2024.július.27. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Ericsson – felhordóhálózat minden igényre

9 perc olvasás
<span class="inline inline-left"><a href="/node/31782"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/er_0.thumbnail.jpg" border="0" alt="1." title="1." width="100" height="71" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>1.</strong></span></span>  <p>2009. szeptember elején az Ericsson hazánkban is bemutatta teljeskörű,  végponttól-végpontig terjedő felhordó-hálózati (backhaul) megoldását a mobil rádiós- és szélessávú elérési-rendszerek számára.</p><p>

1.1. 

2009. szeptember elején az Ericsson hazánkban is bemutatta teljeskörű,  végponttól-végpontig terjedő felhordó-hálózati (backhaul) megoldását a mobil rádiós- és szélessávú elérési-rendszerek számára.

1.1. 

2009. szeptember elején az Ericsson hazánkban is bemutatta teljeskörű,  végponttól-végpontig terjedő felhordó-hálózati (backhaul) megoldását a mobil rádiós- és szélessávú elérési-rendszerek számára.

2.2.A bemutató az  Ericsson Magyarország  Global Mobile Backhaul Roadshow-program magyarországi rendezvényén zajlott, ahol a szaksajtó megismerkedhetett az  IP-alapú mobil rádiós rendszerek olyan Ericsson-os elemeivel, mint  a MINI-LINKTM TN  (mikrohullámú átvivőlánc),   és az OMS 1410.   Utóbbi  Packet Optical Transport Platform  megoldást biztosít nagyvárosi hozzáférési hálózatokban.

3.3.Az Ericsson idelátogató svéd és hazai szakemberei bemutatták azt a mikrohullámú végberendezést (terminált), amely támogatja az adaptív modulációt és képes az Ethernet-alapú szolgáltatásminőség kezelésére is.  Az Ericssonnak ez a kereskedelmi forgalomban elérhető berendezéscsaládja hatékonyan támogatja a mobil rendszerek felhordóhálózati igényeit, bármely RAN-technológiát (Radio Access Network,  rádiós elérési hálózat) alkalmaz is az operátor cég (GSM / WCDMA / HSPA / LTE).  A berendezés-család teljeskörű, végponttól-végpontig tartó „IP RAN over Ethernet backhaul"-megoldásokat, valamint hálózatmenedzsmentet is tartalmaz.

4.4.A tájékoztató demo részében az adaptív (programozható, önműködő beállású) gyűrűhálózat és a kapcsolódó hálózati adaptációk hibatűrő működtetési lehetőségeit, „szemmel látható" előnyeit sikerült meggyőző módon demonstrálni a megjelenteknek.

5.5.Georg Karl Kopf, a Mobile Backhaul Megoldásokat Fejlesztő programigazgatója utalt az Ericsson 2008-as 4.negyedévben kiadott előrejelzésére, mely szerint,  2014-re a szélessávú előfizetők 80%-a mobil megoldásokat veszi majd igénybe.  A mobil HSPA+  (high-speed packet access) szélessávú megoldás max. sebessége 2009-ben  42 Mbit/sec, (Ericsson csúcsérték:  53,7 Mbit/sec), az átlagos letöltésre  1-10 Mbit/sec, a feltöltésre pedig  0,5- 4,5 Mbit/sec érték érhető el. 

6.6.2010-ben az LTE (Long Term Evolution) negyedik generációs mobil adatátviteli szabványnak megfelelő max. sebesség  150 Mbit/sec,  a letöltés 10-100 Mbit/sec, a feltöltés pedig 5-50 Mbit/sec értékre várható,  2014-re pedig, az LTE továbbfejlesztésével, az adatátviteli sebesség 1.000 Mbit/sec-ra emelkedhet.

7.7.A távközlési hálózatok üzemeltetői jelenleg két megoldandó problémával szembesülnek elsősorban;

8.8.-a 'mobile backhaul'  terén hogyan kezeljék a kapacitásváltozást, valamint

9.9.-hogyan kezeljék a gazdaságosság kérdését.

10.10.A szolgáltatóknak egyszerre kell gondolkodniuk költségcsökkentési terveken és a nagyobb mobil-lefedettségen, a kapacitás kiépítésén. Az ellentétes követelmények kielégítéséhez az Ericsson tud segíteni, olyan megoldásokkal, melyek alacsonyabb beruházási és üzemeltetési összköltséget (Total Cost of Ownership) eredményeznek, az  Ericsson gyártmányú  MINI-LINKTM TN és az OMS 1410  ezt biztosítja.

11.11.Mindkét termék takarékos működésének alapja a hatékony energiafelhasználás, kis helyigény és kiváló spektrum, valamint az átviteli erőforrások kedvező hasznosítása.  Utóbbi azért lényeges, mert az átviteli költségek a mobilhálózatok telepítési és üzemeltetési költségeinek akár 50%-ára is tehetők.

