2024.július.24. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Saját szőlőmből saját borom

5 perc olvasás
  <p><strong><span class="inline inline-left"><a href="/node/38355"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Pal%201.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="75" /></a></span></strong> Európa bortermelésének nyolcvankét százalékát spanyol, olasz, francia termelők adják. A pincészetek számát tekintve viszont Magyarország a harmadik helyen áll! Mi következik ebből? Az, hogy bár nálunk ugyan kicsik az üzemméretek, de a sok között számos kiváló, mondhatni zseniális borászt találunk! Ők nemzetközi mércével mérve is képesek „nagy borok" előállítására.</p><p>

 

pal%201.thumbnail Európa bortermelésének nyolcvankét százalékát spanyol, olasz, francia termelők adják. A pincészetek számát tekintve viszont Magyarország a harmadik helyen áll! Mi következik ebből? Az, hogy bár nálunk ugyan kicsik az üzemméretek, de a sok között számos kiváló, mondhatni zseniális borászt találunk! Ők nemzetközi mércével mérve is képesek „nagy borok" előállítására.

 

pal%201.thumbnail Európa bortermelésének nyolcvankét százalékát spanyol, olasz, francia termelők adják. A pincészetek számát tekintve viszont Magyarország a harmadik helyen áll! Mi következik ebből? Az, hogy bár nálunk ugyan kicsik az üzemméretek, de a sok között számos kiváló, mondhatni zseniális borászt találunk! Ők nemzetközi mércével mérve is képesek „nagy borok" előállítására.

szogi.thumbnailHogy mitől is jó egy bor, arra Szögi Ottó, 1998. sommelier bajnoka ad pontos választ. Magyarország legújabb kori bortermelését 1990-től érdemes számítani. Ekkor szűnt meg a szovjet export, magánborászatok kezdtek el dolgozni. Az étteremi szakemberek az ő boraikat kóstolgatva, fokozatosan képezték magukat – belőlük jöttek létre az első sommelier-k. Közben újra felfedeztük azt is, hogy az igazán jó borok a történelmi borvidékekről érkeznek, ahol már a kelták és a rómaiak is termeltek bort. Még itt is lényeges a dűlők helyzete, a benapozódás, a csapadékeloszlás. Ezek nyomait őrzik a szőlőkataszterek, melyek egész Európában először nálunk alakultak ki. A jó helyen kívül megfelelő szőlőfajta kell még ahhoz, hogy a „nagy bor" megszülessen. Elengedhetetlen a terméskorlátozás is, legfeljebb másfél kilóra tőkénként. Egy tőke ugyanis majdnem száz kiló szőlőt is teremne – ha hagynánk! Végül pedig a döntő a borász egyénisége! Amit csak ő adhat a borhoz. A személyisége mindig visszaköszön a borból. Mindezek ellenére egy pincészet minden bora mégsem tartozik ugyanazon minőségi kategóriába. A sommelier az, aki – folyamatos gyakorlással – pontosan kiérzi az ízeket, a savszerkezetet, ami a pohárban megjelenik. Ő segít abban, hogy egy prémium minőségű bor valóban érvényesüljön, betöltse hivatását, legyen kapocs az emberek között!

pal%20j.thumbnail A világ borfogyasztásában a prémium kategóriájú borok huszonhárom százalékot tesznek ki. Magyarországon ez az arány csak hat százalék. Palotás János, az ismert pénzügyi szakember felfigyelt erre az ellentmondásra. Szervezésében 2007 végén elkezdte munkáját egy társaság, mely már létével is egyedülálló dolgot alkotott. Összehozta az ország leghíresebb borvidékeinek legjobb borászait, akik eddig csak versengtek egymással. Az ő borászataiknak legkiválóbb, prémium kategóriás boraihoz kapcsolt egy új szolgáltatást az igényes borkedvelők számára. Mivel a termelő üzemek mérete nálunk kicsi, nem képesek évről – évre azonos minőségben nagy mennyiségű bort előállítani. Az igazán jó borok hazai fogyasztásának mértéke csekély. E két tényből következik, hogy nem a borexportunk növelését kell erőltetni, inkább a hazai fogyasztás részarányát kellene emelni. Ebből származik a DOMINIUM VINI ötlete.

pal%202.thumbnail Az Európai Unióban bortöbblet van, ezért az Európa Tanács 2008. április 29-én rendeletben rögzítette a tőkék kivágásának támogatását. Fizetnek a szőlő elpusztításáért! Az persze ott már senkit nem érdekel, hogy a gazda és az összes alkalmazottja ez után munka nélkül, az állam pedig adóbevétel nélkül marad. Ha viszont a minőségi bortermelést tűzzük ki célul, akkor a terméskorlátozással a bormennyiség csökken, de a munka nő, a munkahely megmarad és nem vész el az adóbevétel sem!

A Palotás János és társai által felállított rendszer lényege, hogy bárki egy mikro-birtokot – legalább tíz szőlőtőkét – bérelhet az ország legnevesebb borvidékein, a legjobb borászok legszebb dűlőiben és erről birtoklevelet kap. Teheti ezt egyszerre több helyen, jelenleg Tokaj, Eger, Szekszárd, Villány, Badacsony, Somló és a Dél-Balaton vidékén is. A bérleti időszak tíz év. A bérelt szőlőtőkék megművelésével járó valamennyi feladatot a haszonbérlővé vált vevőtől a DOMINIUM VINI rendszer veszi át és a legnagyobb gondossággal jár el. A terméskorlátozással művelt tíz tőke termése 12 palack borhoz elegendő, melyet az ország legnevesebb vincellérjei garantáltan elkészítenek és egyedi üvegekbe palackozva, az ügyfél nevére felcímkézve, díszdobozban, a megadott címre kiszállítanak. A bérlőnek ezzel semmi további tennivalója – bevallás, adózás – nincs.

pal%203.thumbnail A 2007-ben létrehozott DOMINIUM VINI Társaság bérlői olyan előnyökhöz jutnak, amik eddig csak a nagyüzemi bortermelők számára voltak elérhetőek. Érzelmi kötődésük is kialakul saját borukhoz, hiszen a területen a nevükkel felcímkézett tőkéket látogathatják, a munkát bármikor ellenőrizhetik. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a társaság közel ezer tagja ezt ma már rendszeresen meg is teszi. A bérlők lehetnek magyar és külföldi természetes vagy jogi személyek, de a szállítási cím kizárólag magyarországi lehet. Kihasználva a bor közösségteremtő erejét, a tagok számára klubot is szerveznek. Rendezvényeiken – szüretek, pincelátogatások, borkóstolók, borvacsorák – jól működő partneri kapcsolatokat hoznak létre. A társaság létrejöttével igényt keltett fel a piacon és ennek kielégítésére lehetőséget kínált fel az ország legjobb borvidékein tevékenykedő, kiemelkedő borászoknak. A működés során eddig már bebizonyosodott, hogy a prémium kategóriájú borok fogyasztásában jelentős tényezővé lettek és a létszám folyamatos növekedésével komoly esély van rá, hogy rövidesen a legnagyobb vásárlók egyike lehetnek.

http://www.dominiumvini.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.