2024.július.18. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

LÁTVÁNYOS ELŐADÁSOK ÉS SZTÁROK AZ AUGUSZTUS 20-I KÖZPONTI PROGRAMOKBAN

5 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/30864"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/augusztus20_1.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="75" /></a></span>Különleges történelmi rockopera nyitja augusztus 19-én 21.00 órakor a Kossuth téren az idén 1009 éves magyar államiság központi megemlékezéseinek sorát. A Szent István - Egy ország születése című előadás megalkotásán olyan ismert sztárok dolgoztak, mint Czomba Imre zeneszerző, Román Sándor koreográfus valamint Egyházi Géza, Fonyó Barbara és Puskás Péter. </p><p>

augusztus20 1.thumbnailKülönleges történelmi rockopera nyitja augusztus 19-én 21.00 órakor a Kossuth téren az idén 1009 éves magyar államiság központi megemlékezéseinek sorát. A Szent István – Egy ország születése című előadás megalkotásán olyan ismert sztárok dolgoztak, mint Czomba Imre zeneszerző, Román Sándor koreográfus valamint Egyházi Géza, Fonyó Barbara és Puskás Péter.

augusztus20 1.thumbnailKülönleges történelmi rockopera nyitja augusztus 19-én 21.00 órakor a Kossuth téren az idén 1009 éves magyar államiság központi megemlékezéseinek sorát. A Szent István – Egy ország születése című előadás megalkotásán olyan ismert sztárok dolgoztak, mint Czomba Imre zeneszerző, Román Sándor koreográfus valamint Egyházi Géza, Fonyó Barbara és Puskás Péter.

Az augusztus 20-i programok zárásaként a tűzijáték zenéjének különlegességét pedig két kiváló ifjú operaénekes fellépése jelenti: duettet énekel Miklósa Erika és Fekete Attila.

Történelmi rockoperával emlékezik meg az idén az 1009 éves magyar államiság születéséről augusztus 19-én 21.00 órától a Magyar Köztársaság Kormánya. A Szent István – Egy ország születése rockopera második alkalommal látható a fővárosi köztereken, elsőként 2007-ben, a Hősök terén mutatták be nagy sikerrel tízezer néző előtt Czomba Imre zenéjével és Román Sándor koreográfiája alapján. A darabot az eltelt két évben az ország több középiskolájában feldolgozták és előadták a fiatalok.

A 2009-es ünnepségsorozat alkalmából átdolgozott látványos táncfantázia énekesek, táncosok, tűzművészek, gólyalábasok szereplésével narratív módon idézi fel az ország alapítását a honfoglalástól 1083. augusztus 20-ig, István király Szent László uralkodása alatt történő szentté avatásáig. Bemutatja az ország születésének történetét, elsősorban István király Imre fiához intézett intelmeit helyezve a középpontba, melyet először most zenésítettek meg.

A rockoperát olyan előadók teszik felejthetetlenné, mint Egyházi Géza Szent István, Fonyó Barbara pedig az Angyal szerepében valamint a Szent Imrét alakító Puskás Péter. Egyházi Géza biztos benne, hogy aki megnézi a rockoperát, az a hatása alá kerül rögtön, ugyanúgy ahogy két évvel ezelőtt a Hősök terén is, amikor is a darabnak a vártnál is nagyobb sikere volt. További szereposztás: Szent László: Merán Bálint, Lány: Ambrus Rita, Krónikás: Simon Kornél. A kiváló szereplőgárda számára Paár Tibor tanítja be a Román Sándor által alkotott koreográfiát.

A különleges előadás érdekessége, hogy a darabban feltűnik a Szent Korona másolata is, a koronázási palásttal és a jogarral együtt. Már-már önálló szereplőként jelenik meg az előadásban tűz: hol az otthon melegét, hol sámánok jóshelyét, hol pedig a harcok hevét vagy épp a megtisztulást szimbolizálja a jelenetek során.

A szabadtéri előadás mindenki számára ingyenesen látogatható.

Az augusztus 20-ai tűzijáték idén a hagyományoknak megfelelően 21.00 órakor kezdődik. A megszokott, klasszikusnak számító kilövési pontok közül több is szerepel az idei helyszínek között, így az Erzsébet-híd, a Citadella belső udvara és várfala, valamint a Lánchíd. Különleges elem lesz a Citadella falán, és gyilokjárókon elhelyezett látvány, melyen soha nem látott geometriai alakzatokat jelenítenek meg, mozgó, úgynevezett futó tűzvarázst láthatnak a nézők.

Különleges élménynek ígérkezik Hullámok keringője: ez a kép az arany szín kedvelőinek tartalmaz különleges effekteket, melyek a Duna vizéről feltörve sziporkázó törzset húznak a magasba, hogy szétrobbanva hosszan rajzolják a pálmafa ágaihoz hasonló káprázatos tűzcsíkjaikat. A kép zárásaként speciális bombák lépcsőt építve a „semmiből" jelennek meg, majd 200 méter magasságban csillámló „falevelek" hullnak alá több másodpercen keresztül, mindeközben a vízen fehér csóvák futkosnak.

Magyarországon még soha nem látott. egyedülálló megoldásként megközelítőleg 650 méter hosszú vízi színpad készül az Erzsébet-híd és a Lánchíd között: a pontonhíd fölött színes virágok csokrai nyílnak, ezután római gyertyák üstökösei egymást keresztezve szelik át az eget. A szétrobbanó sziporkajáték után speciális cilinderbombák sorozata következik. A csóvát húzó bombák egymás után bontanak szebbnél szebb, hatalmas, színes csokrokat.

Az idei ünnepi tűzijáték a tavalyihoz hasonlóan zenei koreográfiával készül. A Magyarországon egyedülálló Time code-os indítógépeknek köszönhetően a tűzijáték látványelemei Czomba Imre zeneszerző zenéjének ritmusával tökéletes összhangban, másodpercre pontosan időzítve tűnnek fel az égen. Az államalapítás korát idéző képek mellett 21. századi hangulatok és látványvilág jelenik meg a zenében, a klasszikus formákat modern hangzásvilág ötvözi.

Az idei tűzijáték zenéjének különlegességét két kiváló ifjú operaénekes fellépése jelenti. A New York-i Metropolitan és a párizsi operaház közönségét is meghódító Miklósa Erika és mellette az egyik legtehetségesebb ifjú tenor, Fekete Attila kíséri énekével a tűzijátékot. Zenei szempontból igazi bravúr duettnek ígérkezik a tűzijáték fináléja, melyet az énekesek a Lánchíd pesti hídfőjénél állva énekelnek majd el, mögöttük az égi fényekkel és a kivilágított budai Várral. A zene és a látvány különleges összhangja a Magyar Televízió élő, egyenes közvetítésében is kiválóan érvényesül majd, így nemcsak a helyszínen, hanem a képernyőkön keresztül is rendhagyó élménnyel lesznek gazdagabbak a nézők.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.