2024.július.18. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Cseh sör, kínai gulyás

5 perc olvasás
  <p><strong><span class="inline inline-left"><a href="/node/32180"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/gulyas-1.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="75" /></a></span></strong> Az időjárás végre kegyes volt a szervezőkhöz. Az elmúlt évek esős, felhős szombatjai után végre ragyogó napsütés köszöntötte a 11. Szolnoki Gulyásfesztivál részvevőit.</p><p>

 

gulyas 1.thumbnail Az időjárás végre kegyes volt a szervezőkhöz. Az elmúlt évek esős, felhős szombatjai után végre ragyogó napsütés köszöntötte a 11. Szolnoki Gulyásfesztivál részvevőit.

 

gulyas 1.thumbnail Az időjárás végre kegyes volt a szervezőkhöz. Az elmúlt évek esős, felhős szombatjai után végre ragyogó napsütés köszöntötte a 11. Szolnoki Gulyásfesztivál részvevőit.

major.thumbnail Amint ez a nagyobb rendezvényeken szokás, a program kezdetét mazsorettek felvonulása jelezte

zenekar2.thumbnail és nem hiányozhatott a pattogó indulókat játszó zenekar sem.

 lukacs l.thumbnailNéhány év óta a Szolnoki Gulyásfesztivál külföldi díszvendéget hív meg. Az idén erre az Európai Unió soros elnökét, Csehországot kérték fel. Így a Fesztivál közönségét elsőként Lukács Ladislav, a Cseh Köztársaság Nagykövetségének első titkára üdvözölte.

drrona 20.thumbnail Utána a Fesztivál fővédnöke, dr. Róna Iván, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója szólt arról, milyen nagyjelentőségűek az ország életében a szolnokihoz hasonló – hatalmas tömegeket megmozgató – gasztronómiai fesztiválok.

szalay f.thumbnail A megjelenteket, a versenyzőket, Szolnok város külföldi testvérvárosainak képviselőit Szalay Ferenc polgármester üdvözölte,. Külön is megköszönte a szervezők immár egy évtizedes munkáját és hivatalosan is megnyitotta a 11. Szolnoki Gulyásfesztivált.

gulyas 2.thumbnail Azonnal megkezdődött a munka, serényen készülődtek az eljövendő gulyáskirályok.

gulyas 3.thumbnail Felvonult a nehéztüzérség, még valódi gulyáságyút is bevetettek a siker érdekében. Később majd kiderül – nem is hiába!

gulyas 4.thumbnail Fellobbantak a tüzek és a Tiszaligetet étvágygerjesztő illatfelhő borította be.

gulyas 8.thumbnail Az utakon egyre több lett a sétáló, nézelődő, érdeklődő. Hivatalos becslések szerint létszámuk százezer körül járhatott.

csehzene 1.thumbnail Szórakoztatásukról a hazai együttesek mellett a vendégek is gondoskodtak. A színpadon például valódi cseh sramlizene szólt.

csipke.thumbnail A rendezők arról is gondoskodtak, hogy a gyerekek is találjanak maguknak elfoglaltságot,

fon.thumbnail de a népművészeti hagyományokkal a felnőttek is szívesen ismerkedtek.

li%20yonghong.thumbnail Szolnok azon ritka városok közé tartozik, amelyiknek két kínai testvérvárosa is van. A fesztiválon jelen volt a 3,5 millió lakosú Jinzhong polgármestere, Li Yonghong úr is.

alair 0.thumbnail Nem csak egyszerűen jelen volt. Szolnok polgármesterével itt írták alá a gazdasági együttműködésről szóló megállapodást is. Ennek értelmében kínai gyógyászati központot nyitnak Szolnokon. Már ma is hetente érkezik ide egy tehervonat ipari alkatrészekkel, amiket itt osztanak tovább Európába. A főiskolán is vannak kínai hallgatók, ezen kívül kínai tanárokat is fognak itt képezni, akik közgazdaságtant tanítanak majd otthon.

gulyas 5.thumbnail A fesztiválra a kínaiak is készültek: birkagulyást főztek kínai módra. Ez az étel náluk nagyon erős, de csípősségét a gomba és a zöldségcsíkok kellemesen enyhítik. Nem hiányzik belőle az üvegtészta sem.

gulyas 6.thumbnail Azért a főzőversenyre inkább csak a magyar csapatok neveztek be. Számtalan változatban készült a jó alföldi gulyás.

belga 1.thumbnail Bár ha teljesen őszinték akarunk lenni, ez nem egészen igaz. Leszállt például pénteken egy chartergép a szolnoki repülőtéren – belgákat hozott. Velük együtt összesen tizenöt ország képviselői álltak másnap, szombaton a bográcsok mellé.

belga 2.thumbnail Ronny Verthongen Antwerpenben él. Barátnője, Éva viszont szolnoki. Ő csábította a társaságot a fesztiválra. Ronny egy kávéház tulajdonosa otthon és ott magyar recept szerint gulyást is főznek. Most egy kicsit változtattak rajta, tettek bele igazi belga barnasört, bár erősen tartottak attól, mit fog hozzá szólni a zsűri?

zsuri.thumbnail Hát igen a zsűri – mely, mint tudjuk – ilyenkor nehéz helyzetben van! Az ország legjobb szakácsai járnak rendszeresen a fesztiválra és olykor még be is vallják, hogy itt egy kicsit maguk is tanulnak.

szarvas p.thumbnail Mondjuk a díszvendég Csehország szakácsaitól, akik egészen kiváló szarvaspörköltet készítettek – még a versenyre is benevezték.

 csehzene 2.thumbnailKóstolására kürtszó hangjainál, kiváló cseh sörök kortyolgatása mellett került sor.

gulyas 7.thumbnail Nem maradtak éhen azok sem, akik nem ízlelhették meg a versenyműveket. Ők az óriásbogrács előtt álltak sorba, de nem kellett sokáig várniuk. Jutott mindenkinek.

kiraly1.thumbnail Előbb – utóbb azért a végeredmény is megszületett, megkoronázták a „Gulyáskirályt", a Bereczki Máté Gazdakör csapatának főzőmesterét. Aranyérmet kaptak még a Belgiumból érkezett „Flamand oroszlánok" és a vajdasági Felsőhegy csapata. A cseh szarvaspörköltet ezüstéremmel jutalmazta a szigorú zsűri.

honved.thumbnail Második alkalommal vett részt a fesztiválon a Honvéd Sportrepülő Egyesület. Aranyérmet nyert „32-es bakagulyás"-uk receptjét érdemes megjegyezni. Az alapja füstölt sertéscsülök, sertéscomb, hozzá vöröshagyma, gomba, zöldségek, citrom jön ízlés szerint. Kiegészíti ezt egy tejszínes, lisztes, tejfölös habarás – hogy sima legyen – és a legvégén a pirospaprika adja meg a gulyás jellegét.

borhaz.thumbnail Ezt már csak egy jó pohár borral kell leöblíteni, melyhez bőséges választékot kínált a Budapesten is egyre népszerűbb Dionysos Borház.

Mindazok számára, akik most kedvet kaptak arra, hogy jövőre felkeressék a 12. Szolnoki Gulyásfesztivált ajánljuk: ezután kísérjék figyelemmel a http://www.magyargulyas.hu/ honlapot.

(Fotó: Kovács Krisztina)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.