2024.július.19. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Az amerikai vállalatok akár 10-500 millió dollárt is veszíthetnek megcsontosodott ERP rendszereik miatt

5 perc olvasás
 <span class="inline inline-left"><a href="/node/37526"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/kor_0.thumbnail.jpg" border="0" alt="Az ERP kör" title="Az ERP kör" width="100" height="87" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>Az ERP kör</strong></span></span> <p>Jelentős gyengülés következett be a gyakran dollármilliókba kerülő technológiai infrastruktúrákban - állítja egy 214 különböző amerikai közepes- és nagyvállalat vezetőjének tapasztalatait összefoglaló új technológiai-iparági tanulmány<a name="_ftnref1" href="#_ftn1" title="_ftnref1">[1]</a>. </p><p> 

 az erp körAz ERP kör

Jelentős gyengülés következett be a gyakran dollármilliókba kerülő technológiai infrastruktúrákban – állítja egy 214 különböző amerikai közepes- és nagyvállalat vezetőjének tapasztalatait összefoglaló új technológiai-iparági tanulmány[1].

 

 az erp körAz ERP kör

Jelentős gyengülés következett be a gyakran dollármilliókba kerülő technológiai infrastruktúrákban – állítja egy 214 különböző amerikai közepes- és nagyvállalat vezetőjének tapasztalatait összefoglaló új technológiai-iparági tanulmány[1].

 

Az Agresso által finanszírozott és az IDC által kivitelezett kutatás eredményei szerint a mai ERP (Enterprise Resource Planning – Vállalati erőforrás-gazdálkodás tervezési) rendszerek nem biztosítják megfelelően a vállalatok számára a napjaink gyorsan és globálisan változó üzleti környezetéhez történő alkalmazkodáshoz szükséges rugalmasságot.

A megkérdezettek elmondták, amennyiben ERP rendszerükben nem képesek gyorsan és egyszerűen módosításokat végrehajtani, ez szétzilálja üzletvitelüket azáltal, hogy késlelteti a termékbevezetéseket, lassítja a döntéshozatalt, akadályozza a felvásárlásokat és egyéb aktivitásokat, így évi 10-500 millió dollártól esnek el.

A negatív hatások jelentősek: a megkérdezettek 20,9%-a számolt be tőzsdei árfolyam csökkenéséről, 14,3%-uk a késedelmes termékbevezetés következtében realizált árbevétel csökkenésről és 16,6%-uk visszaesést tapasztalt a vevői elégedettségben. A teljes tanulmány a www.AgressoNA.com/ERPDisruption linken érhető el.

„Az ERP rendszer módosítása lehetetlenné teszi a vállalatok számára, hogy olyan területekre fókuszáljanak, amelyek nagyobb jövedelmezőséggel kecsegtetnek" – mondta az egyik válaszadó. Egy másik megkérdezett hozzátette: „Kiadásaink szempontjából az IT lett a prioritás, más, nagyobb hasznot hozó projektek helyett". Mindez ERP rendszereik átalakításának szükségességét bizonyítja.

A kutatás eredményei szerint napjaink gyorsan változó üzleti világa megköveteli a vállalatoktól a tevékenységüket támogató informatikai rendszerek folyamatos módosítását, frissítését. A megkérdezettek csupán 2,8%-a nem változtatott ERP rendszerén, a többiek az ERP módosításával kapcsolatos számadatai megdöbbentőek:

  • 43%-uk „ahogy a szükség kívánja", folyamatosan módosítja rendszerét,
  • 16,8%-uk havonta,
  • 14,5%-uk naponta vagy hetente,
  • 12,2%-uk évente teszi ez.

Bár a közepes méretű vállalatok már így is évi 1,2 millió dollárt költenek e rendszerkiigazítások végrehajtására, az ehhez kapcsolódó, az üzletvitel zavarából adódó bevételkiesés (10-500 millió dollár) már jelentősen befolyásolja az eredményességet. „Nem túlzás azt állítani, hogy egy gyorsan változó üzleti környezetben egy rossz ERP rendszer katasztrófát is okozhat" – mondta Ton Dobbe, a Unit4 alelnöke. „Az olyan vállalatok, amelyek erősen szabályozott keretek között működnek, egyesülések-felvásárlások utáni konszolidációt hajtanak végre, gyakran élnek át vezetőségváltást, stb, pontosan meg kell, hogy határozzák az ERP-vel kapcsolatos kritériumaikat, amikor egy új rendszer kiválasztása előtt állnak."

