2024.július.18. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Istállóból patika

9 perc olvasás
<p><strong><span class="inline inline-left"><a href="/node/31243"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Zsindelyes-4.thumbnail.jpg" border="0" width="75" height="100" /></a></span></strong> A cím majdnem szó szerint igaz, mert az épület eredetileg valóban istálló volt. Ami most működik benne, gyógyszertárnak ugyan nem nevezhető, de patika tisztaságú, az kétségtelen. A terméke pedig: kis mértékben gyógyszer... a többit úgyis tudjuk!</p><p>

zsindelyes 4.thumbnail A cím majdnem szó szerint igaz, mert az épület eredetileg valóban istálló volt. Ami most működik benne, gyógyszertárnak ugyan nem nevezhető, de patika tisztaságú, az kétségtelen. A terméke pedig: kis mértékben gyógyszer… a többit úgyis tudjuk!

zsindelyes 4.thumbnail A cím majdnem szó szerint igaz, mert az épület eredetileg valóban istálló volt. Ami most működik benne, gyógyszertárnak ugyan nem nevezhető, de patika tisztaságú, az kétségtelen. A terméke pedig: kis mértékben gyógyszer… a többit úgyis tudjuk!

zsindelyes 2.thumbnail Ez év (2009.) július 22-én volt éppen huszonöt éve, hogy a családi vállalkozás megindult a maga útján. Saját kezükkel építették az üzemet, rakták a téglát, hegesztették a tartályokat. A 97 éves egykori istállóépületet alaposan át kellett alakítani, hogy pálinkafőzésre alkalmas legyen a kisüsti technológia szerint. Az Újfehértó közelében fekvő Érpatak 1908 óta viseli jelenlegi nevét. Közigazgatásilag ide tartozik a Zsindelyes tanya, mely Szabolcs – Szatmár – Bereg megye legdélibb részén, a két település között, az út mentén található.

papp j.thumbnailTulajdonosa, Papp József, joggal büszke arra, amit közös erővel létrehoztak. A környéken egykor volt, hasonló tanyák közül már csak mutatóban áll néhány ház. A többit elsodorta az idő. Ez a tanya, dacolva a rohanó XXI. századdal, újraéledni látszik, mert benne olyan emberek élnek, akik itt képzelik el a jövőjüket. Történelmi tény, hogy a Zsindelyes tanya közvetlen közelében, a Dessewffy uradalomban szeszgyár is működött. Mára ebből semmi sem maradt, még a falait is széthordták. A tanya viszont állt, mai tulajdonosa ott töltötte a gyerekkorát. Amikor az alkalom eljött – 1984-ben – itt kezdték meg az építkezést.

zsindelyes 1.thumbnailMagyarországon jelenleg hatszáznál is több főzde működik, elsősorban bérfőzdék. A kereskedelmi főzdék száma ennél lényegesen kevesebb, ötvennégyen vannak. A „Zsindelyes" márkanév 2005 januárjában jelent meg a piacon. Az előző év novemberében egy élelmiszeripari kiállításon ébredtek arra rá: valamilyen névhez kellene kötni a termékeiket. A magyar ember számára fontos a hagyományok tisztelete, akik pedig tanyán nőttek fel – azok számára még fontosabb. Kézenfekvő volt tehát, hogy az 1800-as évek végéről származó tanyanevet választották, megvédve ezáltal a feledéstől.

zsindelyes 3.thumbnail Az üzemben ma – kétszázötven millió forintos beruházás eredményeként – hetvenhat ember keze alatt, teljesen automata gépsorok működnek. Egyszerre háromszázötvenezer liter gyümölcsöt tudnak tárolni. Fajtánként külön feldolgozórendszert használnak, huszonnégyféle gyümölcsből ötvennégyféle párlatot készítenek. Évente száznyolcvanezer liter, negyvenfokos pálinka előállítására képesek. Saját gyümölcsösük nincs. Tavaly egymillió háromszázezer kilogramm gyümölcsöt vásároltak, háromszáz családnak nyújtva ezzel megélhetést.

