2024.július.24. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Legyen vonzó, ami hiteles

6 perc olvasás
<span class="inline inline-left"><a href="/node/31631"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/klosterr.thumbnail.png" border="0" width="98" height="100" /></a></span>A gyorsan változó divat, a külsőségek, felszínes vonzások világában kiábrándult, kiüresedett ember keresi a tiszta forrásokat, a hiteles tartalmakat. <br />

klosterr.thumbnailA gyorsan változó divat, a külsőségek, felszínes vonzások világában kiábrándult, kiüresedett ember keresi a tiszta forrásokat, a hiteles tartalmakat.

klosterr.thumbnailA gyorsan változó divat, a külsőségek, felszínes vonzások világában kiábrándult, kiüresedett ember keresi a tiszta forrásokat, a hiteles tartalmakat.

Ez a felismerés vezetett ahhoz a kezdeményezéshez, mely a monostorok és kolostorok évszázados kulturális, spirituális tudását kívánja eljuttatni minél több emberhez. Ausztriában a „Klösterreich Kulturális Egyesület" húsz kolostor, rend, apátság együttműködését szervezi, hogy értékeik sokfélesége megjelenjen a turisztikai kínálatban.

A Magyar Turizmus Zrt. osztrák külképviselete kiemelt figyelmet fordít a kulturális és vallási témákon alapuló turizmus Ausztria és Magyarország közötti előmozdítására. E területen komoly lehetőség mutatkozik az ausztriai Klösterreich Kulturális Egyesület keretében megvalósuló szorosabb együttműködésben. A zirci cisztercita apátság Pannonhalma mellett az elmúlt évben lett tagja az egyesületnek, amelynek kulturális és egészségturisztikai ajánlatait egyre több vendég veszi igénybe. Az MT Zrt. Az elmúlt időszakban osztrák újságírók és a kolostorok egyházi képviselői számára szervezett tanulmányutat, valamint közös kiadványok elkészítésében segédkezett.

A „Klösterreich Kulturális Egyesület" Ausztriában húsz kolostor, rend, apátság együttműködését szervezi, hogy értékeik sokfélesége megjelenjen a turisztikai kínálatban. Hermann Paschinger, az egyesület ügyvezetője beszélt munkájukról a Stáció című ökumenkus folyóirat kérdéseire.

– Tízéves fennállásukat ünneplik. Mi indította el ezt az összefogást a kolostorok között?
– A kezdeményezés az idegenforgalom részéről érkezett. Korábban több olyan együttműködést szerveztem, amely azonos érdekekkel rendelkező feleket hozott össze ügyeik közös képviseletére. Ez volt az elképzelésem a kolostorok esetében is. Miután a nyolcvanas évektől kezdődően egyre határozottabb nyitás volt érzékelhető részükről a világ felé, nem volt nehéz partnereket találnom a szerzetesek között. Több apátságot felkerestem az elképzelésemmel, hogy a marketing területén hálózatosítsuk azt a gazdagságot, amit a kolostorok jelentenek.

– A „Klösterreich" elnevezés a németül beszélők számára Ausztria (Österreich) nevére játszik rá, ugyanakkor azt is jelenti, kolostorokban gazdag.
– Névadónk a kezdeményezést elsőként felkaroló és azt évekig védnökként kísérő Joachim Angerer premontrei szerzetes volt. Az egyesület neve is kifejezi Ausztria egyik értékes adottságát, hogy évszázadok óta kolostorok sokasága működik itt. Ők a kultúra legfőbb hordozói közé tartoznak, és olyan hiteles tudás letéteményesei, ami garanciát jelent a hozzájuk fordulók számára. A falaik megnyitása azt jelentette, hogy meghívják magukhoz az érdeklődőket kulturális, spirituális, egészségügyi, művészi lehetőségeket kínálva. Az egyesület elősegíti, hogy ez a kínálat el is jusson az emberekhez. Közösen nagyobb erővel léphetnek a világ elé.
Az összefogás révén egyedi értékeik hangsúlyosan tudnak megjelenni. Erre találtuk ki a „témautak" programot. Összegyűjtöttünk súlypontokat – könyvtár, kolostorkert, orgona, ünnepek, barokk -, ez alapján a különböző helyszínek a maguk sajátosságait mutatják be.

