2024.július.23. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Pozsonyi Piknik

4 perc olvasás
  <p><strong><span class="inline inline-left"><a href="/node/31035"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/piknik-fed.thumbnail.jpg" border="0" width="71" height="100" /></a></span></strong> Több gondolat is kínálkozott, mely címül felhasználható lett volna. Mondjuk egy ilyen: „Itt most nem lesz politika!" Nem jó, ez túl kemény, igaz ugyan, de nem illik a várható hangulathoz. Egy másik - a szlovák fővárosról, ám az most éppen nem aktuális. Végül maradt a „Pozsonyi Piknik", melynek valóban nincs köze az előző kettő egyikéhez sem.</p><p>

 

piknik fed.thumbnail Több gondolat is kínálkozott, mely címül felhasználható lett volna. Mondjuk egy ilyen: „Itt most nem lesz politika!" Nem jó, ez túl kemény, igaz ugyan, de nem illik a várható hangulathoz. Egy másik – a szlovák fővárosról, ám az most éppen nem aktuális. Végül maradt a „Pozsonyi Piknik", melynek valóban nincs köze az előző kettő egyikéhez sem.

 

piknik fed.thumbnail Több gondolat is kínálkozott, mely címül felhasználható lett volna. Mondjuk egy ilyen: „Itt most nem lesz politika!" Nem jó, ez túl kemény, igaz ugyan, de nem illik a várható hangulathoz. Egy másik – a szlovák fővárosról, ám az most éppen nem aktuális. Végül maradt a „Pozsonyi Piknik", melynek valóban nincs köze az előző kettő egyikéhez sem.

 terkep9.thumbnailA valóság ugyanis mindössze annyi, hogy itt most egy hamisítatlan, „alulról jövő, népi, civil" kezdeményezéssel van dolgunk. A jelzők közül mindenki válassza ki a neki leginkább tetszőt! Persze a helyszínt azért nem árt tisztázni. Van Budapest belvárosában egy terület, a neve: Újlipótváros. Lakói külön néven illetik magukat: szívesen veszik az „újlipóciáner" elnevezést. Nos, ők gondolták azt; ideje már, hogy szervezzenek maguknak egy kis kedélyes, utcai szórakozást. Kapóra jött, hogy a kerületi Önkormányzat az egyik utca elejét sétálóutcává építtette át, így lehet ezt a legkellemesebb módon birtokba venni.

Kitűzték az időpontot, 2009. augusztus 28-át, és délután háromtól – a program szerint – este tízig a zene, az irodalom, no meg persze az ízek lesznek a főszereplők a Pozsonyi úton, a XIII. kerületben. Ez volt a terv. De mint az szokásos, a dolog azonnal túlnőtte önmagát és átterjedt a Hollán Ernő utca elejére is. Így tehát a Pozsonyi Piknik a Szent István körúttól a Szent István parkig tart majd és valójában már délelőtt tíz órakor elkezdődik. Ekkor terítik le ugyanis a világ leghosszabb rajzpapírját, amire bárki bármit rajzolhat.

Részt vesz a pikniken a környéken található számos üzlet és étterem. Augusztus 24. és 28. között például minden „Pozsonyi Piknik matricával ellátott üzletben – ezer forint feletti vásárlás esetén – tombolajegyet adnak ajándékba. Ebből következően tombola is lesz, a fődíj a Coral Tours Utazási Iroda ajándéka, kétszemélyes hétvége – hát persze, hogy Pozsonyban!

Nézzünk néhányat a programok közül! A színpadon, a megnyitás utáni percekben Radnóti Miklós, Himnusz a békéről című versét Lukács Sándor Jászai Mari díjas színművész mondja el. Fél ötkor találkozik majd egymással a zsidó és a cigányzene, Sárközi Lajos hegedűművész és Ökrös Ottó, a bárzongorista verseny győztese, a Firkász kávéház zongoristája közös előadásában. Estébe hajlóan a „Lipócia kabaré" uralja a színpadot. Őket a Mozgásszínházi Társulat, majd Papadimitriu Athina követi, míg végül Dunai Tamás és Jávori „Fegya" Ferenc kocsmadalokkal zárja az estet.

Lesz persze gyerekpiknik és gyerektombola is, de a látogató gyomra sem marad üresen. A Hollán Ernő utca sétáló részében, nádudvari fazekasok által különleges kerámiaedényekben készített töltött káposztát kínál a Firkász kávéház. A programfüzet bemutatóit pedig a kávéházban (Tátra u. 18.) várják ingyenes borkóstolóval. A környék háziasszonyai pozsonyi kifli sütő versenyen mérkőzhetnek meg az értékes díjakért.

A pikniken a részvétel ingyenes. A részletes programfüzet a környéken több üzletben is megtalálható, de a LÁNG TÉKA (Pozsonyi út 5.) bejáratánál biztosan.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.