Az IDC elemzői hasonló véleményen vannak. „Bár az üzleti környezet változása egy állandóan jelen lévő, elkerülhetetlen tényező, a vállalatok nincsenek teljesen tisztában azokkal az üzletvitel szétzilálódásából adódó lehetséges költségekkel/hatásokkal, amelyek az ERP rendszerek frissítéséhez kapcsolódnak" – állítja az IDC tanulmánya. „Ez a gyorsan változó üzleti környezetben működő ERP vásárlók számára azt jelenti, hogy 'a folyamatos változáshoz igazodó architekturális rugalmasság' lehet az egyetlen és legfontosabb vásárlási szempont, amelynek révén minimalizálható a változáshoz kapcsolódó árbevétel-kiesés, az üzletvitel zavara, a tőzsdei árfolyam-csökkenés és a kihagyott üzleti lehetőségek száma."

Az üzleti környezet változásának és az ERP rendszerek zavarainak 5 fő területe

A kutatás megkérdezettjei rangsorolták az üzletvitelben tapasztalható, az ERP váltáshoz kapcsolódó, leggyakoribb zavarokat az üzleti környezet változásának 5 legfontosabb területe szerint. Az ERP megoldások nem kívánt működési zavaraiból adódó 3 leggyakoribb negatív hatás a következő:

  • A törvényi előírások változása
  • o A megkérdezettek 20,9%-a a vásárlói elégedettség csökkenéséről számolt be,
  • o 19,7%-uk esetében csökkent cégük részvényeinek tőzsdei árfolyama,
  • o 17,9%-ukra a hatóságok pénzbüntetést szabtak ki a törvényi előírások nem megfelelő teljesítéséért.
  • Az újjászervezésből/újrastrukturálásból adódó változások:
  • o A megkérdezettek 22,6%-a esetében csökkent cégül részvényeinek tőzsdei árfolyama
  • o 17,9%-ukra a hatóságok pénzbüntetést szabtak ki a törvényi előírások nem megfelelő teljesítéséért,
  • o 16,2%-uk pedig nem, vagy csak késleltetve tudott végrehajtani egy egyesülést vagy felvásárlást.
  • A egyesülésből vagy felvásárlásból adódó változások:
  • o A megkérdezettek 21,1%-a esetében csökkent cégük részvényeinek tőzsdei árfolyama,
  • o 19,6%-uk nem, vagy csak késleltetve tudott végrehajtani egy egyesülést vagy felvásárlást,
  • o 17,0%-uk pedig piaci részesedés csökkenésről számolt be.
  • A pénzügyi menedzsment által generált változások:
  • o A megkérdezettek 19,4%-a esetében csökkent cégük részvényeinek árfolyama,
  • o 18,9%-uk nem, vagy csak késleltetve tudott végrehajtani egy egyesülést vagy felvásárlást,
  • o 17,1-ukra a hatóságok pénzbüntetést szabtak ki a törvényi előírások nem megfelelő teljesítéséért.
  • Az új vagy módosított üzleti folyamatokból adódó változások:
  • o A megkérdezettek 21,7%-a esetében csökkent cégük részvényeinek árfolyama,
  • o 16,7%-uk nem, vagy csak késleltetve tudott végrehajtani egy egyesülést vagy felvásárlást,
  • o 15,6%-uk pedig a működési hatékonyság csökkenéséről számolt be.


[1] Agresso által támogatott IDC tanulmány, címe: ERP rendszerek módosítása és karbantartása: Az üzletvitel zavarából adódó magas költségek (Modifying and Maintaining ERP Systems: The High Cost of Business Disruption), Doc # 22098, 2009. december

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.