– Milyen rendek tartoznak tagjaik közé?
– Bencések, ciszterciek, premontreiek, karmeliták, do¬mon¬kosok a tagjaink. Az egyesület nyitott minden érdeklődő rend felé. A tagság alapja mindig egy szerzetesközösség belső döntése, kíván-e nyitni ilyen jelentős mértékben a nyilvánosság felé és beenged-e a kolostor falai közé idegeneket. Természetesen áldozniuk is kell ezért. Infrastrukturális beruházások sora előzi meg, hogy egy működő egyházi intézmény alkalmas legyen a látogatók áradatának fogadására. Ha ez megvalósul, nincs akadálya a tagságnak.

Ausztria határainál sem állunk meg. A pannonhalmi bencésekkel és a zirci ciszterekkel fennálló jó kapcsolatok azt eredményezték a múlt évben, hogy a két apátság csatlakozott hozzánk. De tagjaink között van egy cseh kolostor és a jövő évtől kezdve egy lengyel bencés apátság is bekapcsolódik a munkába. Sajnos fogyatkozunk is, nemrég egy karintiai közösség szerzetesek hiányában be kellett, hogy szüntesse rendházként való működését.

– Mi szükséges az együttműködéshez és milyen változásokat eredményez egy-egy kolostor életében?
– A tagok között vannak ismert, látogatók százezreit vonzó rendházak, mint Melk és olyan kieső helyen lévő apátságok, mint Altenburg. A kapcsolat alapja, hogy ezek egymással szolidárisak. Az együttműködés révén sikeresebbé válik a rendek gazdasági tevékenysége, mely a fenntartásuk egyik záloga. Az egyesülethez való tartozás a kommunikáció kiterjedését és elmélyülését jelenti. Eredményességét az is mutatja, hogy a helyszínek látogatószáma évről évre növekszik. A turizmus révén a vallásunk adta válaszok üzenetté fogalmazódnak, amelyet az idegenforgalom egyfajta szószékként sugároz a világba. A látogatók meghívást kapnak és betekintést nyerhetnek a szerzetesek életébe. Találkozási pontok jönnek létre, a szerzetesközösségeknek a világ kérdéseire adott válaszai ma is érvényre jutnak.

Trauttwein Éva

Válogatás a programkínálatból

Barokk témaút: az osztrák kolostorok egyik sajátossága a barokk stílus. Az építészetben, festészetben, zenében is számos értéket őriztek meg, ezért magas szinten mutatják be a korszakot.
 

Könyvtár témaút: A kolostorok kulturális szerepének fontos eleme volt a könyvtár. A két magyar apátság, Pannonhalma és Zirc is kiemelkedő helyszínei ennek a programnak.
 

Kolostorkert témaút: A történelmi hűséggel újjáélesztett kertek a gyógyítás szolgálatában és a meditáció helyszíneként a mai kor emberének is sokat nyújtanak.
 

Egészség témaút: A szerzetesek mindig is jelentős szerepet játszottak a gyógyításban. A német Sebastian Kneipp, illetve Hildegard von Bingen terápiái ismerhetők meg ezen aprogramon.
 

Nyaralás a kolostorban témaút: Csendességet és lelki töltődést nyújtva a kolostorok a mindennapokból való kilépés lehetőségét kínálják a látogatóknak. A szerzetesi cellák egyszerűsége, magánya hozzásegít az elmélyüléshez.
 

Rendben élni témaút: Ez a lehetőség nem turisztikai célzattal került be a programba. Olyanokat szólít meg, akik közel érzik magukhoz a hivatást és komolyan meg akarják ismerni a szerzetesi életformát.
 

Zarándoklat témaút: A kolostorok egy-egy zarándokút állomásai. A Via Sacra Heiligenkreuz és Lilienfeld érintésével Mariazellbe vezet, Göttweig és Melk a nemzetközi Jakab út részei.
 

Ünnepi alkalmak, tanácskozások témaút: Számos kolostor rendelkezik fényűző kialakítású termekkel, amelyek kamarazenei koncertek, szemináriumok és esküvők helyszínei is lehetnek.
 

Bor témaút: A. D. 996 – áll apannonhalmi bencés pincészet borainak címkéin. A szerzetesek voltak az elsők, akik a borkultúrát kifejlesztették és ápolták. Az egyes kolostori pincészetek bemutatják a szőlő feldolgozásának lépéseit és kóstolót adnak a termékekből.
 

Az egyházi év ünnepeinek témaútjai: Ünnepelni segítenek a szerzetesség által éltetett rítusok. Kiemelt alkalmak: Húsvét, Advent.

(MAGYAR KURIR)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.