2024.július.21. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Egy valóravált álom: Dreams on Wheels

4 perc olvasás
  <span class="inline inline-left"><a href="/node/32042"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/1%20(2)10.thumbnail.JPG" border="0" width="100" height="75" /></a></span> <p>A 2009. szeptember 3-án megnyílt Szemétvilág Öko-Design Fesztivál kapcsán nemrégiben említést tettem a képzőművészeti kiállításról Christianiáról. Most néhány érdekességet írnék a kerékpározási kultúrát bemutató Dreams on Wheels-ről.</p><p>

  1%20(2)10.thumbnail

A 2009. szeptember 3-án megnyílt Szemétvilág Öko-Design Fesztivál kapcsán nemrégiben említést tettem a képzőművészeti kiállításról Christianiáról. Most néhány érdekességet írnék a kerékpározási kultúrát bemutató Dreams on Wheels-ről.

  1%20(2)10.thumbnail

A 2009. szeptember 3-án megnyílt Szemétvilág Öko-Design Fesztivál kapcsán nemrégiben említést tettem a képzőművészeti kiállításról Christianiáról. Most néhány érdekességet írnék a kerékpározási kultúrát bemutató Dreams on Wheels-ről.

1%20(3)10.thumbnailA Dreams on Wheels kiállítás célja a kerékpározásnak mint élhető közlekedési alternatívának a népszerűsítése és bemutatása. Dánia példáján keresztül illusztrálja a jelenséget mind a kulturális, mind az innovatív iparművészeti dizájn és a várostervezés szempontjából. A kiállítás 2002-ben a párizsi Danish House-ban mutatkozott be, majd ezt követőleg a koppenhágai Danish Design Center, a torontói Superdanish és egy ausztrál turné következett. A budapesti bemutató az ENSZ 2009-es koppenhágai klímacsúcsának bemelegítő állomása.

1%20(4)10.thumbnailA kiállításnak két fő része van, és arra keresi a választ, hogy a kerékpár mint dán kultuszikon hogyan teheti városainkat élhetőbb, környezetbarátabb, és kellemes pezsgő helyekké.

1%20(5)9.thumbnailAz első rész a főrész, amely a tekerés hangulatát, bringázós szituációkat mutat be különféle kerékpárokon keresztül. Olyan teret kínál, ahol az ember elmerenghet közlekedési szokásain, és elgondolkodhat azon, mit lehetne rajtuk változtatni. Megnézhetjük többek között a Koppenhága szimbólumává vált Citybike-t, a klasszikus Sogrenin-t, az elbűvölő és praktikus Christiania Bike-t, az elegáns Pedersen-t. Több különböző értelmezését kínálja a kerékpárnak és használatának, legyen szó A-ból B-be jutásról vagy egyéniségünk kifejezéséről. A kerékpáralkotók jóvoltából mindenki megtalálhatja a neki tetszőt, akár a stílus és forma, vagy pedig a funkcionalitás nyűgözi le igazán.

1%20(5)9 0.thumbnailA kiállítás második részében a Gehl Architects mutatja be egyedi hozzáállását a várostervezéshez. Jan Gehl az innovatív várostervezők egyik vezéregyénisége, akik a világ nagyvárosainak döntéshozóit a közös terek kialakításakor olyan változásokra buzdítják, amelyek nemcsak társadalmi tényezőket, hanem környezettudatos szempontokat is figyelembe vesznek. Metropoliszokról láthatunk esettanulmányokat, mint például London és New York, amelyek éppen ilyen változásokon mentek keresztül. Láthatjuk a dániai Odense és Aarhus városok törekvéseit és eredményeit bemutató képeket, Mikael Colville Andersen fotóit a dán fővárosról, csemegeként a Gehl Architects „Városok az emberekért" filmjét és Jorgen Leith tekerős trilógiáját nézhetjük meg.

1%20(7)9.thumbnailFelvetődhet a kérdés, lesz valami haszna a kiállításnak? Képes hatni néhány példa az emberekre? Thomas Ermacora kurátor, az Etikstudio alapítója szerint igen! Meg van győződve róla. Kiállításukat meglátogatta a párizsi városháza teamje – nevükhöz fűződik a „velib"-nek, a legfejlettebb bringakölcsönző szisztémájának a kidolgozása – és  egy dániai terepszemlén és konferencián hivatalosan is nagyrabecsülésüket fejezték ki.

1%20(8)9.thumbnailA biciklikultúrát bemutató „Egy valóravált álom: Dreams on Wheels" c. kállítás az Öko-Design Fesztivál című programsorozatból a Baltic Sea Festival részeként szeptember 4. és 25. között látható a VAM Design Centerben Budapest VI. Király utca 26.

Kísérő rendezvények:

2009. Szeptember 19-én Bringáspiknik a Skandináv Ház Alapítvány szervezésében.

2009. Szeptember 21-én konferencia a Műegyetemen "Urban design and traffic planning" címmel, Európai Mobilitási Hét. Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes, János László MK-elnök, Mikael Colville Andersen dán városdesigner, és még sokan mások részvételével.

2009. Szeptember 22-én Autómentes nap és nyíltnap a VAM Design Centerben. Bringázás Budapesten Mikael Colville Andersen, dán várostervezővel a Christiania Bike-on.

A részletes program megtekinthető: http://www.vamdesign.hu/oko/

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.