zsindelyes 5.thumbnail Termékeik kiváló minőségére mi sem jellemzőbb, hogy jövőre várhatóan az exportjuk is megindul. Oroszország, Anglia és a BeNeLux államok részéről akkora az igény, hogy ez már összefogásra is lehetőséget ad a legjobb magyar pálinkafőzők között. A Bolyhos, a tarpai és még néhány másik főzővel együtt tervezik, hogy közös márkanév alatt hoznak forgalomba pálinkát. Ennek érdekében saját üzemüket is bővítik. A szeptember végén munkába álló új rendszer egy- és kétlépcsős technológia számára is alkalmas lesz. A cefrét automata szivattyú hozza, nem kell kézi erővel mozgatni. Az új gépsor teljesen zárt rendszerben, nyolc óra alatt huszonnégyezer palackot tölt majd meg.

zsindelyes 7.thumbnail Az üzemi területtől mindössze pár lépés távolságra áll a kóstolóház. Két termében nyolcvan vendéget tudnak fogadni – ha érkezésüket előre bejelentik. Amennyiben a bejelentés legalább egy nappal korábban megtörténik, a ház mellett álló kemencében kacsát, csülköt, kolbászt, almás rétest is süthetnek számukra. Ma már az egész világról érkeznek ide érdeklődők, kóstolják, vásárolják a magyar pálinkát, melynek legfontosabb alkotórésze a gyümölcs. Jó pálinkát csak kiváló, étkezési minőségű gyümölcsből lehet készíteni!

feher cs.thumbnail Különösen ez utóbbi állítást hangsúlyozta Fehér Csaba élelmiszeripari mérnök, akinek tisztéhez tartozik, hogy ő vezesse be a vendégeket a pálinkakóstolás világába. Ez ugyanis – nem túlzás kijelenteni – külön tudomány! Szükséges hozzá a „tulipán pohár". Alakja nem véletlen, ez a forma összpontosítja legjobban az illatokat, merthogy a kóstolást az illat élvezetével kezdjük, és azzal is fejezzük be. Az igazi hozzáértő, miután kiitta a pálinkát, néhány perc múlva ismét „megillatolja" az üres poharat. Tessék csak kipróbálni! A második lépés a szemre vételezés, a pálinka tiszta és tükrös legyen. Az érlelés esetleg némi színt adhat hozzá. Az ízlelés csak ez után következhet.

zsindelyes 8.thumbnailA kóstolást ajánlatos az eredetvédett szabolcsi almapálinkával kezdeni. A termőhely talajviszonyainak és éghajlatának köszönhetően különleges ízei vannak. Lepárlása után egy évig érlelték tölgyfahordóban. Tovább nem szabad, mert akkor már a fa nyomná rá a bélyegét. Így viszont a vaníliás, fahéjas ízek még jól érezhetők. A feketeribizli pálinka határozott, jellegzetes illata a rendkívül aromagazdag bogyóknak köszönhető. Íze hosszantartó, markáns, a lenyelés után még sokáig érezhető. Különösen, ha szakértő módjára, a szánkban megforgatva, „rágva" és nem „ledöntve" fogyasztjuk. Ugyancsak hosszan élvezhetjük a besztercei szilva ízét. Az érlelés egy évét eperfahordóban töltötte. A kezdeti virágillata később inkább mandulára hasonlít.

zsindelyes 9.thumbnail A főzde különlegessége – az országban sehol máshol nem készül – az Újfehértói Fürtös Meggypálinka. Meggypálinkát ebben a térségben már több száz évvel ezelőtt is csináltak, de az nem volt meghatározó mennyiségű. A fürtös meggy eredetvédelmet élvez, az 1960-as években errefelé nemesítették ki. A mikroklíma és a talaj egészen sajátságos jellegzetességet ad a gyümölcsnek. A belőle itt készült pálinka eddig összesen tizenöt díjat nyert, semmi mással nem lehet összehasonlítani. Készítenek belőle ágyaspálinkát is oly módon, hogy a friss párlatot fél évig meggyszemeken pihentetik. Ettől lágyabb, kerekebb lesz az ital és némi színt is kap. A magyar pálinka nehezen kivívott rangját segít megőrizni, hogy 2009 márciusától bordó színű zárjegy jelzi az üvegen, mi a valódi, nálunk termett gyümölcsből készült pálinka. Amin ilyen nincs, az csak kémiai úton készített, alkoholos ital lehet. A nem Magyarországon termett gyümölcsből is csak „párlat" néven szabad hasonló italt forgalomba hozni.

