2024.július.24. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Aviva Képzőművészeti Díj hat jelöltjének kiállítása – Budapest Műcsarnok

7 perc olvasás
    <table border="1" cellspacing="0" cellpadding="0"><tbody><tr><td width="307" valign="top"><span class="inline inline-left"><a href="/node/31688"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/BenczurEmese%20FindYourPlace.thumbnail.JPG" border="0" alt="Benczúr Emese: Find your place" title="Benczúr Emese: Find your place" width="100" height="75" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>Benczúr Emese: Find your place</strong></span></span></td><td width="307" valign="top"><span class="inline inline-left"><a href="/node/31689"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/BenczurEmese%20FindYourPlace%20(2).thumbnail.JPG" border="0" alt="Benczúr Emese: Find your place" title="Benczúr Emese: Find your place" width="75" height="100" /></a><span style="width: 73px" class="caption"><strong>Benczúr Emese: Find your place</strong></span></span></td></tr></tbody></table><p>2009. szeptember 2-án az <strong>Aviva Képzőművészeti Díj</strong> hat jelöltjének kiállítását Bartók János, az Aviva Életbiztosító Zrt. elnök-vezérigazgatója és Dr. Petrányi Zsolt, a Műcsarnok igazgatója nyitotta meg. Korábban már részletesebben írtam az Aviva Díj létrehozásáról, ismertté váltak a jelöltek is, tekintsük át most a Díjra érdemes művészeket.</p><p>

   

benczúr emese: find your placeBenczúr Emese: Find your place benczúr emese: find your placeBenczúr Emese: Find your place

2009. szeptember 2-án az Aviva Képzőművészeti Díj hat jelöltjének kiállítását Bartók János, az Aviva Életbiztosító Zrt. elnök-vezérigazgatója és Dr. Petrányi Zsolt, a Műcsarnok igazgatója nyitotta meg. Korábban már részletesebben írtam az Aviva Díj létrehozásáról, ismertté váltak a jelöltek is, tekintsük át most a Díjra érdemes művészeket.

   

benczúr emese: find your placeBenczúr Emese: Find your place benczúr emese: find your placeBenczúr Emese: Find your place

2009. szeptember 2-án az Aviva Képzőművészeti Díj hat jelöltjének kiállítását Bartók János, az Aviva Életbiztosító Zrt. elnök-vezérigazgatója és Dr. Petrányi Zsolt, a Műcsarnok igazgatója nyitotta meg. Korábban már részletesebben írtam az Aviva Díj létrehozásáról, ismertté váltak a jelöltek is, tekintsük át most a Díjra érdemes művészeket.

Benczúr Emese

A 90-es években jelentkező új művészgeneráció, az un. érzéki konceptualizmus reprezentatív képviselője.  Alkotásaiban a hagyományos női szerepek átértelmezése a jellegzetesen női munkafolyamatok ironikus parafrazeálásával valósul meg. Legtöbb munkája a személyes idő megragadására és plasztikussá tételére tett kísérlet, amelyet egy általánosítható élethelyzet helyez kontextusba.

Új munkája – Find your place –  a lehető legegyszerűbb (ipari) eszközökkel létrehozott, csaknem anyagtalan alkotás: kifeszített huzalokon meghatározott elrendezés szerint elhelyezett plexi korongok rendszere egy adott pontból nézve rajzolja ki a címadó feliratot. A látvány szemlélője számára olvasható, értelmező üzenetté áll össze a betűkép, amely arra szólít fel, hogy találjuk meg helyünket. A mű játékosan von be a műalkotás terébe. Ha látjuk a szöveget, biztosan jól választottuk meg pozíciónkat, jó helyen vagyunk.

Csákány István

 

csákány istván: a holnap dolgozójaCsákány István: A holnap dolgozója csákány istván: az emlékmű emlékműveCsákány István: Az emlékmű emlékműve
csákány istván: az emlékmű emlékműveCsákány István: Az emlékmű emlékműve csákány istván: ez egy teraszCsákány István: Ez egy terasz

Csákány István művészete az építészet, szobrászat és festészet határmezsgyéjén mozog. A műfajokat, mint egymás kritikai mércéjét használja, hogy megmutasson egy sokoldalú valóságot. Témái általában szociális kiindulópontúk, abban az értelemben, hogy a bemutatott valóság a közösségi szférát érintő kérdésekből rajzolódik ki. A művész munkái gyakran foglalkoznak magát a művészi alkotást körülvevő folyamatokkal, annak elő és utótörténetével. Ilyen mű „Az emlékmű emlékműve" című szobor, mely egy 20 méter magas lámpaoszlopon álló figurát ábrázol. A szobor, mely a művész önarcképe a kezében tartott napelemből begyűjtött napenergia által megvilágítja azt a hatalmas felüljárót, melyet a város építészei a szocialista éra alatt álmodtak Zilina központjába, ám mára teljesen elhagyottan áll.

„A holnap dolgozója" című művének legegyszerűbb olvasata, hogy a munkás mindig készen áll, hiszen egy tűzoltó felszerelést ábrázol, melyet vész esetén azonnal magára ránthat a tűzoltó. A művész ars poeticaja lett betonba öntve, mint levetett, de állandó készenlétbe helyezett munka-ruha.