12.12.Az igazgató szerint, azok a megrendelők, akik most telepítették a MINI LINKTM megoldást, legyenek a világ bármely részén,  40-60%-os megtakarítást érhetnek el a mikrohullámú költségekben amikor Ethernet / IP megoldásra frissítenek a berendezések újrahasznosításával.

13.13.A teljesen IP alapú rádiós elérési hálózat Ethernet felhordóhálózat biztosítja a az IP csatlakoztatási lehetőségeket,  az Ethernet hordozó pedig a leggazdaságosabb üzemeltetést.

14.14.Az alsó szintű rádiós elérési hálózat (LRAN), amely a cella méretű elérési része a felhordóhálózatnak, ez többnyire mikrohullámú, ill., ha van rá mód, akkor fiber, lehet réz-alapú is, a fejlődés a hibrid megoldások felé mutat.

15.15.A magasabb szintű (HRAN) , a hálózatnak az a része, amely összegyűjti-összegzi a forgalmat a rádió-vezérléshez, a hálózat ezen része általában optikai fiber infrastruktúrát jelent, a fejlődés a csomag-szintű hálózati felső réteg felé mutat,  a csomag-átvitel pedig a konvergáló hálózatok felé.  A RAN tehát az IP felé halad, a felhordóhálózat pedig Ethernet alapú.

16.16.A kapacitás-növekedést szolgálja:

-a fizikai kapacitás-lehetőségek növekedése: 

         magasabb rendű modulációs megoldások,

         nagyobb sávszélesség,

         jobb spektrum-gazdálkodás,

         „új" (felszabaduló) frekvencia-sávok,

         távoli menedzsment,

-optimális kapacitás-méret hatékony forgalom-kezeléssel:

         natív átviteli megoldások (Ethernet és TDM),

         adatcsomag-aggregáció,

         adaptív moduláció,

         2+0  Ethernet védelem kombinálása,

         1+1  TDM védelem.

Az Ericsson IP mobil felhordóhálózat építőelemei:

LRAN:   mikrohullám, réz, fiber,

HRAN:  Metro Ethernet,

az egész közös menedzsment rendszerbe fogva az Ericsson hardverekkel; MINI-LINK, EDA, OMS, SmartEdge.

17.17.A teljeskörűen IP alapú  RAN  kiemelkedő építőeleme a hibrid node (csomópont) , melyre TDM, Ethernet és ATM is csatlakozhat, tökéletes megoldásként a TDM csomag-migráláshoz. 

18.18.A MINI-LINK méretezhető megoldást, nagyteljesítményű rádió-összeköttetést, hibrid csomópontot, gazdaságos hálózat-üzemeltetést biztosít.  Világszerte több mint egymillió-kilencszázezer MINI-LINK rádió működik.

Az Ericsson MINI-LINKTM TN  mikrohullámú csomóponttal (node) egyaránt ki lehet szolgálni egyedi össze-köttetéseket és önálló állomáshelyeket, nagyobb hálózatok esetén pedig az összetett központi-, ill. csomóponti-helyszíneket,  a forgalom-vezérlés és a kapacitás-aggregálás optimális beállítása mellett.

Az Ericsson ügyfelei a legkülönbözőbb hálózati felállásban alkalmazzák a MINI-LINKTM TN megoldást;  legyen szó

új mobil backhaul hálózatok telepítéséről, továbbfejlesztéséről, mikrohullámú technológián alapuló vezetékes szélessávú megoldások kialakításáról, vagy műsorszórásról,  nemzetbiztonsági alkalmazásokról.

A Gigabit Ethernet kapcsolat révén a kompakt MINI-LINKTM TN  készen áll a teljesen IP-alapú rádiós rendszerek gazdaságos Ethernet-támogatására.  Teljes mértékben támogatja az új mobilhálózatokban előnyösen alkalmazható,  IP-alapú „RAN over Ethernet backhaul" megoldást,  s a követelményekben előírt  Ethernet-alapú szolgáltatási minőséget produkálja.  Mindezen túl,  a cégvezető szerint,  a MINI-LINKTM kategóriája legkiválóbb kimeneti rádiófrekvenciás teljesítményét nyújtja, nagytávolságú összeköttetést tesz lehetővé fizikailag kisméretű  antennával is.

A  MINI-LINKTM TN-ek  használata a hálózatban üzemeltetési költségmegtakarítással is jár.  Az alkalmazott integrált forgalom-útvonalválasztás lehetővé teszi a forgalom újrakonfigurálását távoli eléréssel.  Amikor növekszik a hálózat és nő a kapacitásigény, a kapacitás könnyedén bővíthető távolról, szoftveres úton.

