2024.július.27. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Ismét jazz Ferenvárosban – öt napig: MOL Budapest Jazz Fesztivál, 2009-ben a Baltic Sea Fesztivál égisze alatt

4 perc olvasás
<span class="inline inline-left"><a href="/node/31774"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/IMG_0385.thumbnail.JPG" border="0" width="67" height="100" /></a></span>  <p>A MOL Budapest Jazz Fesztivál idei rendezvényei az építkezések miatt sajnos kiszorultak a korábban oly népszerű Közraktár-sátorból, de a törzsközönségnek nem kell aggódnia, a szervezők megtalálták a megoldást, hogy az épp zajló Baltic Sea Fesztivál rendezvényeként idén is megtalálják helyüket a jazz rajongói.</p><p>

img 0385.thumbnail 

A MOL Budapest Jazz Fesztivál idei rendezvényei az építkezések miatt sajnos kiszorultak a korábban oly népszerű Közraktár-sátorból, de a törzsközönségnek nem kell aggódnia, a szervezők megtalálták a megoldást, hogy az épp zajló Baltic Sea Fesztivál rendezvényeként idén is megtalálják helyüket a jazz rajongói.

img 0385.thumbnail 

A MOL Budapest Jazz Fesztivál idei rendezvényei az építkezések miatt sajnos kiszorultak a korábban oly népszerű Közraktár-sátorból, de a törzsközönségnek nem kell aggódnia, a szervezők megtalálták a megoldást, hogy az épp zajló Baltic Sea Fesztivál rendezvényeként idén is megtalálják helyüket a jazz rajongói.

img 1045.thumbnailA MOL Budapest Jazz Fesztivál a Budapest Music Center igazgatója, a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszttel kitüntetett Gőz László harsonaművész, zeneakadémiai tanár, és munkatársai fáradhatatlan munkájának köszönhetően idén is hagyományként várja öt napra a jazz elkötelezett rajongóit. Azokat, akik évről évre megtöltötték a hatalmas Közraktár sátrat és a Ráday utcai pubokat, hogy kora estétől hajnalig olyan new orleansi gyökerekkel bíró muzsikát hallhassanak, amelyek előadói jobbára kevésbé ismertek a magyar közönség előtt, zenei kvalitásaik azonban garanciát jelentenek a világszínvonalra.

img 1113.thumbnailAhogy a korábbi években egy-egy hangszer adta a fesztivál gerincét, most a balti országok zenészeié a főszerep, természetesen magyar kollégáikról sem megfeledkezve, akikkel egy kis közös zenélésre is színpadra lépnek a külföldi vendégek, akik között svéd, lengyel, belga, francia, olasz, német, litván, finn, dán, észt, holland és természetesen amerikai művészek is szerepelnek. A magyar fellépők sora a legkényesebb ízlésűeket sem hagyhatja hidegen. Valamennyiüket felsorolni szinte lehetetlen, ezért a teljesség igénye nélkül Szakcsi-Lakatos Bélát, Oláh Kálmánt, Dresch Mihályt, Gadó Gábort, Fekete-Kovács Kornélt és Bolla Gábort említjük itt meg, de akiknek a neve nem szerepel, őértük is bármikor érdemes betérni oda, ahol fellépnek.

 img 3400.thumbnailA nyitókoncertre 2009. szeptember 9-én a korábbiakhoz hasonlóan a Művészetek Palotájában, a Bartók Béla hangversenyteremben kerül sor (19.30), míg a zárókoncertnek 13-án szintén a MüPa, de a Fesztivál Színház ad otthont (19.30).

img 3704.thumbnailA fesztivál két központi helyszíne a Trafó Kortárs Művészetek Háza és a Jazz Dóm sátor, amelyet a Művészetek Palotája mellett építenek fel. Előbbi csütörtök-péntek-szombaton (10-12) 19 órától az elvontabb műfaj kedvelőit, míg utóbbi 21.30-tól a populárisabb jazz rajongóit várja. Ugyancsak este fél tízkor indul a Pinceszínház béli koncert is, egyidőben a Múzeum utcai Budapest Jazz Klub, és a Ráday utcai kávéházak (Fotocella, iF, Jaffa, Spyl) műsorával.

img 3741.thumbnailA Jazz Dóm szeptember 13-án különleges rendezvénnyel is várja délután 2 órától a műfaj barátait, ugyanis a MOL Budapest Jazz Fesztivál részeként ekkor rendezik meg a Magyar Dal Napja Jazz Dal műsorát,, amelyen Berki Tamás, Szőke Nikoletta, Emilio, Falusi Mariann, Váczi Eszter, Winand Gábor, Kozma Orsi, Mór Bernadett, Charlie, Babos Gyula csapata, a Mizar, az Impresseve és a Modern Art Orchestra váltják egymás folyamatosan a színpadon.

img 3893.thumbnailRáadásul ez utóbbi rendezvény a Jazz Dómban, a kávéházak koncertjeivel együtt, ingyenesen várja a látogatókat, de a MüPa 2000, a Trafó és a Jazz Dóm többi koncertjének 1500, valamint a Pinceszínház 500 forintos belépői is nagyon barátinak nevezhetők, pláne ha azt is hozzátesszük, hogy a tavalyi fesztiválon uralkodó átlagosan 7 Celsius fokkal ellentétben a meteorológia most nappalra 26-28, estére pedig 15 fok körüli hőmérsékletet jósol.

A MOL Budapest Jazz Fesztiválhoz kapcsolódik a szeptember 12-én 14 órakor a Goethe Intézetben rendezendő, „Jazz és identitás – Húsz évvel a rendszerváltás után" címet viselő, francia-német-magyar nyilvános pódiumvita, amelyen a résztvevők megvitatják, milyen szerepet játszott országukban a jazz 1989 előtt és azóta; továbbá hogy viselheti-e a nemzeti identitás jegyeit a jazz a globalizáció korában.  A nagy érdeklődésre számot tartó beszélgetésre a belépés szintén ingyenes és a rendezők szinkrontolmácsolást is biztosítanak.

Az eseményekről a Budapest Music Center honlapja (http://www.bmc.hu ) tartalmaz bővebb információkat, ahol egy műsorváltozás is szerepel: szeptember 11-én a Jazz Dómban, Georgi Kornazov balesete miatt Emile Parisien, a Kornazov-kvintett szaxofonosa lép fel saját kvartettjével.

Steiner Gábor

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.