2024.július.21. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Több mint két és fél millió forintot gyűjtöttek a kórház számára a szekszárdiak – Rekord eredmények a Richter Egészségvárosban

5 perc olvasás
  <span class="inline inline-left"><a href="/node/32651"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Egeszsegvaros_02.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="67" /></a></span> <p>A Balassa János Kórház számára gyűjtöttek a szekszárdiak 2009. szeptember 26-án, szombaton a Richter Gedeon gyógyszercég által szervezett Egészségváros programsorozat újabb állomásán. A résztvevők ingyenes szűrővizsgálatok elvégeztetésével, előadások, tanácsadások meghallgatásával növelték a Richter által a kórház számára felajánlott összeget, a nap végén így összesen 4.531.900 forinttal gazdagodott az intézmény, mely az Egészségváros történetében újabb rekord összeg.</p><p>

  egeszsegvaros 02.thumbnail

A Balassa János Kórház számára gyűjtöttek a szekszárdiak 2009. szeptember 26-án, szombaton a Richter Gedeon gyógyszercég által szervezett Egészségváros programsorozat újabb állomásán. A résztvevők ingyenes szűrővizsgálatok elvégeztetésével, előadások, tanácsadások meghallgatásával növelték a Richter által a kórház számára felajánlott összeget, a nap végén így összesen 4.531.900 forinttal gazdagodott az intézmény, mely az Egészségváros történetében újabb rekord összeg.

  egeszsegvaros 02.thumbnail

A Balassa János Kórház számára gyűjtöttek a szekszárdiak 2009. szeptember 26-án, szombaton a Richter Gedeon gyógyszercég által szervezett Egészségváros programsorozat újabb állomásán. A résztvevők ingyenes szűrővizsgálatok elvégeztetésével, előadások, tanácsadások meghallgatásával növelték a Richter által a kórház számára felajánlott összeget, a nap végén így összesen 4.531.900 forinttal gazdagodott az intézmény, mely az Egészségváros történetében újabb rekord összeg.

Változatos programok mellett többféle szűrésen és egészségügyi tanácsadáson vett részt szeptember 26-án az a több mint háromezer ember, akik kilátogattak a Richter Egészségváros szekszárdi rendezvényére. A családi nap szórakoztató programjai mellett folyamatosan magas volt az érdeklődés a szűrősátraknál, az előadásokon, emellett különösen népszerű volt a dietetikus és a gyógytorna tanácsadás és a gyógytorna gyakorlatok. A szekszárdiak a fitnesz eszközök kipróbálásában és az aerobic tornákon való részvételben is jeleskedtek, amely jelentős mértékben megnövelte az adomány összegét. A lakosok igen aktív és tudatos részvételének köszönhetően az előző héten Veszprémben beállított adományrekordot sikerült megdönteniük.

egeszsegvaros 03.thumbnailAz Egészségváros szekszárdi állomásán közel kétezer szűrést végeztek el a szakemberek. A szűrésen résztvevők közel felénél mértek magas koleszterinszintet, ebből öt esetben rendkívül magas értéket. A vérnyomása a résztvevők 40 százalékának volt magas, 15 esetben rendkívül magas. E két vizsgálat különös jelentőséggel bír hazánkban, hiszen minden második ember szív és érrendszeri megbetegedésben hal meg.

Több százan vettek részt a csontsűrűség-mérésen is, a szakemberek egyharmaduknál figyelmeztető értékeket találtak. A betegség elsősorban a nőket, illetve a 45-50 éves korosztályt érinti.

egeszsegvaros 04.thumbnailA prosztatarák a férfiak daganatos halálozásának első három leggyakoribb oka között szerepel, ezért az ingyenes prosztata (PSA) szűrővizsgálaton szintén sokan, több mint háromszázan vettek részt, a szűrésen részt vevők 10 százaléknál figyelmeztető eredményt mértek, 4 esetnél azonnali orvosi beavatkozás indokolt. A figyelmeztető eredmények, illetve magas értékek esetében személyre szabott tanácsadás keretében hívták fel a szakemberek az érintettek figyelmét a további teendők illetve szakorvosi vizsgálatok elvégeztetésére.

egeszsegvaros 05.thumbnailKígyózó sorok álltak a bőrgyógyászati szűrősátor előtt is. A szakemberek a nap folyamán 32 esetben tanácsolták bőrgomba miatt, hogy szakrendelésen végeztessen további ellenőrzést a páciens.

A szűrővizsgálatok mellett az Egészségvárosba ellátogatóknak lehetőségük nyílt meghallgatni a szakemberek előadásait is sokakat érintő betegségekkel kapcsolatban, valamint személyre szabott javaslatokat kaphattak a szakorvosoktól a tanácsadó sátrakban. A szekszárdi lakosok érdeklődése az előadások és a tanácsadások iránt is kiemelkedően magas volt.

Az eredményeket összegezve elmondható, hogy a szekszárdiak többsége tudatosan él és fontosnak tartja a szűrővizsgálatokat, a megelőzést, ahogy az UKSE Szekszárd '96 kézilabdacsapat játékosai is, akik csapatostul mentek el az Egészségvárosba és végeztettek el egy-egy szűrést. Rudolf Péter, a kampány védnöke, Jaksity Kata, a rendezvény háziasszonya és Katus Attila aerobic bajnok is éltek a lehetőséggel és ellátogattak egy-egy szűrősátorba a nap folyamán.

Az egészségügyi prevenciós szemlélet megismertetése, az egyéni felelősségvállalás hangsúlyozása érdekében indult Richter Egészségváros rendezvényén a saját egészségük mellett a közösségért is tehettek a résztvevők. A Richter a program keretében 2.000.000 forint alapadományt ajánlott fel a Balassa János Kórház számára, amelyet minden elvégzett szűrés, tanácsadás, végighallgatott előadás további forintokkal növelt. A nap végén így Dr. Muth Lajos, a Tolna Megyei Önkormányzat Balassa János Kórházának főigazgató főorvosa 4.531.900 forintos adományt vett át, ami a kampány során az eddig a legnagyobb eredmény volt.

Az Egészségváros rendezvénysorozat keretében eddig a kaposváriaknak, a debrecenieknek, a nyíregyháziaknak, a szombathelyieknek és a veszprémieknek volt lehetőségük részt venni a szűréseken, és a Richter hozzájárulásával gazdagítani a helyi egészségügyi intézményt. Kaposvárott a Kaposi Mór Oktató Kórháznak 3.432.800 forintot, Debrecenben a Debreceni Egyetem Orvos-és Egészségtudományi Centrum Onkológiai Klinikájának 3.689.600 forintot, Nyíregyházán a Jósa András Oktató Kórháznak 3.921. 000 forintot, Szombathelyen a Markusovszky Kórháznak 3.740.000 forintot, Veszprémben a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórháznak pedig 4.341.100 forintot adományozott a Richter a helyi lakosság összefogásával.

A Richter Egészségváros legközelebb 2009. október 03-án Kecskeméten várja a látogatókat. A részletes programról, a kampányhoz kapcsolódó érdekességekről a program teljes ideje alatt a http://www.egeszsegvaros.hu/ honlapon olvashatnak bővebben az érdeklődők, javaslataikat vagy észrevételeiket pedig az info@egeszsegvaros.hu címre küldhetik el.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.