep
Melegítő pálya I. mérete: kb. 50 x 8 m-es egyenes szakasz – galopp munkára
Talaja: Ivádi gyep
Melegítő pálya II.: Elég lesz egy is.

Rendező fenntartja magának a jogot a jelen verseny kiírás megváltoztatására.

A verseny menete:
A futamok résztvevői a futam felvezető köre alatt kisorsolt számú rajthelyről, álló helyzetből startolnak. A start rajtgumi segítségével történik. A futam a jobb oldalon állóknak bal kézre zajlik, a bal oldalon állóknak jobb kézre zajlik, futamonként legfeljebb hat versenyző indul. A futamban galopp jármódban (lehet gyorsabban és lassabban is), egymás akadályozása nélkül kell részt venni. A versenyzők a versenypálya teljes területét igénybe vehetik a futam során, egymás testi épségét nem veszélyeztetve. A futam győztese az, aki a versenytáv teljesítése után elsőként halad át a célvonalon, hacsak addig ki nem találunk valami mást. A verseny menetét a versenybíróság felügyeli és bírálja el. A végső sorrendet célfotó segítségével állapítja meg a versenybíróság.

Versenyzők:
Minden nevező bármilyen fajtájú és nemű, állattal, illetve közlekedési eszköznek nem minősülő tárggyal vehet részt, kivéve azon angol telivér vagy verseny félvér fajtájú lovak, amelyek 2006-2007-2008. évben a hivatalos magyar generál skálán 65 handicap számnál magasabb értéket kaptak. Kétorrú autóval is lehet nevezni. Egy nevező egy versenyzőt nevezhet.

A verseny ideje alatt a rendezőbizottság orvosi (mentőautók), állatorvosi, állatmentő, gyepmester, kisháztartási gépszerelő és patkoló kovácsi szolgálatot biztosít.

A verseny résztvevői

Nevezők:

A versenyen induló nevező legalább 1 életévét betöltött olyan személy lehet, aki vagy magyar állampolgár, vagy nem, de egy általa megjelölt településhez kötődik.

Nevezők felszerelése:
Saját felszerelés: fekete, vagy más színű csizma, esetleg cipő, meleg esetén, szandál, papucs, bocskor; gerincvédő (a Versenyrendezőség által elfogadott: hosszú, a teljes gerincet védő típus) nem előírás, de sosem árt, akár csak a bukósisak, védőszemüveg használata engedélyezett.
Rendező biztosítja: csuklópánt
Sarkantyú és lovaglópálca használata tilos!

Versenyzők felszerelése: lábvédők, hajráf, martingál, motoros kesztyű, szügyhám, talár, kucsma, nyeregalátét használható. Patkósarok, szkafander, négy köbméternél nagyobb búvárpalack, szemellenző használata tilos! A felszerelés sérülést nem okozhat!

Kisegítő személyzet: minden versenyző mellé 1 fő csapatvezetőt lehet regisztrálni, akiknek jelenléte javasolt a verseny folyamán.

Parkolás: Mindenki részére külön elkerített, őrzött parkoló áll rendelkezésre.

Óvás menete:
Óvásra lehetőség nincs. Amennyiben mégis lenne, akkor azt a Fegyelmi Bizottság pozitívan bírálja el.

Dopping: nem javasolt.

A verseny lebonyolítása:

Előfutamok nincsenek


2009. augusztus 15. szombat

8.00-11.00 – Érkezés
Minden nevező megérkezése a versenyre.
Helyszín: Ivád, a focipálya melletti játszótéren a nagy csúszda mellett,a libikókától balra. A versenyzőket valakinek be kell mutatni. A versenyirodán a csapatvezetők ha akarják akkreditálják csapatukat, átveszik a verseny szabályzatot, csuklópántot, és akár ihatnak is valamit.

11.30 – Technikai értekezlet
Kötelező tájékoztató a nevezők részére (a focipálya nyugati oldalán lévő kapujának a közelében felállított sátorban), melyen tetszés szerint vagy részt vesznek, vagy nem.

12.00 – Tréning a pályán
A technikai értekezleten kiadott sorrendben a versenyzők kipróbálhatják a Batyus Galopp pályáját, hatosával 8-8 percen keresztül.

13.00 – Fogadalomtétel
A nevezőnek fel kell olvasnia a fogadalmat – ha akarja. írhat saját fogadalmat is, de magában is mormolhat valamit.

14.00 – Előfutamok
A maximum 18 előfutamból a hivatalosan kiadott eredménylista után az 1-2. helyezettek jutnak a középfutamokba. Esetleg a harmadik-negyedik-ötödik-hatodik is, ha azt külön kérik.

15.00 – Középfutamok
Az előfutamok eredménye alapján alakul ki a középdöntők beosztása.
A középdöntőkbe bejutott versenyzők számára a rendezőbizottság – ha ráér – a felvezető kör alatt startrács sorsolást tart, ellenkező esetben mindenki oda áll, ahová akar.
A középdöntők hat, maximum hatfős futamból állnak, amelyekből a hivatalosan kiadott eredménylista után az 1. helyezettek jutnak a döntőbe. Amennyiben a továbbjutott versenyzőnél sérülés mutatkozik, azt a versenybíróságnak és a verseny állatorvosának vagy mentőápolójának, esetleg a falu ezermesterének kell kivizsgálni, és a további szereplésről döntést kell hoznia.