A  MINI-LINKTM TN  megbízhatóságát jelzi,  hogy tipikusan 70 évet meghaladó élettartamra tervezték,  ami a  meghibásodások közötti átlagos időtartam (mean time between failure, MTBF) fogalmának felel meg.

Az integrált forgalom-irányítási és -kapcsolási funkciók lehetővé teszik  a kábelkötések számának a lehető legkisebbre csökkentését.  Az integrációval egyúttal biztosítható a szolgáltatói szintű berendezéseknél elvárt hálózati védelem is. 

A termék jövőálló, alkalmas az LTE-technológiára is.

A Marconi OMS (Optical Multi-Service) berendezések a nagyvárosi hozzáférési hálózatok részére szánt, ún. „Multiservice" csomagkapcsolt optikai átviteli berendezés-család:   szolgáltatói szintű Ethernet-, ill. TDM-szolgáltatásokat kínál, amelyek együttműködnek az SDH, Ethernet vagy IP/MPLS alapú maghálózatokkal.

Az OMS 1410 szabványos, 19"-os keretbe telepíthető magazinjában a forgalmi modulok cserélhetők.

A modulok:   10/100 Mb Ethernet, 1GE és 10 GbE .

A termék fontos szerepet játszik a nagyvárosi (metro és edge) hálózatok átviteli kapcsolatainak létrehozásában. Ezzel teljesíti a hálózatüzemeltetők azon igényét, hogy hálózatukat továbbfejlesszék a többszintű szolgáltatások és a kevert típusú forgalom támogatására, TDM- vagy Ethernet-alapon. LTE alkalmazásokra fel van készítve.

Világszerte több mint 400 ezer Ericsson-alkalmazású optikai hálózat elemet működtetnek.

Az Ericsson néhány felhordóhálózati referencia-munkája:

-3 Scandinavia

-M1 , Singapúr

-Cellcom Guinea

Ugron Gergely, az Ericsson Magyarország szélessávú hálózati megoldásokért felelős osztályvezetője emlékeztetett,

Magyarországon kiemelt jelentőséggel bír a felhordó-hálózatban a végponttól-végpontig tartó megoldás.

Mind a beruházásnál használt berendezések együttműködése, mind a szolgáltatások által támasztott minőségi követelmények teljesítése fontos a hálózatüzemeltetők számára.  Természetes elvárás, hogy egy ilyen egységes hálózaton a teljes felügyelet is végponttól-végpontig biztosítva legyen.  Az Ericsson által kínált IP-alapú felhordó-hálózati megoldás és az ezzel együtt ajánlott berendezések teljeskörűen illeszkednek ebbe a végponttól-végpontig tartó architektúrába.

Mindkét berendezés-család része az Ericsson "Full Service Broadband" kínálatának – aminek keretében csomag-alapú szolgáltatásokra optimalizált egyetlen közös hálózatot kínálnak tetszőleges lakossági, üzleti és mobilalkalmazáshoz.  A mikrohullámú technológia terén az Ericsson több mint 30 éves tapasztalattal bír, erre alapozza tevékenységét a mikrohullámú átvitel területén.  A cég ezidáig több mint 1,9 millió mikrohullámú rádióegységet szállított,   530-nál több megrendelő számára, több mint 150 országban.

Ericsson adatok

Az Ericsson a távközlési hálózatüzemeltetők részére szállít technológiát, közte 2G, 3G és 4G mobil technológiákat, szolgáltatásokat, menedzselt megoldásban is.  Az Ericsson által támogatott hálózatok több mint 1 milliárd előfizetőt szolgálnak ki.  A vállalat termékválasztékában található a hálózatüzemeltetőknek, vállalatoknak és a média iparágnak kínált mobil és vezetékes hálózati infrastruktúra, távközlési szolgáltatások, szoftverek, szélessávú és multimédiás megoldások.  A Sony Ericsson és az ST Ericsson vegyes vállalatok a fogyasztók számára személyes mobileszközöket kínálnak.

A 175 országban dolgozó több mint 75 ezer  Ericsson alkalmazott 2008-ban 209 svéd korona (32,2 milliárd dollár) bevételt termelt.  Az 1876-ban alapított, stockholmi székhelyű Ericsson részvényeit a stockholmi OMX NASDAQ és a new york-i NASDAQ értéktőzsdéken jegyzik.

www.youtube.com/ericssonpress 
www.twitter.com/ericssonpress

http://www.mail2web.com/cgi-bin/redir.asp?lid=0&newsite=http://www.ericsson.com  

http://www.mail2web.com/cgi-bin/redir.asp?lid=0&newsite=http://www.ericsson.mobi

www.ericsson.com/hu

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.