2024.július.18. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Terezini muzsikusok

2 perc olvasás
 <span class="inline inline-left"><a href="/node/30887"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Agnes%20Kory.thumbnail.JPG" border="0" alt="Agnes Kory" title="Agnes Kory" width="85" height="100" /></a><span style="width: 83px" class="caption"><strong>Agnes Kory</strong></span></span> <p>A teresienstadti gettó, majd koncentrációs tábor lakói között a kor legjelesebb cseh zeneszerzőit találjuk: Gideon Kleint, Pavel Haast, Hans Krasát és Viktor Ullmannt. </p><p>

 agnes koryAgnes Kory

A teresienstadti gettó, majd koncentrációs tábor lakói között a kor legjelesebb cseh zeneszerzőit találjuk: Gideon Kleint, Pavel Haast, Hans Krasát és Viktor Ullmannt.

 agnes koryAgnes Kory

A teresienstadti gettó, majd koncentrációs tábor lakói között a kor legjelesebb cseh zeneszerzőit találjuk: Gideon Kleint, Pavel Haast, Hans Krasát és Viktor Ullmannt.

A borzalmas körülmények elleni lázadásnak tekintették a muzsikálást, abban leltek örömet és szórakozást.

weisz ferenc zeneszerzőWeisz Ferenc zeneszerzőRóluk és az előadóművészekről szól a The Music of Terezín cimú BBC dokumentumfilm, például Karel Bermanról, aki Ullmann „Atlantisz császára" című operájában a Halál szerepét énekelte. Az opera azon kevés művek közé tartozott, amelyet szatirikus hangvétele miatt betiltottak. Berman csak a film elkészülte után hunyt el. A gettólakó Ivan Klímával készült beszélgetés az ott töltött gyerekkorra emlékezik. Ullmann szonátáit Edith Kraus zongoraművész adta elő. Ő is megszólal, majd a színésznő Zdenka Fantlova és a szellemi frissességben élő, 105 éves Alice Herz-Sommer. Művészien szép felvételeken élednek újjá a gettó cellái és zenei műhelyei. Halljuk a tábor falain messze túl hangzó, túlélő muzsikát.

 A  The Music of Terezín című filmet 2009. szeptember 5-én vetítik le a Bálint közösségi Házban. A díjnyertes dokumentumfilm 1993-ben készült a BBC és a Cseh Televízió közreműködésével, Simon Broughton rendezésében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.