2024.július.26. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Hazaszállították Máriapócsra a Könnyező Mária-ikont

3 perc olvasás
<span class="inline inline-left"><a href="/node/31745"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/cimkep_13.thumbnail.jpg" border="0" width="67" height="100" /></a></span>2009. Szeptember 5-én, hét hónapi távollét után közel tízezren kísérték Hajdúdorogról Máriapócsra és mintegy kétezren várták az Istenszülő kegyképét. Az ikont február 7-én gyalogos zarándoklattal vitték át Hajdúdorogra, az átszállításra a máriapócsi bazilika felújítása miatt volt szükség. Az eseményről Kovács Ágnes tájékoztatta szerkesztőségünket.<br />

cimkep 13.thumbnail2009. Szeptember 5-én, hét hónapi távollét után közel tízezren kísérték Hajdúdorogról Máriapócsra és mintegy kétezren várták az Istenszülő kegyképét. Az ikont február 7-én gyalogos zarándoklattal vitték át Hajdúdorogra, az átszállításra a máriapócsi bazilika felújítása miatt volt szükség. Az eseményről Kovács Ágnes tájékoztatta szerkesztőségünket.

cimkep 13.thumbnail2009. Szeptember 5-én, hét hónapi távollét után közel tízezren kísérték Hajdúdorogról Máriapócsra és mintegy kétezren várták az Istenszülő kegyképét. Az ikont február 7-én gyalogos zarándoklattal vitték át Hajdúdorogra, az átszállításra a máriapócsi bazilika felújítása miatt volt szükség. Az eseményről Kovács Ágnes tájékoztatta szerkesztőségünket.

3-400 méterenként váltva, nyolcfős csoportokban férfiak vitték a vállukon a közel egymázsás, hátoldalán a magyar címert viselő tartóban elhelyezett szentképet.

pocs2.thumbnailA zarándoklat Kocsis Fülöp megyéspüspök vezetésével hajnali három órakor, éjszakai virrasztást követően indult el. Az úton a görög katolikus liturgikus nap szertartásait imádkozták, Mária énekeket énekeltek. A főpásztor az utat a magyar nemzet lelki és erkölcsi felemelkedéséért ajánlotta fel. A Hajdúdorog – Újfehértó – Érpatak-Zsindelyes – Nagykálló – Kállósemjén – Pócspetri – Máriapócs útvonalon három úti ikon megáldására is sor került, amelyek egyéni és közadományokból készültek. A zarándokokat mindenhol szívesen fogadták; élelemmel, gyümölccsel, üdítővel kínálva őket. Bosák Nándor római katolikus püspök Pócspetri határában csatlakozott a menethez, és vezetésével elmondták a loretói litániát.

pocs3.thumbnailA hazaváró ünnepségen a kegytemplom előtti téren Kapin István kegyhelyigazgató fogadta a híveket; majd ünnepi köszöntések hangzottak el. Palóczi Lajosné, a város polgármestere kiemelte az önkormányzat, az egyház és a település lakosságának jelentős összefogását: a hónapokon át tartó, egyéni és közösségi vállalásokat. Terdik Szilveszter művészettörténész kutatási eredményeiről tartott előadásában eddig nem ismert információkkal gazdagította a kegykép és a kegyhely történetét: többek között fény derült a korabeli művészek kilétére, és előkerültek a régebbi tervrajzok is. Kondás Sándor szabadtéren vetített filmje segítségével a kegyhely, az elmúlt húsz év során megélt ünnepélyes pillanatait élhették át újra a jelenlévők.

pocs3 0.thumbnailA kegyképet fogadó hívek menete kezdetben teljes csöndben, majd Mária-énekekkel haladt a mécsesekkel megvilágított úton. A házak ablakait gyertyákkal, a kerteket, kerítéseket fáklyákkal megvilágítva várták a hazatérő Mári-ikont. A bazilika előtti téren tapssal, énekkel fogadták a pócsi Szűzanyát. A köszöntő imádság után Kocsis Fülöp püspök megáldotta és útjára bocsátotta Kovács János kerékpáros zarándokot, aki a kegyhely és Magyarország zászlajával indult a Szent Jakab-útra.

2009. Szeptember 6-án püspöki szertartással folytatódott az ünneplés; majd a püspöki vecsernye alkalmával visszahelyezték az ikont a bazilika felújított kegyoltárára. A kegytemplom belső tere még nem látogatható, de a búcsúk ismét folytatódnak a téren – olvasható Kovács Ágnes tudósításában.

Magyar Kurír

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.