2024.július.22. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Tudásportál segíti az elektronikus közigazgatást

3 perc olvasás
 <span class="inline inline-left"><a href="/node/30706"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/spiral-clock.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="98" /></a></span> <p>2009. augusztus 12-én  <em>Bódi Gábor,</em>  infokommunikációért és e-közigazgatásért felelős szakállamtitkár (Miniszterelnöki Hivatal)  sajtótájékoztatót tartott az Európai Unió támogatásával megvalósuló Elektronikus Közigazgatási Tudásportál projektről.</p><p>

 spiral clock.thumbnail

2009. augusztus 12-én  Bódi Gábor,  infokommunikációért és e-közigazgatásért felelős szakállamtitkár (Miniszterelnöki Hivatal)  sajtótájékoztatót tartott az Európai Unió támogatásával megvalósuló Elektronikus Közigazgatási Tudásportál projektről.

 spiral clock.thumbnail

2009. augusztus 12-én  Bódi Gábor,  infokommunikációért és e-közigazgatásért felelős szakállamtitkár (Miniszterelnöki Hivatal)  sajtótájékoztatót tartott az Európai Unió támogatásával megvalósuló Elektronikus Közigazgatási Tudásportál projektről.

A szakállamtitkár bejelentette, elkezdődött az Elektronikus Közigazgatási Tudásportál kialakítása, a létrejövő webhely nem csak nevében „portál",  a hagyományos honlap funkciók mellett ugyanis további interaktív és web 2.0 szolgáltatásokat nyújt majd felhasználói számára. Olyanokat, mint az e-learning,  e-tanácsadás az intézmények e-közigazgatási  és  e-közszolgáltatási fejlesztéseihez, továbbá felhasználóbarát navigációs keresési lehetőségeket kiterjedt szakértői tudásbázisokban.

A kulcsprojektnek tekintett portál elsősorban a közigazgatásban és államigazgatásban dolgozók szakmai támogatását szolgálja, de nyitott a magánszemélyek előtt is.

A folyamatosan fejlesztett  E-közigazgatási Tudásportál projekt olyan interaktív tudásbázis kialakításához vezet,  amely rendezetten gyűjtött, katalogizált információkat tesz elérhetővé.  A Tudásportálon megjelenített anyagok folyamatosan frissülnek nemzetközi és hazai tapasztalatokkal, a közigazgatási szakemberek segítségükkel országosan és nemzetközileg is összehangolt, együttműködésre alapozott fejlesztéseket hozhatnak létre.

A projekt meghatározott célja;  feltárni és elérhetővé tenni a központi és a helyi közigazgatás intézményeiben már meglévő, e-közszolgáltatással összefüggő szakmai információkat és tudásbázisokat.  

A projekt nyomon követi és folyamatosan közzéteszi az Elektronikus Közigazgatás Operatív Program (EKOP) és az Államreform Operatív Program (ÁROP) projektjei során létrejövő új ismereteket és megoldásokat, bemutatja a hazai és külföldi „legjobb gyakorlatot" is.

A Tudásportál  egyrészt az egyes közigazgatási intézmények között (G2G: government-to-government) nyújt információs szolgáltatást, de nyitott lesz a nagyközönség számára is;  a köztisztviselővé válást életpályának tekintő fiatalok és a szakterületen elhelyezkedni kívánó szakemberek,  pl.  projektmenedzserek, gazdasági és IKT szakemberek,  találhatnak a portálon széles körű információt. 

Kielégítő információkkal szolgál a portál azon vállalkozások részére is, amelyek valamilyen terméknek vagy szolgáltatásnak a központi, ill. a helyi közigazgatási intézmények számára történő értékesítésében kívánnak résztvenni, erre pályázni.

Az Elektronikus Közigazgatási Tudásportál az Európai Unió Európai Szociális Alapja és a magyar kormány társfinanszírozásával valósul meg, bruttó 145,8 millió forint értékben,  befejezése 2010. márciusára van időzítve.

A portál várható címe:     http://www.e-tudasportal.gov.hu/

Az Euroastra kérdésére, hogy a portálon munkálkodók építettek-e ki kapcsolatot a szakképző intézményekkel, főiskolákkal, egyetemekkel, nemleges válasz érkezett.  Az idevágó interaktív kapcsolatokat szakmai szervezeteken keresztül kívánják ápolni.

http://www.ekk.gov.hu/

http://www.nfu.hu/

http://www.operativprogram.hu/ekop_programleiras

http://www.operativprogram.hu/category/allamreform/

http://ec.europa.eu/employment_social/esf/index_hu.htm

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.