2024.július.20. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Zsindely van a háztetőn

5 perc olvasás
  <p><strong><span class="inline inline-left"><a href="/node/31478"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Zsindelyes-71.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="75" /></a></span></strong> Valóban van. Igazi fazsindely. A mondat most nem azt jelenti, mint ahogyan nagyapáink használták, ha kényes téma került szóba. Az itt következőkről nyíltan beszélhetünk, ráadásul minél szélesebb körben, annál jobb!</p><p>

 

zsindelyes 71.thumbnail Valóban van. Igazi fazsindely. A mondat most nem azt jelenti, mint ahogyan nagyapáink használták, ha kényes téma került szóba. Az itt következőkről nyíltan beszélhetünk, ráadásul minél szélesebb körben, annál jobb!

 

zsindelyes 71.thumbnail Valóban van. Igazi fazsindely. A mondat most nem azt jelenti, mint ahogyan nagyapáink használták, ha kényes téma került szóba. Az itt következőkről nyíltan beszélhetünk, ráadásul minél szélesebb körben, annál jobb!

zsindelyes 81.thumbnail Van Érpatakon – Nyíregyháza közelében – egy családi vállalkozás, amit a tulajdonosai a szó igazi értelmében a saját kezükkel építettek fel, még huszonöt évvel ezelőtt. Ez a Zsindelyes Pálinkafőzde. (Történetükről korábbi cikkünkben már beszámoltunk: Istállóból patika címmel.) Akkor ott szó esett arról is, hogy két évvel ezelőtt útjára indítottak egy rendezvényt, a Zsindelyes Fesztivált. A hasonló kezdeményezésekkel kapcsolatban általában az a tapasztalat, hogy az elsőt mindenhol meg tudják szervezni. Ha nagyon akarják, még a másodikat is. A legtöbb ezek után kifulladd. A fordulópont: a harmadik. Ha a szervezők arra is képesek, akkor már majdnem bizonyosra vehető: sikeresek lesznek a továbbiakban is. A Zsindelyes Pálinkafőzde eljutott eddig a pontig, a III. Zsindelyes Fesztivál sajtótájékoztatóját már Budapesten, a főzde referencia éttermében, a Symbolban tartották meg.

papp j 1.thumbnailA tulajdonos, Papp József számára az egyik legfontosabb, hogy a Zsindelyes 150 – 170 éves múltra visszatekintő, hagyományokat őrző pálinkafőzde. A fesztivált is hagyományt teremtő céllal hozták létre és ezért szervezik meg a harmadikat is. A cél: a Zsindelyes márkanév építésén túl, hogy ízelítőt adhassanak a Nyírség és Szabolcs – Szatmár – Bereg megye múltbeli értékeiből. Ebbe a kézműves bemutatóktól kezdve a gasztronómiai sajátosságokig minden beletartozik. Harmincegy iparosember lesz jelen, mások pedig legalább 25 – 30-féle ételt készítenek majd; csak fürtös meggyből. A rendezvény az idén már túllép a megyehatárokon, megjelennek Hajdú -Bihar megye képviselői is. A programnak része lesz a népzene, a néptánc, a lovassport, egészen a könnyűzenei koncertekig. Az esemény egyik különlegessége, hogy ezen a napon kerül vissza Hajdúdorogról Máriapócsra a híres kegykép. A menet érinti majd a fesztivál helyszínét és ennek oka is van.

szocska.thumbnailSzocska Antal Ábel atya, a Nagy Szent Bazil Rend tartományfőnöke előbb arról beszélt: ezen a vidéken már több száz évvel ezelőtt is éltek szerzetesek. Éppen ők voltak azok, akik – az eredetileg Amerikából származó – híres szabolcsi Jonathan almát itt meghonosították és természetesen pálinkát és készítettek belőle. A magyar almatermesztés későbbi világhírét is ez a fajta alapozta meg. A keleti keresztény egyházban nincsenek külön szerzetesrendek, úgy, mint a nyugati egyházban. A keleti szerzetesség lényegét tekintve a Nagy Szent Bazil által megszervezett szerzetesség folytatása. A „bazilita" jelző csak a görög szertartású szerzetesekre érvényes. Trianon után Magyarországon számukra csak a máriapócsi monostor maradt meg.

egyez.thumbnail A sajtótájékoztató volt színhelye azon egyezmény aláírásának, mely a Rend és a Zsindelyes főzde között jött létre. A megújuló szerzetesi élet egyik feladata a hagyományok feltámasztása is. A szerzetesek régen mindenhol gyógyítók is voltak, ismerték a gyógynövényeket. Gyógyhatású készítményeiket viszont nem keverték pálinkával. A főzde számára átadott recept, a harminchárom gyógynövényből készült kivonat és a Zsindelyes almapálinka képezi az alapját a „Pócsi Bazilita keserű" elnevezésű italnak, mely a továbbiakban először a Fesztiválon, majd Máriapócson lesz kapható és bizonyára hamarosan népszerűvé válik a kegyhelyet felkereső sok százezer zarándok körében.

drrona 19.thumbnailA III. Zsindelyes Fesztivál fővédnöke dr. Róna Iván, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója, aki azért is vállalta ezt a feladatot, mert a magyar pálinka olyan hungaricum, amire joggal lehetünk büszkék. Része a hazai kultúrának, amibe viszont szervesen illeszkednek a Zsindelyeshez hasonló fesztiválok. A Magyar Turizmus Zrt. egyik kötelessége, hogy népszerűsítse, támogassa az ilyen rendezvényeket. Egy – egy ilyen esemény hatása akár ötven – száz kilométeres körben is érzékelhető és ez jó a tágabb környezetnek, az ott élőknek és dolgozóknak. Mindemellett az is jól látszik, hogy ma már a hazai fogyasztók is inkább a pálinkát helyezik előtérbe a külföldi italokkal szemben.

asszonyok1.thumbnail A Fesztivál más szempontból is tartalmaz egy különlegességet. Az Érpataki Asszonykórus lényegesen magasabb színvonalat képvisel a sok helyen ugyancsak megtalálható, hasonló amatőr együtteseknél. Persze rajtuk kívül számos nagykoncert is várja majd az érdeklődőket: a Roxan, a Neoton Sztárjai, a Bikini és a Hooligans. A fesztivál egyik fő attrakciója a 15 órától színpadra lépő – a TV2 Popdaráló c. műsorából már jól ismert – StarMachine zenekar lemezbemutató koncertje lesz, akik együtt lépnek fel az érpataki asszonyokkal. Ők így már többször koncerteztek a budapesti szórakozóhelyeken és akkor fogalmazódott meg a gondolat, egy közös lemez készítésére. Ez a nyáron már el is készült, ennek a premierje lesz látható és hallható a III. Zsindelyes Fesztiválon. Van esély rá, hogy a felvétel akár rövidesen platinalemez is legyen!

http://www.zsindelyes.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.