2024.április.30. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Korszerű info-kommunikációs eszközök a védelmi igazgatásban

3 perc olvasás
  <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/35757"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/vedelmi_hivatal.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="97" /></a></span>2010. január 6-án szerdán Dr. Vadai Ágnes személyes látogatása keretében áttekintette a közvetlen irányítása alá tartozó HM Védelmi Hivatal elmúlt évi feladatainak eredményeit, és megismerkedett a 2010. évben 20 éves jubileumát ünneplő szervezet jövőbeni célkitűzéseivel.</p><p>

 

vedelmi hivatal.thumbnail2010. január 6-án szerdán Dr. Vadai Ágnes személyes látogatása keretében áttekintette a közvetlen irányítása alá tartozó HM Védelmi Hivatal elmúlt évi feladatainak eredményeit, és megismerkedett a 2010. évben 20 éves jubileumát ünneplő szervezet jövőbeni célkitűzéseivel.

 

vedelmi hivatal.thumbnail2010. január 6-án szerdán Dr. Vadai Ágnes személyes látogatása keretében áttekintette a közvetlen irányítása alá tartozó HM Védelmi Hivatal elmúlt évi feladatainak eredményeit, és megismerkedett a 2010. évben 20 éves jubileumát ünneplő szervezet jövőbeni célkitűzéseivel.

    A védelmi igazgatás egyik kormányzati koordinációs központjában lezajlott találkozón Dr. Patyi Sándor főigazgató beszámolt a korábbi években már elindított védelmi felkészítési programok helyzetéről.

A főigazgató külön kitért azokra a szövetségi és nemzeti szempontból kiemelt védelmi felkészítési feladatokra, amelyek a honvédelem rendszerében megjelenő polgári veszélyhelyzeti tervezés, a NATO válságreagálási rendszerével összhangban álló nemzeti intézkedési rendszer, a honvédelmi érdekű kritikus infrastruktúra védelem, valamint a befogadó nemzeti támogatáshoz tartozó C-17-es program és a kiválósági központok megalakítása területeihez kapcsolódtak. Mindezen feladatokban már a NATO-ban gyakorlattá vált átfogó megközelítés szemlélete és módszertana érvényesült.

A főigazgatói beszámoló szerint az elmúlt évben a honvédelmi felkészítés eredményes volt, amelyben a hagyományos területek mellett új programként jelentkezett a védelmi feladatok társadalmasítása, a társadalmi és helyi szervek, valamint az állampolgárok eredményes bevonásával. A helyi védelmi igazgatás szintjén a lakosság védelmi felkészítésében előtérbe került a különböző típusú válsághelyzetekre történő felkészítés, beleértve a katasztrófavédelem meghatározott területeit és a kritikus infrastruktúra védelem aktuális feladatait.

A HM államtitkárának tett jelentés meghatározó részét alkotta a védelmi igazgatási feladatok info-kommunikációs hátterét képező fejlesztések bemutatása. A védelmi felkészítés érdekében biztosított központi források lehetővé tették egy olyan nagy biztonságú, zártcélú, több funkciós info-kommunikációs rendszer kialakítását, mely biztosította – a kereskedelmi rendszerektől függetlenül – a védelmi igazgatás vezetési- és gyors beavatkozási lehetőségét.

A hivatali beszámoló és a vele párhuzamosan zajló vezetéstechnikai rendszer bemutató alapján a HM államtitkára kiemelte, hogy a rendszer lehetőségei különleges helyzetekben is biztosítják a honvédelmi, katasztrófavédelmi és válságkezelési feladatok irányítását, illetve azon keresztül az állampolgárok érdekében végzett tevékenységek folyamatosságát.

Dr. Vadai Ágnes biztosította a HM Védelmi Hivatal állományát elgondolásaik támogatásáról, ugyanakkor hangot adott annak is, hogy fontosnak tartja a vezetési infrastruktúra fenntartásához szükséges források rendelkezésre bocsátását.

A vezetéstechnikai bemutató végén az államtitkár asszony – az új technikáknak köszönhetően – élő videokonferencia keretében beszélt a Jász-Nagykun-Szolnok megyei védelmi bizottság titkárával, akinél a megye és különös tekintettel választókörzete hó, valamint árvízvédelmi helyzetéről érdeklődött. A Baranya megyei védelmi bizottság titkárával pedig a Pécsett megnyíló Európa Kulturális Fővárosa nyitó rendezvényeinek előkészületeiről és zavartalan lebonyolításáról kért tájékoztatást.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.