2024.július.23. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Aquafittness

3 perc olvasás
 <span class="inline inline-left"><a href="/node/31952"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/028_0.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="79" /></a></span> <p>Néhány évvel ezelőtt több évnyi kihagyás után kedvem támadt ismét sportolni.  Hogy hova menjek, és mihez kezdjek, igen nagy gondot okozott mindaddig, míg rá nem találtam, -egy akkor még számomra új sportra-, az aquafittnessre. </p><p>

 028 0.thumbnail

Néhány évvel ezelőtt több évnyi kihagyás után kedvem támadt ismét sportolni.  Hogy hova menjek, és mihez kezdjek, igen nagy gondot okozott mindaddig, míg rá nem találtam, -egy akkor még számomra új sportra-, az aquafittnessre.

 028 0.thumbnail

Néhány évvel ezelőtt több évnyi kihagyás után kedvem támadt ismét sportolni.  Hogy hova menjek, és mihez kezdjek, igen nagy gondot okozott mindaddig, míg rá nem találtam, -egy akkor még számomra új sportra-, az aquafittnessre.


Ezt a módszert 30 évvel ezelőtt fejlesztette ki egy amerikai sportoló, aki lábsérülést szenvedett. Futni a szárazföldön nem tudott, ám a vízben, ahol sérült lába nem fájt, tökéletesen tudott mozogni. Így izmait fokozatosan rehabilitálni tudta, és meggyógyult. Saját, sikeres felépüléséből kiindulva pedig kidolgozta a viziaerobikot.

Ahhoz, hogy a mély vízben tornázni tudjunk, szükség van egy speciális gumihabból készült, úszógumira emlékeztető övre, ami szorosan a testre simul.

Arkhimédesz ismert törvényének értelmében minden folyadékba mártott test annyit veszít súlyából, amennyi az általa kiszorított folyadék súlya. Emiatt a vízben könnyebbek vagyunk. Egy 100 kilós ember körülbelül 6 kilót nyomhat, ha víz alá merül. Ezért aztán a túlsúlyosak is nyugodtan ugrálhatnak.
Miközben az ember lebeg a vízben, javul a vérkeringése és erősödnek az izmai. Szárazföldi sportolás közben a gerincet körülvevő apró izmokat, amelyek a testet támasztják és tartják, nehéz edzeni. Mivel a gerincoszlopot az ember, a felegyenesedett emlős, mindig egyenesen tartja. Vízben erre, mivel szinte súlytalanok vagyunk, nincsen szükség. A gerinc folyamatosan mozoghat. Így aztán erősödhetnek a gerincet körülvevő izmok.

A haladók használnak segédeszközöket is, hiszen a vízben akár bicepszet is lehet erősíteni.
Ezek a súlyzók nem nehezek, alig 10 dekásak. Használatuk a közegellenálláson alapul. Ugyanis egy, a levegőnél négyszázszor sűrűbb anyagban, mint például a víz, nehezebb és nagyobb izommunkát igényel mozgatni a tárgyakat. A felhasznált energia ezáltal sokkal jelentősebb izommunkát eredményez. Így izmaink is hatványozottan erősödnek.

Az aquafitnessen belül vannak mély vízben és vannak derékig érő vízben végzett gyakorlatok. Itt leér a résztvevők lába és úgynevezett step- padot használnak. Erre támaszkodva, le- fel lépve végzik a gyakorlatokat, akárcsak a teremben. A vízben azonban nincs sérülésveszély.

A hitetlenkedők és a fogyókúrázók pedig jobban járnak, ha inkább kipróbálják, ugyanis az intenzív testmozgás nemcsak a jó kondícióról gondoskodik, de képes egy óra alatt akár 1000 kalóriát , azaz egy két fogásos vacsora tápértékét elégetni.

Személy szerint két dolog miatt hagytam abba az aquafittnesst. Némi kényességet mutathat, hogy iszonyatosan fáztam télen, de ami a fő ok volt, hogy alakuló izmaim ellenére, igen ritkán éreztem magam fáradtnak még akkor is, ha utána néhány száz métert leúsztam. Vagyis a szervezetemnek már a heti négy edzés is kevésnek bizonyult. Ebből is látszik, hogy elképesztően hatásos, kímélő, és kevésbé megerőltető sport ez. Én viszont ennek ellenére áttértem a szárazföldi sportokra.

Németh Krisztina

(FP)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.