16.00 – Döntő
A verseny végső sorrendje a döntőben elért és a versenybíróság által elfogadott sorrend után alakul ki.

16.15 – Eredményhirdetés, díjátadás
Az Ivádi Szent Grál átadása.

A rendező semmilyen balesetért, sérülésért, a versenyzőkben, illetve a felszerelési tárgyakban keletkezett bármely kárért felelősséget nem vállal.


2009-es Batyus Galopp versenyszabályzata

E versenyszabályzat az Ivád Község Önkormányzata által 2009. június 22-én, az ivádi rekreációs területen rendezett csíkversenyek lefutását szabályozza és kiegészíti a Batyus Galopp versenykiírásában foglaltakat.

Start

1/ A versenyzők bemutatása után a verseny résztvevői a nevező vezetésével lépésben a starthelyhez vonulnak, ahol a starter további utasításáig a kisorsolt startszám szerinti sorrendben köröznek, vagy állnak, esetleg fekszenek.
2/ A starter „starthoz" felszólítására a versenyzők a segédstarter irányításával a startvonaltól kb. 5-6 méterre egyvonalban felsorakoznak – patak felőli oldaltól a kisorsolt startszám szerint növekvő sorrendben. Ezután a résztvevők lépésben a startvonal felé közelednek.
3/ A „starthoz" felszólítást követően a starter zászlaját jól látható módon a feje fölé emeli, ezzel jelezve, hogy a start elkezdődött. Ha nincs kéznél zászló, akkor bármit a magasba emelhet.
4/ Miután a versenyzők az előírt rend szerint közelítenek a startvonalhoz, a starter „start" felkiáltással egy időben a startgumit elengedi, jobb lábát előrelendítve kacsint és kezdetét veszi a verseny.
5/ Ha a starter megítélése szerint a startot lényeges momentum nem zavarta meg, néhány pillanat múlva lecsapja a kezében lévő eszközt, ezzel jelezve, hogy a start érvényes.
6/ Ha a „start" vezényszó után egy versenyző oldalra kitör, állva marad, kihátrál vagy eldobja magát és emiatt hátrányra tesz szert, az indulást érvényesnek kell tekinteni.
7/ Ha egy versenyző a „starthoz" felszólítás után eltelt 3 percen belül nem foglalja el helyét az előírt rend szerint, vagy beálláskor túlzottan ideges magatartásával veszélyezteti az ellenfelek vagy a közönség testi épségét, úgy a Versenybíróság jogosult az illető résztvevő versenyből való kizárására.
8/  Ha egy versenyző a „start" vezényszó előtt áttöri a gumiszalagot, elszáguld, úgy a Versenybíróság az illető versenyzőt a további versenyzéstől eltilthatja, vagy megdícsérheti.
9/ Érvénytelen start esetén a starter zászlaját jól láthatóan lengeti, aminek láttán a szakaszbírók is lengetni kezdik zászlójukat, mire a közönség és Ivád minden lakosa zászlókat lenget, ezzel jelezve a résztvevők számára, hogy a start érvénytelen. Érvénytelen start esetén a résztvevők értetlenkednek, majd a menetirányt megváltoztatva visszatérnek a starthelyhez, ahol a starter további utasításáig lépésben köröznek, vagy állnak, vagy fekszenek.

Verseny

10/ A futamban galopp jármódban, vagy máshogy, egymás akadályozása nélkül kell részt venni.
11/ Különösen akadályozásnak minősül és kizárást vonhat maga után:
az ellenfél versenyzőjének megütése, megrúgása, visszahúzása, ellökése, szóbeli alázása, megpuszilása, ha a versenyző a mögötte láthatólag gyorsabban haladó résztvevő elé bevág, esetleg elengedi, hogy ezzel mindenkit összezavarjon.

11b/ Nem minősül akadályozásnak a pálya ideális ívén való haladás, hiszen a pálya egyenes, és a versenyben elfoglalt pozíció ily módon való megőrzése. Ez nem vonatkozik a lekörözött versenyzőre, mert olyan itt nincs is.

12/ Ostor, pálca, olvasólámpa, sarkantyú a versenyben nem használható.
13/ Bármely olyan esemény bekövetkeztekor, amely a verseny további biztonságos, reális lefolyását lehetetlenné tenné, a Versenybíróság a versenyt azonnal leállíthatja.
A verseny lefolyását különösen veszélyeztető tényező minden olyan eset, amit a Versenybíróság annak ítél meg.

Befutás, eredmény

14/ A célfotó tanulmányozására és a futam lefolyásának ellenőrzésére a Versenybíróság minden esetben 3 perces vizsgálatot tart.

A vizsgálatot követően a Versenybíróság a következő intézkedéseket hozhatja:
– a pályán mutatott befutási sorrendet jóváhagyja,
– a szabálytalankodó résztvevő(k) kizárásával vagy hátrahelyezésével új befutási sorrendet állapít meg.
Az így kialakult befutási sorrend a verseny „hivatalos eredménye".

Óvás

Óvásra lehetőség nincs. Amennyiben valaki mégis óvna, azt a Fegyelmi Bizottság pozitívan bírálja el.

Általános rendelkezések

A versenyzők vagy a kisegítő személyzet bármely tagja által a versenyrendező bármely tisztségviselőjével, vagy az ellenfelekkel szemben tanúsított sértő, durva, trágár megnyilvánulás azonnali kizárást von maga után.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.