2024.július.22. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

50 éves a Sir Nicholas Sekers (Szekeres Miklós) által alapított színház Angliában

5 perc olvasás
 <span class="inline inline-left"><a href="/node/31530"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Oliver%20Messel%20es%20Nicholas%20Sekers.thumbnail.jpg" border="0" alt="Oliver Messel és Nicholas Sekers" title="Oliver Messel és Nicholas Sekers" width="100" height="85" /></a><span style="width: 442px; height: 31px" class="caption"><strong>Oliver Messel és Nicholas Sekers</strong></span></span> <p>A Londoni Magyar Kulturális Központ egyik kiemelt őszi eseménye az Észak-Angliában, Cumbriában található Rosehill Színházzal közösen szervezett programsorozat. A 2009. szeptember 3. és 5. között zajló eseménnyel a közvélemény figyelmét szeretnék ismét a színházra terelni a szervezők. Az intézményt 1959-ben hozta létre magánvagyonából a Magyarországról kivándorló Szekeres Miklós. A szigetország e félreeső pontján található teátrumban olyan híres művészek léptek fel, mint például Solti György, Pauk György, Yehudi Menuhin, Szvjatoszlav Richter, Victoria de los Angeles, Rosztropovics, Peggy Ashcroft.   </p><p>

 oliver messel és nicholas sekersOliver Messel és Nicholas Sekers

A Londoni Magyar Kulturális Központ egyik kiemelt őszi eseménye az Észak-Angliában, Cumbriában található Rosehill Színházzal közösen szervezett programsorozat. A 2009. szeptember 3. és 5. között zajló eseménnyel a közvélemény figyelmét szeretnék ismét a színházra terelni a szervezők. Az intézményt 1959-ben hozta létre magánvagyonából a Magyarországról kivándorló Szekeres Miklós. A szigetország e félreeső pontján található teátrumban olyan híres művészek léptek fel, mint például Solti György, Pauk György, Yehudi Menuhin, Szvjatoszlav Richter, Victoria de los Angeles, Rosztropovics, Peggy Ashcroft.  

 oliver messel és nicholas sekersOliver Messel és Nicholas Sekers

A Londoni Magyar Kulturális Központ egyik kiemelt őszi eseménye az Észak-Angliában, Cumbriában található Rosehill Színházzal közösen szervezett programsorozat. A 2009. szeptember 3. és 5. között zajló eseménnyel a közvélemény figyelmét szeretnék ismét a színházra terelni a szervezők. Az intézményt 1959-ben hozta létre magánvagyonából a Magyarországról kivándorló Szekeres Miklós. A szigetország e félreeső pontján található teátrumban olyan híres művészek léptek fel, mint például Solti György, Pauk György, Yehudi Menuhin, Szvjatoszlav Richter, Victoria de los Angeles, Rosztropovics, Peggy Ashcroft.  

A három napos programsorozat mind angol, mind magyar vonatkozásban igen gazdagnak ígérkezik. Szeptember 3-án, csütörtökön Csalog Gábor (zongora) és Banda Pál (cselló) előadásában Bach, Kodály ás Brahms művek csendülnek fel. A programot színesíti, hogy a londoni Victoria és Albert Múzeum rendelkezésre bocsátotta Oliver Messel – az Egyesült Királyság egyik legjelentősebb színházi tervezője – díszlet és jelmezterveit. A Rosehill színház belső tereit is a nemzetközileg elismert díszlettervező elképzelése alapján alakították ki. Messel többek között a Királyi Balett előadásaihoz és Hollywood-i produkciókhoz tervezett zseniális díszleteket. Munkásságáról unokaöccse, Thomas Messel mesél szeptember 4-én, pénteken. Az est különlegessége, hogy az előadás során magyar specialitásokat szolgálnak fel, így a vendégek megkóstolhatják a gulyáslevest és a magyar borokat. A hagyományoknak megfelelően világsztár is fellép a szombat esti jazzprogramban: a jelenleg Lengyelországban élő Nigel Kennedy a magyar jazz virtuóz Csepregi-Rátonyi duóval ad közös koncertet

A színház jelenlegi igazgatója Richard Elder is elismerően nyilatkozik Sir Nicholas Sekers munkásságáról. A színház 1965-ben lovaggá ütött alapítója, a selyemgyár és a Rosehill színház létrehozásával rendkívül sokat tett Anglia északi tartományának gazdasági és kulturális fellendülésért.

Az eseményen rész vesz Czakó Borbála a Magyar Köztársaság Egyesült Királyságba akkreditált nagykövete is.

Sir Nicholas Sekers, aki a Rosehill Színház létrehozója 1937-ben emigrált Magyarországról. A szigetországba költözése után nem sokkal megalapította a nyugat-angliai Cumberland tartományban selyem gyárát (a későbbi Sekers Fabrics Ltd.). Hamar ismert lett a neve a divat világában, a művészetek iránti szeretete pedig hozzá segítette ahhoz, hogy barátságot kössön a zenei élet és a dráma kiemelkedő alakjaival.

1954-ben alapítóként részt vett a Glyndebourne Művészeti Alapítvány létrehozásában, majd 4 évvel később elindította saját művészeti alapítványát, melyez a Rosehill-i háza mögötti istállót alakítatta át színházzá. A művészeti alapítványt 1958-ban Sir John Kennedy elnökségével alapították.

1959. januárjában Oliver Messel, az Egyesült Királyság egyik legjelentősebb színházi tervezőjének elképzelései alapján kezdetét vették a pajta átalakítási munkálatai, melyek a szeptember 3-i ünnepélyes megnyitóra fejeződtek be.

A Rosehill Színház első évada során 28 komolyzenei koncertet mutattak be olyan kiemelkedő művészek előadásában, mint Yehudi és Hephzibah Menuhin, Clifford Curzon, Claudio Arrau és a budapesti Tátrai Quartet (angliai ősbemutató).

Az első tizenkét év során Sekers jelentősen befolyásolta a színház programozását. 1960-ban Sir John Kennedynek írt egy levélben így nyilatkozott: "Ahhoz, hogy ezeket a neves művészeket a jelenlegi díjak mellett szerződtessük, személyes kapcsolatokra van szükség." Többen ma is úgy gondolják, hogy Szekeres Miklós egyéni sármja is hozzájárult ahhoz, hogy világszínvonalú sztárok lépjenek fel a kis színház színpadán. Számos fellépőt a vendégszeretetéről legendás Rosehill Házban szállásoltak el.

Sekerst 1965-ben a művészetek terén tett szolgálataiért a brit uralkodó lovaggá ütötte. 1972-ben bekövetkezett halálakor a színház program kínálata már igencsak kiszélesedett. A 71/72-es évad során 22 klasszikus zenei koncertnek, 33 drámának, 2 népzenei és egy jazz koncertnek szolgált helyszínül a színház. Ma a Rosehill évente közel 150 előadást mutat be, programja kiegészült jazz, rock, népzenei előadásokkal, gyermek programokkal, előadásokkal és filmvetítésekkel.

A színháznak jelenleg három főállású munkatársa van. Rosehill Theatre tulajdonosa és kezelője egy nonprofit jótékonysági szervezet, a Rosehill Arts Trust Limited. A szervezet a Copeland Borough-i, a Cumbria megyei tanácstól, az Angliai Művészeti tanácstól valamint a helyi iparosok és egyéni mecénások által felajánlott anyagi támogatásokból fedezi a színház működését.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.