zsindelyes 11.thumbnail A Zsindelyes Pálinkafőzdében nem elégszenek meg az eddig elért sikerekkel. Kísérleteznek és jelentkeznek új termékekkel is. A kísérletek egyik ága, hogy – ahol ez lehetséges – a pálinkát a gyümölccsel azonos fából készült hordóban pihentetik. Alma és cseresznye már van ilyen hordóban, de jelenleg még nem kapható. Legalább egy évig érlelni akarják. A kísérletek egy másik eredményével viszont már találkozhatunk. A híres zarándokhely, Máriapócs szerzeteseivel együttműködve – elsősorban náluk – kerül forgalomba a Bazilita keserű. Az alapja a szabolcsi almapálinka, amihez 33 gyógynövény kivonatát adták. Mondhatnánk, az élet körforgását szimbolizálja, mert megkóstolva, előbb az édes ízét érezzük, a keserű csak később jelentkezik.

zsindelyes 12.thumbnail Ám a keserűség csöppet sem jellemző a főzde működésére. Éppen ellenkezőleg! A kóstolóházzal szomszédos területen a tavalyi nagy siker után, idén szeptember 2. és 5. között még több programmal és érdekes látnivalóval rendezik meg a III. Zsindelyes Pálinka és Népi Gasztronómiai Fesztivált. Az esemény fő célja, hogy színvonalas népművészeti programokat vonultasson fel, bemutassa, milyen gazdag hagyományokkal rendelkezik országunk. Lesz póni bemutató a Mészáros testvérek jóvoltából, néptánc, jó ebédhez szóló nóta, de nem marad ki a programból a főzőverseny és az Érpataki Asszonykórus sem. A négynapos fesztiválnak a nagyközönség számára leginkább látványos része szeptember 5-ére jut, de szeptember 2-án, mintegy nyitó eseményként elindul Vasi Csaba triatlonista, aki a tavalyi fesztivál alkalmából megalakult Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Pálinkautat teszi meg futva, úszva és kerekezve. Az útjához bárki csatlakozhat, aki kedvet érez egy kis futáshoz, úszáshoz, vagy éppen kerékpározáshoz. Szeptember 4-én a Pálinkamustra kerül a fesztivál terítékére, mely az észak-alföldi lakossági pálinkafőzdék versenye. A fesztivál legizgalmasabb napján, szeptember 5-én számos népművészeti kiállító mutatja be kínálatát, a gasztronómia kedvelői pedig a kistérségi főzőversenyen bizonyíthatják hozzáértésüket. A megmérettetésre benevezett városok és falvak különleges feladatot kapnak: az ételeket az adott tájegységre leginkább jellemző alapanyagokból kell elkészíteni. A csapatok egységes főzőhelyet kapnak a Zsindelyestől, amit aztán településükre jellemzően díszítenek fel.

asszonyok.thumbnail Mindeközben, a már említett fellépők mellett számos nagy, szórakoztató zenei koncert várja az érdeklődőket: a Roxan, a Neoton Sztárjai, a Bikini és a Hooligans. A fesztivál egyik fő attrakciója a 15 órától színpadra lépő – TV2 Popdaráló c. műsorából már jól ismert – StarMachine zenekar lemezbemutató koncertje lesz, akik együtt lépnek fel az érpataki asszonyokkal. Ők együtt már többször koncerteztek a budapesti szórakozóhelyeken és akkor fogalmazódott meg a gondolat, egy közös lemez készítésére. Ez a nyáron már el is készült, így ennek a premierje lesz látható és hallható a III. Zsindelyes Fesztiválon.

http://www.zsindelyes.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.