Kaszás Tamás

 

kaszástamásKaszásTamás kaszástamásKaszásTamás
kaszástamásKaszásTamás kaszástamás: a növények tanácskozásaKaszásTamás: A növények tanácskozása

Három nagyobb egységben mutatja be legújabb munkáját, valamint eltérő installációs formában és összefüggésben néhány korábbi művét. A retrospektív részben egy iskolai faliújságra emlékeztető szerkezeten elhelyezett grafikák és a videóanimáció, új kontextusba helyezi a hatalmi reprezentáció politikai szimbólumainak – címerek, zászlók, szlogenek, mozdulatok – elemeit. A következő egységben a mesediák formavilágát idéző narratív képsorokon mutatja be diasorozatát. A harmadik egység A Növények Tanácskozása egy bútorelemekből és újrafelhasznált anyagokból felépített monumentális építmény, a Műcsarnok irodáiból kölcsönvett cserepes virágok ideiglenes nagygyűlése.

Kis Varsó (Gálik András és Havas Bálint)

 

kis varsó: márvány utcaKis Varsó: Márvány utca kis varsó: márvány utcaKis Varsó: Márvány utca kis varsó: nefertiti projectKis Varsó: Nefertiti project
kis varsó: tulajdonságokKis Varsó: Tulajdonságok kis varsó: tulajdonságokKis Varsó: Tulajdonságok  

A művészcsoportot mindig foglalkoztatták a kis és nagyobb közösségeket összetartó szálak és csoportok dinamikája, a szobrászati kifejezésformát alapul véve emlékeztettek az elfeledett jelképekre, személyekre és eseményekre. Újszerű kérdéseket vetett fel 2003-ban a Velencei Biennálén való szereplésük, amelynek során kezdeményezték, hogy a Berlinben őrzött egyiptomi Nofertiti fej együtt, összerakva szerepeljen az általuk elkészített bronz női testtel.

Az utóbbi években már nemcsak a szobrászat, de az installáció is jellemzi alkotásaik műfaját, amelyek segítségével szélesebb eszköztárat és többféle művészeti nyelvet alkalmaznak.

Eddig nem látott nagy léptékű munkája a Márvány utca, amely egy épület homlokzat lenyomata.

                                                                                                     

Kokesch Ádám

 

kokesch ádámKokesch Ádám kokesch ádámKokesch Ádám kokesch ádámKokesch Ádám
kokesch ádámKokesch Ádám kokesch ádámKokesch Ádám kokesch ádámKokesch Ádám
kokesch ádámKokesch Ádám    

A művész tárgyai a térben rejtőzködnek, tartalmuk színek és absztrakt alakzatokként megjelenő információ, és mint antennák várják a felvevőt, a dekódolót, a térbe belépőt. A kiállítótérben megjelenő tárgyak, melyeket kis szobroknak is nevezhetünk három sorozat képviselői: a fent antenna szerű tárgyakként jellemzett hinterglass technikával készülő művek, épületmakettek, és laboratóriumi lencse alá helyezett miniatűr képek, (a fotókon látható kis kockák kb. 3 cm-esek) melyeken szobabelsők tárulnak fel. A modernista dizájn hangulatelemeivel élő műtárgyak mögött megbújó kódként prezentált üzenet megfejtését ránk bízza a művész.

Uglár Csaba

 

unglár csabaUnglár Csaba unglár csaba: a bútorok bejöveteleUnglár Csaba: A bútorok bejövetele unglár csaba: socialUnglár Csaba: Social

Uglár Csaba műveinek meglehetősen lazán kapcsolódó csoportjait leginkább a műfajok közötti szabad átjárásban, anyaghasználatban, témaválasztásban megnyilvánuló személyes problémaérzékenység, valamit a sokszor ironikus, nem ritkán blaszfémikus szemléletmód kapcsolja össze. Egyik legutóbbi akciója – Social – során pénzre váltotta tehetségét: váltót és saját pénzt bocsátott ki, amely műalkotásra váltható be. A művész által tervezett és kibocsájtott pénzből vásárlók az elkövetkező öt évben a váltószerződés értelmében műtárgyra cserélhetik Uglár Csabánál az 50 social-osokat. A váltó ebben az értelemben befektetés a művész és művészetének jövőjébe. A művész egy már létező társas tevékenységformából és viszonyrendszerből indul ki, majd ezekbe helyezkedik bele. A szerződés (váltó) mint a gazdaság bevett működési formája egy szakmai tevékenység modellje, amelyet az alkotó eszközként használva a művészet keretein belül létrehozza kiindulási tevékenység, reláció replikáját.

Az Aviva Képzőművészeti Díj nyertesét a jelölteket állító hattagú zsűri konszenzusos döntése alapján a kiállítás végén hozza nyilvánosságra a szakmai grémium. Ezzel egy időben adják át azt a félmillió forint értékű közönségdíjat, amelyet a látogatók szavazatai alapján legjobbnak ítélt művész vihet haza.

A kiállítás 2009. szeptember 16-ig tekinthető meg a Műcsarnok összes termeiben.

Köszönöm a Műcsarnoknak és Petrányi Zsoltnak a fenti tájékoztatáshoz nyújtott szakmai segítségét.

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.